Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже

...
Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже
Коментари Харесай

БХК картографира убийствата на жени в България

Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на дами от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в интервала 2012-2017 година

В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – родственици, някогашни или сегашни сътрудници – като в 44 на 100 от прегледаните случаи причинителят е някогашен или сегашен сътрудник на убитата жена. Очевидна е корелация сред взаимоотношенията на убийците с техните жертви и осъществените закононарушения. На този декор, българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо виновността събитие ”, което е неприемливо.

Прегледът на правосъдната процедура демонстрира още, че всяка трета убита жена е била подложена на редовно принуждение, а всяка десета е търсила протекция от полицията във връзка принуждение от страна на килъра. 62% от жертвите са убити в дома си.

Българският хелзинкски комитет сътвори платформата ubita.org в отговор на незабавната потребност от редовно събиране на данни за случаите на убийства на дами и по-специално – на случаите, които могат да бъдат избрани като фемицид в България. Причината е неглижирането на казуса с насилието над дами, включително – и смъртоносното принуждение, от страна на управляващите и виновните институции. Платформата е резултат от план " Картографиране на убийствата на дами в България ", който е продължение и надграждане на напъните на гражданското общество в България да способства за документирането и разгласяването на тези случаи.

Ubita.org съдържа база данни със 141 неоправдателни присъди по каузи за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на нанесена телесна щета. Пострадалите са дами на 14 или повече години, а причинителите са мъже. Присъдите са постановени в интервала 2012-2017 година от окръжните съдилища, които са разгледали делата като първа инстанция.

Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно принуждение и другите форми на принуждение против дами. Убийствата, като най-тежката форма на посягане против личността, също не се документират и проучват през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Липсата на данни и разбори спомага само за прикриване на мащабите на казуса, на факторите, които способстват за неговата резистентност и на методите за неговото унищожаване. БХК споделя разбирането, че е невероятно да се борим против “невидими ” проблеми. За да изкореним насилието, би трябвало първо да го създадем очевидно.

Базата данни, която създадохме, разрешава пречистване на правосъдната процедура по един или няколко от следните критерии: съд, постановил присъдата; година на постановяване на присъдата; престъпление; връзка извършител-жертва; начин/средство за осъществяване на закононарушението.

Резултатите от търсенето се показват в лист, съдържащ следната информация: съд, номер на делото, година на осъществяване на закононарушението, закононарушение, връзка извършител-жертва, възраст на жертвата, възраст на причинителя, начин/средство на осъществяване на закононарушението, място на осъществяване на закононарушението, линк към присъдата, оповестена в уеб основания интерфейс за правосъдни актове www.legalacts.justice.bg или уеб страницата на съответния съд.

Интерактивната карта на уеб страницата дава опция за обзор на постановените от даден областен съд присъди за убийства на дами в интервала 2012-2017 година

Освен базата данни, ubita.org поддържа настоящ лист на медийно оповестените случаи на убийства на дами от мъже и споделя някои от историите на жертвите на смъртоносно принуждение, скрити зад статистиката. Проектът " Картографиране на убийствата на дами в България " е подсилен от Международен женски клуб – София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР