Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз,

...
Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз,
Коментари Харесай

Защо да ядем листни зеленчуци?

Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад.

Зелените растения са скъп източник на калций. Това важи изключително за външните листа на бялокочанното зеле, карфиола и салатите.

Приеман точно от листните зеленчуци, минералът се усвоява доста добре от организма.

Изключение прави единствено калция на спанака и киселеца, защото в тях е той е обвързван с оксалова киселина. Това го прави неразтворим и надлежно неусвоим от чревната лигавица.

Листните зеленчуци са извънредно потребни, тъй като съдържат желязо, мед и други микроелементи, богати на витамините С, каротин, В2, Р, К.

Добър източник на витамини са листата на цвеклото, магданозът и ряпата. Спанакът, зелето и копривата пък съдържат огромно количество на витамин К.

Именно заради наличието на тази характерна оксалова киселина обаче спанакът и киселецът не се предлагат на хора, страдащи от бъбречни проблеми, както и при съществуването на камъни и пясъци в пикочните пътища.

Противопоказни са и при чернодробни и стомашно-чревни болести, тъй като съдържат вещества, възбуждащи стомашните жлези. Препоръчват се обаче при страдащи от анемия.

Като цяло листните зеленчуци са доста потребни при изнемощялост, общо безсилие, затлъстяване и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Едни от най-хубавите източници на витамин С от листните зеленчуци са магданозът и копърът. Единствено при стомашни, чернодробни и бъбречни проблеми е целесъобразно да се заобикалят, защото съдържат етерични масла.

 Марулята е потребен зарзават

Ако желаете да набавите повече каротин в ежедневното си меню, избирайте по-тъмни марули. Тъмният цвят е причина за по-наситено количество каротин в листните зеленчуци. Зелената салата би трябвало да се заобикаля само при острите чревни болести.

Зелето също е извънредно потребен листен зарзават. Той е скъп източник на витамин D. Това важи с цялостна мощ най-много за брюкселското и аленото зеле. Тези сортова са по-богати и на каротин, спрямо елементарното бяло зеле. Съдържат още доста калций, калий и сяра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР