Най-очевидният и най-често погрешно разбиран сигнал е размахването на опашката

...
Най-очевидният и най-често погрешно разбиран сигнал е размахването на опашката
Коментари Харесай

Какво ви казва опашката на вашето куче

Най-очевидният и най-често неправилно разбиран сигнал е размахването на опашката на кучето. Дори хора, прекарали целия си живот към кучета, смятат че енергичното въртене на опашката е методът, по който кучето красноречиво споделя “здравей ”.

Въртенето на опашката обаче не може да бъде интерпретирано толкоз елементарно, защото нападателните и готвещи се да атакуван кучета също размахват опашките си.

Въртенето на опашката просто значи, че кучето е разгорещено по някаква причина. Понякога то е настроено положително, а от време на време отрицателно. Трябва да се вгледате по-внимателно, с цел да разберете както тъкмо се случва.

Изправена, твърда и махаща = “Аз предвождам ”

 Какво ви споделя опашката на вашето куче

Опашка, изправена като мачта, не значи наложително, че кучето е нападателно, само че то сигурно остоява позицията си. Много хора биват ухапвани, тъй като неправилно интерпретират сходен вид въртене на опашката. Изправената и махаща сковано опашка е знак за преобладаващо куче и би могло да значи, че то е готово да нападна.

Ниски, бързи и къси размахвания = “Не съм опасност ”

Когато добродушно куче бива доближено от по-агресивно, то има единствено един рационален отговор – да покаже, че не съставлява опасност. Страхливите кучета и тези, които се подчиняват, постоянно ще реагират на приближаването на друго куче, като държат опашките си ниско и вършат къси махове. Това значи “Здравей, аз съм другарски надъхан и не съм рисков ”.

Ниски, мудни и необятни размахвания = “Радвам се да те видя ”

Понякога махането с опашка не значи нищо повече. Ще знаете, че кучето ви просто се радва да ви види и желае да си играете, когато опашката му е на една линия или по-ниско от тялото и то я размахва с мудни, необятни придвижвания. Обикновено задницата на кучето също ще се движи напред-назад.

Разбира се, кучетата не “говорят ” единствено с опашките си и единственият метод вярно да интерпретирате придвижванията на опашката е да знаете нещо за породата.

Някои ловни кучета, да вземем за пример шпаньолите, се подготвени непрекъснато да размахват опашка, до момента в който преследват плячката си. За да алармират, че са я разкрили, те стопират да махат с опашка и я изправят право нагоре.

От друга страна овчарските кучета пък са подготвени да вършат по-малко придвижвания с опашките си, с цел да не разсейват или развълнуват животните. Ако не познавате породите, може да си помислите че едното куче е било прекомерно разгорещено, а другото прекомерно съществено, до момента в който в реалност те просто са подготвени по този метод.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР