Най-красивите птици на света – с толкова много различни видове

...
Най-красивите птици на света – с толкова много различни видове
Коментари Харесай

Най-красивите птици на света – топ 10 класация

Най-красивите птици на света – с толкоз доста разнообразни типове птици е предизвикателство да се изберат 10 от най-красивите птици на света. Където и да отидете по света, най-вероятно ще видите птица или ще чуете по какъв начин пеят. Независимо дали сте в град, на планина, в тропическа гора или даже в пустинята, там ще срещнете най-малко един от 10 000 типа птици по света, живеещи там.

Да забележим кои са най-красивите птици на света съгласно нас:

10. Райската птица на Уилсън

Райските птици превъзхождат другите птици, защото имат толкоз красиво оперение и грандиозни прояви на ухажване. Райската птица на Уилсън не е изключение от това. Техните приказни цветове и фантастични пера водят до невероятни истории за техния генезис и привички. Мъжките екземпляри се разграничават елементарно по блестящата си тюркоазена кожа в задната част на главата си, кръстосана с линии от фини черни кадифени пера, които имат искра от медно-бронзов ирисцентен цвят.

Женските са с по-малко декоративна декорация от мъжките. Женските имат червеникаво-кафяв до маслинов цвят, кафяви крила и коремни елементи с мек цвят, с тесни еднородни черти. Те нямат спиралните пера на опашката, които имат мъжките. Продължителността на живота на този тип е незнайна, само че райските птици живеят 5-8 години в дивата природа и до 30 години в плен.

9. Паун

Паунът  е една от най-красивите птици на планетата  и от епохи се счита за знак за царственост и великолепие. Днес може да я забележим в зоопарковете по света. Паунът произлиза от Индия, където се е считал за знак на Слънцето поради луксозния кръг, който образуват украсяващите му пера. Паунът се храни със семена, плодове, зеленчуци, инсекти, червеи, охлюви, гризачи, гущери, змии. Индусите смятат пауна за свещена птица и неговото ликвидиране се счита за закононарушение.

8. Австралийски лорикет папагал с цвят на дъгата

Австралийските лорикет папагали са необятно публикувани в източна и северна Австралия, а също и към град Пърт. Отделени от естествения им обсег с хиляди километри, дивите папагали от тази порода от Пърт се откриват в края на 60-те години. През 80-те години популяцията им се усилва. Проблемът с тях в Пърт е, че те са нападателни към гнездящите кухини, предотвратявайки гнезденето на локални птици. Те ядат нектар, плодове, дребни инсекти и пъстър прашец от цветята.

7. Рогати колибри

Тези дребни красиви птици са тип колибри с пай и прав клюн. Мъжките имат тъмносиня корона с многоцветни „ рога “ в профил. Иначе значително са с железно зелена шапка, а изпод са бели, с черно гърло. Женските имат зелена шапка и им липсват рогата. Срещат се в речни пояси и открити савани, най-много в Южна Америка.

6. Никобарски гълъб

Никобарският гълъб е един от най-красивите от многото типове гълъби и е единственият жив член на рода Caloenus. Среща се на островите Никобар, югозападен полуостров Тайланд, Малайзия, Виетнам, Индонезия, Филипини. Откакто се знае, че се срещат в обилие в техния ареал, броят им в дивата природа понижава, защото те постоянно се уловят за търговия с домашни любимци.

Известно е, че остава уединен, както и че се среща в стада от 20-30. Въпреки че полетът му е бърз и мощен и е кадърен да поддържа огромни дистанции, той избира да се храни напълно на земята. Този тип е систематизиран като съвсем заплашен в Червения лист на IUCN, защото броят им в дивата природа понижава.

5. Коронован гълъб Виктория

Удивително хубав и образован, коронованият гълъб Виктория е очарователна земна птица. Често се вижда в зоологическа градина или волиера. Намерен в началото на Нова Гвинея и околните острови, коронованият гълъб Виктория се отглежда в плен в продължение на стотици години. Те са постоянно срещана панорама в Съединените щати и Обединеното кралство в зоологическите градини и волиерите, макар че са малко редки в търговията с домашни птици.

Тази птица е най-големият жив гълъб и най-близкия оставащ по отношение на изчезналата птица додо . Той е кръстен в чест на кралица Виктория поради крещящата синя корона от комплицирани дантело-подобни шарки и царствената си улегналост. В тропическите гори на Нова Гвинея, коронованите гълъби на Виктория са били ловувани поради месото и перата си. Поради лов и заличаване на местообитанията, дивата популация бързо е намаляла, застрашавайки типа съвсем до изгубване.

4. Папагал Червена Мака

Червената мака е огромен папагал, обагрен в червени, сини и жълти краски. Местообитанието му е Централна и Южна Америка, във влажните вечнозелени гори. Достигат на дължина с опашката до 1,5 метра. Червената мака е една от най-красивите птици на Земята и е националната птица на Хондурас. Този хубав папагал попада и в друга ранглиста, а точно Топ 10 на едни от най-красивите животни в света .

Продължаваме с топ 3 на най-красивите птици на света:

3. Блестящ кецал

Блестящият кецал е птица, която мнозина считат за най-красивата в света. Тези блестящо оцветени птици живеят в планинските тропически гори на Централна Америка, където ядат плодове, инсекти, гущери и други дребни същества.

По време на брачния сезон, мъжките кетсали удвояват размера на опашката си, която тя може да доближи дължина до един метър. Блестящите кетсали са известни още като гватемалски кетцали, а птиците са признакът на тази нация . Гватемала търгува и с валута, известна като „ кетцал “.

За страдание, тези поразителни птици са застрашени в Гватемала и другаде в целия им ареал. Понякога са хванати в плен или убити, само че главната им опасност е изгубването на техните тропически горски домове. В някои региони, най-много влажните гори на Коста Рика, предпазените земи резервират местообитанието на птиците и дават благоприятни условия за екотуристи и нетърпеливи наблюдаващи на птици от цялостен ​​свят.

2. Голяма райска птица

Голямата райска птица е най-големият член в рода Paradisaea и може да бъде с дължина до 43 см. Има кестеняво-кафява жълта корона, мрачно изумрудено зелено гърло и черна кафява възглавница на гърдите. Мъжкият е декориран с огромни жълти декоративни пера и чифт дълги опашни пера. Женската има кестенявокафяво оперение.

Голямата райска птица се популяризира в низинните и хълмистите гори на югозападната част на Нова Гвинея и на островите Ару, Индонезия. Малка популация е въведена от сър Уилям Инграм през 1909-1912 година на остров Малкия Тобаго в Западна Индия в опит да избави типа от изгубване заради несъразмерен лов за търговия с перушина. Диетата се състои основно от плодове, семена и дребни инсекти. Една извънредно красива птица , която не се среща всеки ден.

1. Синята райска птица

Синята райска птица , Paradisaea rudolphi, е открита от Карл Хунщайн през 1884 година Научното название отбелязва злощастния престолонаследник принц Рудолф от Австрия. Синята райска птица се смята от орнитолозите за най-прекрасната от всички птици . Големината на тази красива птица е приблизително огромна, почти 30 см дълга. Тази черна райска птица със синкаво-бяла човка има тъмнокафяв ирис, сиви крайници и яркосини крила. Мъжкият е декориран с виолетовосини и канелени флангови пера и две дълги лентовидни пера на опашката. Женската има кестеняво кафяво на корема.

Разпространява се в планинските гори в югоизточна Нова Гвинея. Поради продължаващата загуба на местообитания, стеснен ареал, дребен размер на популацията и лов в някои региони поради високо ценените си пера, рядката Синя райска птица е класифицирана като уязвима в Червения лист на застрашените типове на IUCN.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР