Най-ниски нива на заплатите са в Монтана, а най-високите заплати

...
Най-ниски нива на заплатите са в Монтана, а най-високите заплати
Коментари Харесай

Община Монтана е с най-ниските заплати сред областните градове

Най-ниски равнища на заплатите са в Монтана, а най-високите заплати на равнище регионални градове са в Разград, където се следи спад на разликата по отношение на междинната заплата за страната сред 2007-2017 година

Данните показа основният редактор Георги Вулджев от Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) при представянето на най-новия им отчет - " Икономическо положение и развиване на дребните регионални центрове в България " на конференция в Българска телеграфна агенция.

В проучването попадат регионалните градове на Смолян, Ловеч, Кърджали, Кюстендил, Разград, Монтана, Търговище и Силистра. От ЕКИП считат тематиката за изключително значима, предвид на наближаващите избори за локална власт и с изключение на на виновните институции, те ще дават данните на претендентите за кметове и общински съветници в съответните обитаеми места, с цел да могат по-лесно да маркират главните проблеми и цели в идния им мандат.

Към 2018 година община Смолян има най-високи равнища на общински дълг от всички общини с над 13 млн. лева По отношение на налозите няма нито забележителна разлика сред общините, нито забележителна разлика в ставките от 2008 година насам. Изглежда, че общините не гледат на политиката по отношение на локалните налози като сполучлив инструмент за стимулиране на локалното развиване. Монтана и Смолян се открояват като двете общини усвоили европейски средства.

Икономическата интензивност и вложенията за регионалните градове не изостават от междинните за страната равнища на Брутен вътрешен артикул и брутна добавена стойност. Най-висок Брутният вътрешен продукт на глава от населениет има в Смолян, Търговище. Разград и Монтана. Община Смолян е водач във връзка с коефициентите на икономическата интензивност и претовареност.

По отношение на демографската обстановка в страната всички общини като се изключи Кърджали и Кюстендил имат натурален приръст, който е по-нисък от междинните за страната равнища. Забелязва се осезаемо утежняване по отношение на 2008 година, когато общините имат по-висок натурален приръст от междинния за страната. През 2008 година Разград, Търговище, Кюстендил, Кърджали и Смолян имат натурален приръст по-висок от междинния за страната.

Състоянието на инфраструктурата в горепосочените общини е относително сходно. Смолян изостава от другите и няма пътища от първокласно качество, няма и жп линии. Смолян е водач в показателните за активността на туристическия отрасъл, в Ловеч и Силистра имат материална и леглова база, където могат да развиват туризъм, само че не се усвоява добре.

Препоръките на ЕКИП са, че данъчната политика е нужен инструмент за стимулирането на развиването на дребните регионални центрове, опит с обособени икономически-индустриални зони, общините Ловеч, Силистра и Кюстендил се открояват като общините, които имат потребност от най-амбициозна политика за икономическо развиване, рентабилността на общинските финанси в Кърджали и Смолян има потребност от усъвършенстване и усъвършенстване на инфраструктурата в Смолян.

Икономистът Стоян Панчев прикани политиците да употребяват данни, действителни цифри и да се съсредоточват върху действителните обстоятелства, а не върху популизма.

Според Вулджев общините като цяло би трябвало да се стремят към данъчна децентрализация и данъчна самостоятелност от страната.

" Само по този начин ще могат по най-хубавия метод да се възползват от характерните дадености на всеки край и, конкурирайки се между тях, да усъвършенстват икономическите си индикатори " счита Георги Вулджев. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР