Донованиозата, позната също така като ингвинален гранулом, представлява полово предавана

...
Донованиозата, позната също така като ингвинален гранулом, представлява полово предавана
Коментари Харесай

Рядка болест причинява гениталиите да гният


Донованиозата , позната също по този начин като ингвинален гранулом , съставлява полово излъчена болест, която рядко се среща отвън тропическите и субтропическите райони. Понастоящем съществува спор за вярната номенклатура на причинителя. Въпреки че повода в началото е разпозната като Calymmatobacterium granulomatis, въз основа на някои причини, основани на филогенетичното подобие с типовете Klebsiella, е направено предложение да се прекласифицира като Klebsiella granulomatis comb nov.

Епидемиолозите не са сигурни дали инфекцията се предава само по сексуален път, само че най-засегнатата възрастова

група
е тази сред 20 и 40 години – най-активната в полов проект.

Първият симптом на зараза нормално е твърда папула или подкожен възел, който по-късно се трансформира в язва. Най-често наранени са гениталиите, като това става в 90% от случаите. При 6% от случаите заболяването покосява и кожата на устните, венците, бузите, небцето и фаринкса.

Установени са четири типа ингвинален гранулом. Най-честите са улцерогрануломатозните , характеризиращи се със мощно изразени, червени язви, които кървят елементарно при допиране. При хипертрофичните , язвите имат издигнат, от време на време орехов тип. Междувременно, некротичната донованиоза предизвиква надълбоко разрушение на тъканите и надлежно – неприятна миризма. Последните са склеротичните , при които лезиите предизвикват фиброза – разгръщане на съединителната тъкан.

Свързани публикации.. Едва половината пациенти с ХИВ в България се подлагат на лекуване 0 Гъбички на женските гениталии - по какъв начин да спрем патологичния цикъл? 0 Полово-предавани инфекции и способи за отбрана 0

Шамир Пател, фармацевт от Chemist 4 U оповестява пред "Ливърпул Ехо ", че положението може да се лекува с антибиотици, само че времето е от значително значение. "Всяко закъснение може да аргументи плътта към гениталиите безусловно да

гние ", споделя той. Това демонстрира и проучване, оповестено в Journal of Sexually Transmitted Infections през 2006 година: в случай че не се лекуват, язвите се популяризират локално, причинявайки лимфедем и „ генитално осакатяване “.

Тъй като ингвиналният гранулом предизвиква кървене, рискът от заразяване с ХИВ е нараснал, заради което засегнатите би трябвало да бъдат тествани за вируса, декларира Британската асоциация за полово здраве.

Донованиозата се приема за изчезваща зараза . Наскоро английските медии оповестиха, че в близката година е диагностицирана една жена, а статистиките сочат, че в Съединени американски щати случаите на заразяване са близо 100 на година, като множеството от тях се демонстрират при хора, пътували до (или са от) места, където болестта е постоянно срещано.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР