Най-новият музей за ретроавтомобили Златен Рожен, намиращ се в петричкото

...
Най-новият музей за ретроавтомобили Златен Рожен, намиращ се в петричкото
Коментари Харесай

Ето къде е ловдият джип на Тато, който получил като специален подарък

Най-новият музей за ретроавтомобили „ Златен Рожен ”, намиращ се в петричкото село Капатово, притегля туристи даже от чужбина с неповторимите си експонати. Сред тях могат да бъдат видени някои от знаковите коли на Тодор Живков, на футболната легенда Пеле и препис на фамозния кадилак на роклегендата Елвис Пресли, написа " Ретро ".

Музеят е благосъстоятелност на локалния предприемач Теодор Осиковски, който е фен на автомобилните антики и неотдавна решил да разшири заниманието си, с цел да зарадва всички фенове на ретро возилата от близо и надалеч. Определено измежду най-интересните експонати е неповторимият джип, който румънският деспот Николае Чаушеско подарява преди време персонално на Тодор Живков.
-->
Със същата кола двамата неведнъж са ходили дружно на лов в България. Преди години возилото с особена антикварна стойност се продаваше на търг на цена към 30 хиляди евро, само че през днешния ден тя е доста по-висока.



В Капатово може да бъде забелязан от близко и различен именит автомобил, а точно кабриолет ЗИС, който е извънредно необичаен в международен мащаб, а с него Тодор Живков е возил самия Юрий Гагарин при визитата му в България през далечната 1961 година.

Собственикът на музея признава, че е колекционер на сходен вид коли повече от 20 години. Първоначално почнал да ги излага във фоайето на винарната си в Петричко, само че защото предизвиквали голям интерес у посетителите, се решил да сътвори и частен музей. Някои от експонатите са негова персонална благосъстоятелност, а други споделя, че са били предоставени от Национална работа за защита с контракт за отговорно бранене, като измежду изискванията е да се поставят специфични грижи за тях.

Част от музейната колекция е и модел на „ Крайслер ”, който е бил обичан на американските гангстери. Експонатът е създаден през 1947 година и тогава е коствал 2100 щатски $.

Една от най-големите атракции пък е автомобил, употребен от футболната легенда Пеле, който ни напусна през декември предходната година. „ Мерцедесът на Пеле за времето си е бил доста първокласен. Този при нас е в съвършено техническо положение, наподобява като нов. На доста малко километри е - единствено на към 25 хиляди ”, изяснява колекционерът. Гостите на музея могат да се полюбуват и на паметния кадилак, който е бил обичан на роклегендата Елвис Пресли. Автомобилът е с дължина от внушителните 7 метра и 50 сантиметра.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР