Най-известният симптом на болестта е треперенето на ръцете и мускулната

...
Най-известният симптом на болестта е треперенето на ръцете и мускулната
Коментари Харесай

Ранни сигнали за Паркинсон

Най-известният признак на заболяването е треперенето на ръцете и мускулната уязвимост. Има обаче, по-ранни признаци на болестта, на които множеството пациенти не обръщат внимание.

Запек

Колкото и да е необичайно, непрекъснатият и постоянен запек може да бъде и тип предизвестие за появяването на заболяването на Паркинсон. Факт е, че освен това заболяване се трансформира вегетативната нервна система на тялото, която управлява и храносмилането, и изпразването на червата.

Депресия

Изследванията демонстрират, че доста пациенти с заболяването на Паркинсон за първи път демонстрират признаци на меланхолия няколко години преди да бъдат открити първите физически признаци на заболяването. Лекарите допускат, че това може да се дължи на обстоятелството, че при заболяването на Паркинсон равнището на невротрансмитери, като серотонин и допамин, неналичието на които е тясно обвързвано с депресията, е внезапно понижено.

Проблеми с усета за миризми

Учените към момента не могат да обяснят по какъв начин тъкмо са свързани заболяването на Паркинсон и пониженото подушване, само че признават, че намаляващата сензитивност към миризмите е най-ранният симптом на заболяването. Може би това е по този начин, тъй като алфа-синуклеиновият протеин, който се създава в мозъка на човек с болест на Паркинсон, блокира частта, виновна за миризмите.

Безсъние

Неспокойният сън или неочакваното говорене по време на сън могат да бъдат симптом за начална болест на Паркинсон.

Промяна на почерка

Една от най-ранните прояви на заболяването на Паркинсон е смяната в почерка. Ако текстът ви заема по-малко място на хартията от преди, в случай че почеркът ви е по-малко явен, може да се наложи да посетите доктор, написа уеб сайтът Zdrave.to.
Какво съставлява заболяването на Паркинсон
Паркинсон съставлява невродегенеративно заболяване, нареждащо се на второ място по периодичност измежду този тип заболявания в света. Заболяването е диагностицирано за първи път през 1817 година от английския доктор Джеймс Паркинсон. Причините за заболяването са свързани с дегенеративен развой в конструкция от междинния мозък – субстанция нигра („ черно вещество”, наричано по този начин поради присъщия цвят на съставящите го кафези.), съдържаща допаминергични неврони, написа са своя уебсайт Националната организация на болните от късен Паркинсон у нас..

В резултат от засягането на нервните кафези се стига и до загуба на извънредно значимото за двигателната система вещество допамин, което на процедура е невромедиаторът, предаващ импулсите за обезпечаване на естествените придвижвания на индивида. С други думи – заболяването безусловно срутва цялата нервна система на човек.

Освен съществени проблеми, свързани с придвижванията, болестта рефлектира и на прочувствения статус, като нерядко може да докара и до отключване на депресивни положения. За страдание, признаците на заболяването се демонстрират най-често, когато огромен % (над 70%) от нервните кафези към този момент са починали, което е индикация, че тя е в напреднал етап.

Паркинсоновата болест визира 0.15% от цялото население, само че болестността се усилва с повишаване на възрастта. От 65 до 80 година боледуват към 3% от хората, а над 80 година – 10%. По-често боледува бялата раса, като заболяването визира 1.5 пъти повече мъжете.

Болните в България са към 12-13 000 души. 10% от тях или над 1200 души са в тежък етап на заболяването. От паркинсон най-често заболяват мъжете, като повода за какво заболяването визира в по-голяма степен мощния пол към момента не е до дъно изяснена. Характерно за болестта е, че е възрастово подвластно.

Средната възраст, на която най-често се демонстрира заболяването, е 60 години, само че от време на време може да се открие и при надалеч по-млади хора, в това число такива под 30 години. Специалистите са единомислещи и за обстоятелството, че заболяването на Паркинсон се „ подмладява” и застига хора в дейна възраст. Все още не са открити до дъно и аргументите, водещи до разрушение на нервните кафези, „ отключващи” болестта. Засега експертите се сплотяват в мнението, че заболяването на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро композиция от генетично влечение и въздействие на нездравословни фактори от околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР