Срещу АПИ има дела, които агенцията губи и ще трябва

...
Срещу АПИ има дела, които агенцията губи и ще трябва
Коментари Харесай

АПИ губи дела за стотици милиони заради бездействието последните три години

„ Срещу АПИ има каузи, които организацията губи и ще би трябвало поради бездействието на управленията на Министерство на регионалното развитие през последните 3 година да заплаща стотици милиони левове лихви за веселба, и то единствено по контракти за настоящ ремонт и поддържане “, разгласи пред „ 24 часа “ служебният районен министър Виолета Коритарова.

С днешна дата дължимата сума за лихви за веселба по груби сметки се чака да е над 200 млн. лева Парите ги няма планувани в бюджета ни, казусът е извънредно сериозен.

„ Няма по какъв начин да са планувани настоящи летни поправки, откакто през последните три години има проблем с договорите за настоящ ремонт и поддържане на пътищата, а финансовият запас е стеснен “, изясни тя и акцентира, че липсват такива контракти с нужния предмет в цялостен размер.

„ Затова по републиканската пътна мрежа се работи единствено по неотложност и то по договорите за спешно поддържане, които също към този момент са изчерпани. Политическата неустойчивост се отрази директно на тези действия – търгове се обявяваха, спираха, отново се пускаха…Така на финала за 3 години без поддържане пътищата са в доста неприятно положение. Резултатите ги виждаме – основават се условия за рушене на пътищата и прилежащите уреди, обществените мрежи изобилстват от фотоси на компрометирани сектори, банкетите на пътищата постоянно са обрасли с трева, маркировката не е на нужното равнище “, описа тя.

„ Аз самата също карам и със страдание установявам занемарения тип на републиканската пътна мрежа. На това би трябвало да се постави край. След като способените институции – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, отхвърлиха дейностите на предшественика ми, който беше спрял търговете, Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ) възвърне работата на конкурсните комисии по процедурите за избор на реализатори. Процедурите за настоящ ремонт и поддържане са върнати на етапа, на която са били прекъснати и сега АПИ довършва избора на реализатори за контракти за поддържане със период на деяние 4 години “, безапелационна е Коритарова.

Предстои в къс период да се подпишат и договорите за полагане на пътна маркировка и знаци.

„ Ако не се придвижат всички процедури в този момент, идващият районен министър ще бъде изправен пред невъзможна обстановка. А аз не желая да оставям в завещание тежки проблеми, пред каквито съм изправена аз сега като министър “, заключи тя.

Коритарова припомня, че сега сме 2024 година и автомагистрала „ Хемус “ към този момент можеше да е на изчерпване.

„ Когато потеглиха проблемите с инхаус договорите, чухме доста изказвания. Три години по-късно съм министър и сътрудниците от АПИ ме осведомят, че предходното държавно управление е възстановило работата по същите инхаус контракти, само че след забележителна индексация. Равносметката е, че с няколко години беше отсрочено завършването на по този начин значимата за Северна България автомагистрала “, разяснява министърът.

До края на седмицата се чака отчета на вътрешния одит на министерството по инспекция, която да откри дали Министерство на регионалното развитие в мандата на предходното управление законосъобразно е упълномощило по така наречен инхаус процедури осъществяването на контракти на Националния център за териториално развиване. Става дума за три контракта на стойност няколко милиона лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР