Най-голямото известно растение на Земята – морска трева, приблизително три

...
Най-голямото известно растение на Земята – морска трева, приблизително три
Коментари Харесай

Откриха най-голямото растение в света край бреговете на Австралия

Най-голямото известно растение на Земята – морска трева, почти три пъти по-голяма от Манхатън, бе открита край крайбрежията на Австралия, оповестява Би Би Си. Използвайки генетични проби, учените са открили, че огромна подводна морава в Западна Австралия в действителност е едно растение.

Смята се, че се е популяризирало от едно семе за минимум 4500 години. Морската трева покрива към 200 кв. км, споделиха откриватели от Университета на Западна Австралия. Екипът се е натъкнал на откритието инцидентно в залива Шарк, на към 800 км северно от Пърт.

Те са си сложили за цел да схванат генетичното многообразие на типа – прочут също като лентов бурен – който нормално се среща по елементи от крайбрежието на Австралия.

Изследователите събраха издънки от целия залив и изследваха 18 000 генетични маркера, с цел да основат „ пръстов отпечатък “ от всяка проба. Те имаха за цел да открият какъв брой растения съставляват ливадата. „ Отговорът ни порази – беше единствено едно! “ сподели Джейн Еджелоу, водещият създател на проучването. „ Това е всичко, единствено едно растение се е разширило на 180 км в залива Шарк, което го прави най-голямото известно растение на Земята. “

Растението е удивително и със своята устойчивост, защото е растяло тук-там в залива с извънредно променливи условия.

„ Изглежда, че е в действителност резистентен, изпитва необятен диапазон от температури и соленост плюс рискови условия на висока осветеност, които дружно нормално биха били мощно стресиращи за множеството растения “, сподели доктор Елизабет Синклер, един от откривателите.

Видът нормално пораства като ливада със скорост до 35 см годишно. Ето по какъв начин откривателите пресмятат, че са били нужни 4500 години, с цел да се популяризира до настоящия си размер.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР