Най-опасните от познатите полово преносимиболести са предават чрез кръвта при

...
Най-опасните от познатите полово преносимиболести са предават чрез кръвта при
Коментари Харесай

Нови данни за сексуално предаваните болести


Най-опасните от познатите полово портативни

заболявания са предават посредством кръвта при даже най-фините кожни раздразнения, получавани по време на сексуалeн контакт. Оказва се обаче, че и най-внимателният секс, предпазващ от каквито и да било пострадвания на лигавицата на половите органи, може да приключи със заразяване с полово излъчена болест. Защото огромна част от вирусите , водещи до такива болести, живеят освен в кръвта, само че и в спермата . А броят на тези вируси се оказва по-голям, в сравнение с учените допускаха до момента.

Английски теоретичен екип от университета в Оксфорд открива, че най-малко 27 разнообразни вида вируси може да поддържат жизнеността си в семенната течност и да се предават от мъжа на дамата при необезопасен полов контакт. Проучването е въодушевено от скорошно изобретение, показващо, че РНК от Зика вируса се открива в спермата на мъже, преносители на вируса и може да се съобщи на партньорките им. Новите данни сочат, че с изключение на Зика има още най-малко 26 други вируси, живеещи умерено в семенната течност на мъжете.

Макар не всички от тези вируси да отключват рискови инфекциозни болести данните са задоволителен мотив за по-задълбочени проучвания на непознатите и евентуално рискови микроби, които може да обитават спермата.

Вирусът на ХИВ, хепатит и Ебола са измежду микроорганизмите, за които от дълго време се знае, че се предават по сексуален път и отключват полово излъчени заболявания. Освен Зика вирусът към този момент към тях може да се прибавят и вирусът на

денга , грипният вирус, както и вирусът, причиняващ така наречен тежък изострен респираторен синдром , прочут като SARS.

Основна причина тези и други рискови микроорганизми да просъществуват свободно в семенната течност е фактът, че организмът разполага със начини, предпазващи спермата от съставените елементи на имунната система. Тези начини подсигуряват, че имунитетът няма да нападна и унищожава сперматозоидите , бъркайки ги с непознати за организма кафези. Това е еволюционно заложен принцип за гарантиране възпроизводството на всеки субект. Недосптъпността на спермата за имунните съставни елементи обаче подсигурява отбрана и на всеки попаднал в семенната течност патологичен микроорганизъм. Така, изброените вируси получават късмет да я населяват необезпокоявано. Те не получават опция да се развъждат до развиване на колонии с огромна бройка, само че единични бройки от тях умерено може да преминат в организма на партньорката на мъжа след полов контакт.

Свързани публикации.. Промяна в спермата - би трябвало ли да се тормозим 0 Кога и за какво спермата придобива нетипичен цвят? 0 Революционен гел – противозачатъчно средство за мъже 0

Учените успокояват, че числеността на новооткритите жители на спермата постоянно е доста ниска и даже половият контакт с мъж преносител не значи наложително заразяване и развиване на зараза. Рискът обаче, въпреки и дребен, е налице.

Данните обаче са задоволителен мотив да се премисли ролята на сигурността при полово другарство. Добре обезопасеният секс следва да се преглежда като превантивна мярка за отбрана от доста повече от предполаганите до момента здравословни проблеми.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР