Най-интересните факти в света – ще продължим с втората част

...
Най-интересните факти в света – ще продължим с втората част
Коментари Харесай

Топ 10 на едни от най-интересните факти в света – втора част

Най-интересните обстоятелства в света – ще продължим с втората част на тази забавна ранглиста. Сега ще разгледаме 10 любопитни обстоятелството от целия свят.

10. Връх Еверест не е толкоз покрай Луната, в сравнение с връх Чимборасо

Връх Чимборасо е най-близката точка на Земята до Луната

Независимо че връх Еверест е най-високият връх в света, то това не го трансформира в най-близката точка до Луната. Най-близката точка до луната е връх Чимборасо, намиращ се в Еквадор. Той е латентен вулкан и се издига на 6268 метра надморска височина. Връх Еверест е с надморска височина от 8848 метра, само че заради овалната форма на Земята се оказва, че връх Чимборасо е по-близо до звездите. Върхът в Еквадор се намира единствено на 1 градус южно от екватора и това е повода, заради която изпреварва връх Еверест.

9. Исландия пораства с 5 сантиметра годишно

Исландия

Исландия, по този начин наречената ледена страна, е най-големият остров в света. Разделена е от тектонските плочи на Северна Америка и Европа и нараства с близо 5 сантиметра годишно, заради това че плочите се отдалечават.

8. “Добро утро ” за едни е “Лека нощ ” за други в другите елементи на Русия

Русия има 11 часови зони (от общо 24 в света). Така че, когато руснак от едната част на страната се разсънва в 7 ч. сутринта, различен от другата част може да седне да вечеря. Друг занимателен факт – Франция в действителност употребява 12 часови зони, което е повече спрямо Русия или която и да било друга страна по света. Това е по този начин, поради задграничните си територии.

7. Три страни в света са “заключени ” от единствено една друга страна

Ватикана е една от страните, заобиколена напълно от Италия

Лесото, Сан Марино и Ватикана са единствените три страни, които са изцяло затворени от друга една единствена страна. Лесото се намира напълно “заключена ” в Южна Африка, до момента в който Сан Марино и Ватикана са обградени от Италия. Но доколкото знаем, те не се оплакват от този факт.

6. Судан има повече антични пирамиди от Египет

Пирамиди в Судан

Египетските пирамиди в Гиза може да се смятат за едно от чудесата на света, само че Судан разполага с два пъти повече от тях. Южната съседка на Египет може да се похвали с към 250 открити пирамиди, издигнати за кушитските царства на Нубия, което е съвсем двойно спрямо оскъдните 138 пирамиди на Египет. В рамките на Сахара, към момента можете да посетите античните и реконструирани пирамиди на град Мерое.

5. Руската транссибирска железопътна линия минава през 3901 моста

Руската транссибирска железница

Ако желаете да вземете влака и да пресечете Русия, ще би трябвало да отделите цели седем дни. Директният маршрут, който не стопира, пресича всичките 11 часови зони, а също по този начин минава и през всичките 16 най-големи съветски реки, в това число Волга, пресичайки изумителните 3 901 моста.

4. Пълното име на Банкок е от 163 букви

Градът с най-дългото име в света е Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Вместо да обикаля с това комплицирано име, формирано от 21 думи, градът получава необятно известният си прякор Банкок.

3. 14 страни имат по-малко от 1% гора (3 нямат такaва)

Изсечена гора

През 2013 година Световната банка направи отчет за горския фонд, който има всяка страна. За страдание, 14 страни имат по-малко от 1 % земя, отдадена на дърветата, а 25 страни имат по-малко от 3 %. Докато Катар, Гренландия и Сан Марино бяха записани с 0 % гори. На срещуположната страна, страните с най-вече гори по повърхност са Русия, Бразилия и Канада. Почти 1/3 от територията на България е покрита с гори.

2. Земята има задоволително злато, с цел да се покрие с него

Злато

Златната тресчица свърши, само че може би трябваше да продължи. Има толкоз злато в недрата на земята, че може да се покрие цялата планета с 45 см пласт от скъпия метал. А това е много огромно количество.

1. 20% от кислорода на планетата се създава от Амазонка

Река Амазонка

Колко значима е Амазонската тропическа гора в Южна Америка? Помислете за това: повече от 20 % от кислородното доставяне на Земята се създава точно от тази дъждовна гора, подхранвана от дъжда и от най-пълноводната река в света – Амазонка.

БОНУС Факт от България – В България е открито най-старото златно богатство в света!

Най-старото златно богатство в света
фотография: https://www.treasure.bg/en-US/PF/Portfolio/Details/1057

Най-старото златно богатство в света е открито край Варна през 1972 година. Датира от петото хилядолетие преди Христа и е най-старото обработено злато в света, открито до момента. Състои се от към 3000 предмета, направени от 24-каратово злато. Този факт е мотив за горделивост за всички българи по света. С това приключваме Топ 10 класацията за едни от най-интересните обстоятелства в света.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР