Най-издирваният човек от службите за сигурност в България през последната

...
Най-издирваният човек от службите за сигурност в България през последната
Коментари Харесай

БЕЗ СЛЕДА: Изчезна хакер №1 на пирамидата Nexo Васко Костинбродския

Най-издирваният човек от службите за сигурност в България през последната седмица е основното IT на сдружението за търговия с криптовалута Nexo, прочут като Васко Костинбродския, научи „ Уикенд “ от собствен полицейски източник.

По сходство на босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев, основния компютърен експерт в Nexo Васил също е безследно липсващ, като няма данни той да е напускал страната публично. Неофициално се твърди, че Васил е издирван на повече от 10 адреса в София и в цялата страна, само че акцията по залавянето му към този момент върви безрезултатно. Възможно е Васил от Костинброд да е изведен от България в първите дни на януари.

Според осведомени, към този момент цяла седмица киберспециалисти от Израел, ангажирани от МОСАД, пробват безрезултатно да проникват в основните компютри на Nexo, само че даже и те срещат компликации при разбиването на паролите за сигурност, които били с необикновено равнище на отбрана.

Друг значим кадър в айти отдела на Nexo е вицепрезидента на компанията Александър Починков. Любопитна детайлност е, че Починков е дълготраен сужител на медийната група „ Икономедиа “, ръководена от медийния и енергиен магнат Иво Прокопиев.

Реклама

От профила на Починков в бизнесмрежата LinkedIn излиза наяве, че той е стартирал кариерата си в кръга „ Капитал “ още през 1997 година, когато постъпва на работа като систематичен админ в едноименния седмичник „ Капитал “ и извършва длъжността до 2000 година От юли 2013 до юни 2018 година пък е бил основен механически шеф на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „ Икономедиа “ през 2019 година, с цел да стартира работа в IT отдела на Nexo.

Присъствието на Починков в управата на Nexo даде мотив на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев да призове от трибуната на Народното събрание да бъде разследвана финансовата връзка на Иво Прокопиев с криптопирамидата.

Спор ед проверяващите до този миг няма данни, че Иво Прокопиев или някой от фамилията му е търгувал с криптовалута. Факт е обаче, че от Nexo са превели стотици хиляди левове на „ Капитал “ за реклама през последната година и половина.

Пълния текст четете на страниците на „ Уикенд “
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР