Най-голямата тримесечна печалба в съвременната банкова история беше отчетена тази

...
Най-голямата тримесечна печалба в съвременната банкова история беше отчетена тази
Коментари Харесай

UBS отчете рекордна печалба от 29 млрд. долара заради придобиването на Credit Suisse

Най-голямата тримесечна облага в актуалната банкова история беше регистрирана тази седмица от швейцарския заемодател UBS. Тя е в размер на близо 29 милиарда $ за интервала от април до юни и е над два пъти по-висока от досегашния връх от 13.4 милиарда $, регистриран през първото тримесечие на 2021 година от американската JP Morgan Chase. Причината за впечатляващия резултат обаче е не неочакван напредък на бизнеса, а еднократен счетоводен резултат от придобиването на Credit Suisse, официално осъществено през юни. " Нормалната " облага преди налози, която изключва от сметките изключителните събития, е 1.1 милиарда $, пресмята UBS.
Последствията от сливането на двете най-големи банки в страната се обрисуват като основен въпрос преди националните избори в Швейцария през октомври.
Рекордните 29 милиарда $ облага в по-голямата си част отразяват разликата сред счетоводната стойност на активите на Credit Suisse и ниската цена, която UBS е платила за тях. Анализаторите чакаха сумата да е още по-голяма - към 33 милиарда $, само че регистрирана от Credit Suisse загуба и отписване на активи са намалили резултата.
Реклама Още по тематиката
През март швейцарският заемодател се съгласи да купи главния си съперник Credit Suisse за сумата от 3.4 милиарда $, на процедура спасявайки го от банкрут. В последния си доклад UBS съобщи, че няма да отделя швейцарския бизнес на добитата банка в независима компания, както по-рано се смяташе, че ще направи, а има намерение да го интегрира към личните си интервенции. Това евентуално ще значи редуциране на хиляди работни места и затваряне на банкови клонове. " Нашият разбор ясно демонстрира, че цялостна интеграция е най-хубавият вид за UBS, за заинтригуваните страни и за швейцарската стопанска система ", съобщи основният изпълнителен шеф на UBS Серджио Ермоти.

Последствията от сливането на двете най-големи банки в страната се обрисуват като основен въпрос преди националните избори в Швейцария през октомври.
Интаграцията продължава
Credit Suisse, която в този момент съществува като част от групата UBS, регистрира чист произлязъл поток на активи в размер на над 44 милиарда $ през тримесечието и 10 милиарда $ загуба по данни, представени от Reuters, което демонстрира, че спасяването не е съумяло да спре загубата на доверие в институцията. Изходящите потоци на UBS обаче са обърнали тренда през юни и звеното на банката за ръководство на благосъстояние чисто е привлякло 16 милиарда $ към поверените му средства.
Реклама
Принудителното придобиване, в което немалка роля изиграха швейцарските управляващи, е първото в историята сред две световни редовно значими банки. Сделката се смята за преференциална за UBS, само че с цел да се възползва от нея, банката би трябвало да свие разноските, да редуцира капиталовото банкиране на Credit Suisse и да успее да задържи нейните богати клиенти, показват анализатори.

UBS се надява да приключи интерграцията на групата Credit Suisse до 2026 година, като възнамерява до тогава да редуцира разноски за най-малко 10 милиарда $. Инвеститорите наподобява утвърждават тези проекти и постигнатите до момента резултати - акциите на групата нарастнаха с към 6% в четвъртък и доближиха най-високо равнище от 2008 година
Свързани публикации Може ли UBS да извлече оптималната изгода от финансовата договорка на века 17 август 2023, 12:47 От Credit Suisse са изтеглени активи за 69 милиарда $ за едно тримесечие 25 април 2023, 10:27 Вложителите са изтеглили рекордните 74 милиарда евро от банките в еврозоната през февруари 3 април 2023, 09:07 UBS връща Серджио Ермоти за изпълнителен шеф след договорката с Credit Suisse 29 март 2023, 12:13 Знаменателен, само че трагичен съюз: UBS избавя Credit Suisse 24 март 2023, 06:16 UBS купува проблематичната Credit Suisse в историческа сделка* 19 март 2023, 19:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР