Най-голямата транспортна компания - датската Maersk, която държи 15% от

...
Най-голямата транспортна компания - датската Maersk, която държи 15% от
Коментари Харесай

Тест за цените на газа и петрола в Европа: Големите транспортни компании спират търговията през Червено море

Най-голямата транспортна компания - датската Maersk, която държи 15% от международния пазар на контейнерни транспорти, разгласи, че стопира превоза през Бабелмандебски пролив и Суецкия канал. Същото решение взе и немската Hapag-Lloyd, която има към 7%. Новината, която има директна връзка със международния превоз на артикули, може да се окаже от сериозна значимост за Европа и нейната логистика, защото сходно решение значи, че доставките от Близкия Изток и съвсем всяка точка на Азия ще би трябвало да се забавят. Доставчиците или ще би трябвало да изчакат да се откри решение с офанзивите на хусите в Червено море или да се насочат към " Добра вяра " в Южна Африка. Ако фирмите предпочетат втория вид, пътят ще се усили с 50%, това ще увеличи и разноските за транспорт, които най-вероятно ще бъдат трансферирани към крайния консуматор.

Причината зад всичко това е, че йеменските хуси не престават да нападат търговски кораби. Първоначалната им позиция беше, че те ще се насочват към плавателни съдове, които са свързани с Израел. Тактиката им обаче се трансформира, като кораби на редица огромни компании пострадаха, в това число и с.
Новото трасе за контейнерите през Южна Африка е доста по-скъпо Източник: SP
За България и Европа може да се окаже, че решението на транспортните концерни е от сериозна значимост поради търговията с нефт и природен газ, която в още по-голяма степен поради глобите против Русия зависи точно от положителния политически климат в страните към Суецкия канал. Данните на SP демонстрират, че 10% от международната търговия на нефт минава тъкмо през Бабелмандебския пролив и по-късно през Суецкия канал. В случай че карготата с гориво поемат същия курс, това би могло да рефлектира съществено на енергийните пазари.
Колко е значимо
Според годишния отчет страните в Европа са внесли общо 72 милиарда куб. метра полутечен природен газ (LNG) през 2022 година, от които 16.5 % (вторият максимален дял) са пристигнали от Катар. Арабската страна е измежду най-големите експортьори на LNG в международен мащаб и след началото на войната в Украйна редица европейски страни се обърнаха към Катар за решение на казуса с доставките.
Реклама
Като цяло Европа подвигна предходната година доставките си на синьо гориво през LNG танкери и понижи това през газопроводите. Любопитното е, че макар глобите важен дял от вноса в Европа беше през съветски танкери с полутечен газ, които хипотетично също биха употребили към този момент суспендираното трасе през Йемен.

Ако огромните транспортни компании продължат да заобикалят Суецкия канал, това може да докара до повишаване на цената на природния газ на европейските хъбове. Към момента реакция от страна на пазара няма и котировките са по-ниски от елементарното за последните години - малко над 30 евро на мвТч. Липсата на ликвидност за по-дълъг интервал от време обаче може да провокира волатилност на пазара през зимния сезон.

По друг метод стоят нещата на петролния пазар, като в резултат на новината за огромните транспортни компании цените леко се повишиха, като брентът доближи до 76 $ за барел. Петролната търговия в международен проект генерално е под по-голям въпрос поради огромното значение на Суецкия канал по линията Северна Америка, Европа и Азия.

През Бабелмандебския пролив са минали 8.8 млн. барела дневно от общите петролни потоци през първата половина на 2023 година, съгласно Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати. Това се равнява на малко под 10% от международната консумация през предходната година и има капацитет като цяло да смъкна предлагането на пазара. Засега мъчно може да се чака, че цените ще се върнат на миналогодишните равнища от към 100 $ за барел, защото добивът и износът на Съединени американски щати е на рекордни до момента равнища преди президентските избори през 2024 година
Реклама
Любопитен миг е, че 63% от износа на Европа на недопечен нефт през 2022 година е бил в посока Китай и Индия, като тези дестинации могат да се откажат от доставките при увеличаващи се цени.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Какво се случи на COP28; Ефектите от газовата връзка със Сърбия 17 декември 2023, 07:18 Какви са резултатите от газовата връзка със Сърбия 14 декември 2023, 15:15 Ръстът на слънчевия пазар в Европейски Съюз ще се забавя, идват провокациите 13 декември 2023, 16:25 В финален опит за " Шенген " Петков и Борисов се отхвърлиха от таксата за съветския газ 11 декември 2023, 16:03
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР