Най-отявленият противник на Владимир Путин – Алексей Навални, загуби живота

...
Най-отявленият противник на Владимир Путин – Алексей Навални, загуби живота
Коментари Харесай

Навални: Името, което Путин не изрече, но руснаците ще помнят завинаги

Най-отявленият съперник на Владимир Путин – Алексей Навални, загуби живота си в сибирски затвор, в колонията IK-3, наречена " Полярен вълк ", на към 1900 км от Москва.

Новината за гибелта му беше обявена публично от Федералната работа за осъществяване на наказванията на Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг и обиколи света за секунди, предизвиквайки реакциите на политически водачи, публични бранители, поддръжници на Навални и критици на съветската власт.

Най-приближените му хора – майка му, брачната половинка му и формалния му представител, отхвърлиха да повярват на информацията на Русия, преди да намерят правдиво удостоверение от свои източници.

Вероятно това следва да бъде оповестено в околните часове и до момента в който светът търси истината за гибелта на Навални, Euronews припомя пътя, по който 47-годишният юрист, блогър, YouTuber, уредник на митинги и деятел на битката против корупцията се трансформира в лицето на съветската съпротива и най-големият зложелател на Путин.  

В Русия на Путин политическите съперници постоянно изчезват вследствие на фракционни битки или отиват в заточение след отнемане от независимост.

Но през последните години Навални ставаше все по-силен и по-силен, издигайки се до върха на опозицията с помощта на смелостта си и отличното схващане за това по какъв начин обществените медии могат да избегнат строгата хватка на Кремъл върху новините.

Роден е в Бутин, на към 40 км от Москва, през 1998 година той получава тапия по право от Университета за национална дружба, а през 2010 година печели стипендия в Йейл.

Навални притегля вниманието към себе си с идеята си да разобличи корупцията измежду съветския хайлайф. Един от ранните му ходове е да закупи дялове в съветски петролни и газови компании, с цел да се трансформира в акционер-активист и да упорства за бистрота.

Фокусирайки се върху корупцията, работата му е необятно утвърдена от руснаците и тяхното мощно възприятие за морал и правдивост.

Намира още по-силен отзив в нереалните метафизичен проблеми, свързани с демократичните идеали и правата на индивида, които Навални постоянно дискутира измежду последователите си.

През 2013 година опозиционерът е наказан за заграбване в границите на обвиняване, което той назовава политически стимулирано, на пет години затвор, само че по-късно прокуратурата изненадващо желае освобождението му до обжалването.

По-висша правосъдна инстанция му дава условна присъда. В деня преди нея, Навални се записва като претендент за кмет на Москва.

Опозицията вижда в освобождението му резултат от огромните митинги в столицата против присъдата му, само че доста наблюдаващи го отдават на желанието на управляващите да придадат на кметските избори тип на легитимност.

Навални се класира на второ място, което е впечатляващо показване против настоящия кмет, който се употребява с поддръжката на политическата машина на Путин и е известен с подобряването на инфраструктурата и естетиката на столицата.

Навални обаче печели още повече последователи, откакто през 2015 година различен харизматичен политик и съперник на Путин, Борис Немцов, е показно убит на мост покрай Кремъл.

Когато Путин приказва за Навални, той се старае в никакъв случай да не го загатва по име, наричайки го " оня човек " или с други сходни изрази, в явен опит да понижи смисъла му.

Но ролята му в публичния живот на Русия е неотменима.

Дори в опозиционните кръгове Навални постоянно е считан за прекомерно националистически надъхан в поддръжката си за правата на етническите руснаци.

Мнозина го упрекват, че заема двусмислена позиция след противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година

Навални нееднократно споделя, че не вижда украинско бъдеще за района.Въпреки че осъжда средствата на Путин за анексирането на Крим, в доста изявленията той заобикаля да споделя, че полуостровът би трябвало да бъде върнат на Украйна.

Все отново, значително съумява да преодолее последствията от тези изказвания с помощта на силата на следствията, провеждани от неговия Антикорупционен фонд. Въпреки че следените от страната телевизионни канали в Русия игнорирт Навални, неговите следствия намират отклик измежду по-младите руснаци посредством видеоклипове в YouTube и изявления на неговия уеб страница и сметки в обществените медии.

Работата му последователно се трансформира от фокус върху корупцията в обща рецензия на политическата система под управлението на Путин, който управлява Русия повече от две десетилетия.

Навални е главната фигура, която дава подтик на невиждани по мащаб митинги против съмнителните резултати от националните избори и изключването на самостоятелни претенденти.

Докато излежава присъда в пандиза през 2019 година за присъединяване си в предизборните митинги, Навални е откаран в болница с алергична реакция, съгласно управляващите.

Според някои лекари, се касае за отравяне.

Година по-късно, на 20 август 2020 година, той се разболява тежко по време на полет за Москва от сибирския град Томск, където провежда претенденти на опозицията.

Връщайки се от тоалетната, припада на пътеката и самолетът каца спешно в град Омск, където Навални прекарва два дни в болница, до момента в който поддръжниците му молят лекарите да разрешат да бъде откаран за лекуване в Германия.

След като е превозен там, лекарите откриват, че е токсичен с вариант на " Новичок ", сходен на нервнопаралитичното вещество в тази ситуация с някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Англия през 2018 година

Навални е в медикаментозна кома за към две седмици, след което дълго време се бори да възвърне говора и придвижванията си.

Междувременно, съветските управляващи афишират, че е нарушил изискванията на условната присъда за заграбване, до момента в който е бил в Германия и че ще бъде задържан, в случай че се върне вкъщи.

Но да остане като дезертьор в чужбина не е в характера му.

Навални и брачната половинка му се качват на самолета за Москва на 17 януари 2021 година Арестуван е незабавно щом стъпва на съветска земя и след две седмици към този момент е съден на 2,5 години затвор.

Събитията провокират всеобщи митинги, които стигат до най-отдалечените кътчета на Русия и при които полицията арестува над 10 000 души.

Когато на 24 февруари 2022 година Путин атакува Украйна, Навални изрично осъжда войната в постове в обществените медии от пандиза и по време на правосъдните си съвещания.

По-малко от месец след началото на войната е наказан на спомагателни 9 години за заграбване и пренебрежение към съда по дело, което той и поддръжниците му отхвърлят като изфабрикувано.

Следователите неотложно стартират ново следствие и през август 2023 година Навални е приет за отговорен в екстремизъм и наказан на 19 години затвор.

На 22 декември юридическият му екип оповестява, че той е липсващ за 17 дни. " Навални в никакъв случай не се е крил толкоз дълго време ", декларира екипът в обява в Telegram.

След като подава 680 молби за определяне на местонахождението на Навални, на 25 декември екипът му го разпознава на повече от 1000 км в наказателната колония " Полярен вълк ".

" Условията там са тежки, със специфичен режим в зоната на безконечната заледеност. Много е мъчно да се стигне до там, а и няма системи за доставка на писма ", споделя Иван Жданов, шеф на антикорупционната фондация на Навални.

Новината за гибелта му идва месец преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 17 март и на които Путин се кандидатира за петия си мандат, което може да го задържи на власт най-малко до 2030 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР