Най-нови изследвания показват, че в древен Помпей имало близо 200

...
Най-нови изследвания показват, че в древен Помпей имало близо 200
Коментари Харесай

Близо 200 кръчми и барове изхранвали Помпей

Най-нови проучвания демонстрират, че в античен Помпей имало близо 200 заведения за хранене и питейни заведения, което значи по един на 60 поданици на Помпей.

Обикновено заведенията били издигнати край пътя, с цел да може всеки от елементарните жители на града до пътуващия търговец да се спре, да поръча храна и дори да вземе със себе си.

В заведенията за хранене по това време главно се хранели бедните, тъй като в домовете, в които са живеели, не разполагали с пространства, планувани за готвене. За разлика от днешните богаташи античните доста рядко се хранели на открито, тъй като главно обядвали в своите луксозни домове.

Даже и в най-богатите къщи на античния град кухните били доста нищожни. Обикновено са разполагали с малко огнище, на което е било допустимо да се сложат единствено няколко съдове за готвене. Въпреки това не би трябвало да се прави преждевременно умозаключение.

Когато е ставало въпрос за огромни занимания и вечери, на които били канени значими персони, готвачите на богаташите елементарно се справяли. По всяка възможност храната в летните кухни се носела от заведенията за хранене, а месото се е пекло на преносими шишове.

 Близо 200 кръчми и питейни заведения изхранвали Помпей

Според историците напълно всекидневно е било на трапезите да има месо от бялка или гризачи, като да вземем за пример мишки.

В някой от богатите домове археолозите разкрили и кафези, където са пазели белки. Никога обаче няма да се разбере дали богаташите са хрускали гризачите, само че най-малко сигурно се знае какво са консумирали.

На трапезите е имало самун, маслини, разнообразни типове риба, фасул, яйца, сирене, плодове... изключително на респект е било помпейското зеле.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР