Най-голямата обществена поръчка в МВР – за изработване на новите

...
Най-голямата обществена поръчка в МВР – за изработване на новите
Коментари Харесай

Narod.bg до Демерджиев и Гешев: Ето кои са играчите в МВР, посегнали на поръчка за 300 млн. лв. заради тлъст бонус

Най-голямата социална поръчка в Министерство на вътрешните работи – за разработване на новите персонални документи, чиято стойност е за над 300 милиона лв., е обект на сенчести ползи, за което Narod.bg пръв писа. В нова информация, подадена до редакцията, излиза наяве кои са главните играчи в схемата, почтена за вътрешно следствие и покачване на обвинявания, което е в компетенцията на вътрешния министър Иван Гешев и на прокурор №1 Иван Гешев.

Както към този момент Narod.bg писа, цялата скица се върти зад тила на спечелилата компания, една от водачите в сектора с печатане на документи – немската софтуерна група Mühlbauer ID Services GmbH („ Мюлбауер Ай Ди Сървисис “), която е водеща в консорциума, участващ в плана на стойност 252 950 000 лв. без Данък добавена стойност.

Вече е ясно, че българските карти за идентичност от ново потомство се чака да се появят в средата на 2024 година През декември 2022 година Министерство на вътрешните работи подписа контракт с немския софтуерен тръст Mühlbauer ID Services GmbH в консорциум с компания „ Контрон “ (бивша S&T Bulgaria), като подизпълнител на немската компания, за основаването на новата система за издаване на български документи за идентичност.

Договорът е за 10 години и съдържа няколко типа документи за идентичност, като паспорти, персонални карти, свидетелства за ръководство на МПС, позволения за престояване и други.

Сега задачата е да се набута „ вярната компания “ за подизпълнител на немския консорциум, с цел да може да се публичната поръчка да се оскъпи излишно за сметка на по-ниско качество на направата, тъй че облагата да скочи, а оттова и процентът на корупционния бонус за хората, издействали фирмената рокада.

Според нашия източник би трябвало да се разнищи каква е ролята в машинацията на зам.-министъра на Министерство на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър и нейния „ консултант “ – Петър Ралев Бакърджиев.

Последният участва в Министерство на вътрешните работи като представител на неправителствената организация „ Институт за правни разбори и проучвания “ и дава на Вътрешното министерство „ юридически съвещания “.

Реклама

Любопитен факт е, че Петър Бакърджиев е с влезнала в действие неоправдателна присъда…

Фирмата Бакърджиев „ Пи Ай Си Консулт ” има контракт за консултация на тематика „ Обществени поръчки “ и с Министерството на земеделието и храните на стойност 50 хиляди лв.. Още тогава Петър Бакърджиев е и ръководител на управителния съвет на Института за правни разбори и проучвания, зад чиято фасада се крие по времето на обществени мероприятия.

Твърди се, че тандемът Бийчър-Бакърджиев оказва напън за промяна на фирмата-подизпълнител, с цел да може да се желае актуализация на сумата за публичната поръчка с аргумента, че процедурата почнала през 2019 при едни условия, а в този момент е 2023-а и икономическата обстановка е радикално друга.

От уебстраницата на Mühlbauer ID Services GmbH се вижда, че компанията от Бавария работите с страни от всички континенти и сполучливо извършва планове, свързани с лична идентификация – като се стартира от персонални карти, шофьорски книжки и се стигне до електронна еднаквост.

Любопитно е да научим по какъв начин немският холдинг е подбрал локалните си сътрудници и подизпълнители в България и на какви действия ще разчита на тях?

Mühlbauer е компания, оперираща в много страни, която се слави с осъществяване на планове с високо качество. Как или кой е подсигурил пред германците, че локалните подизпълнители работят съгласно високите немски стандарти за работа?

Отговорът на тези въпроси е значим, защото до Narod.bg доближи информация, че „ Контрон “ като подизпълнител се пробва да подмени дисков масив за предпазване на данни в процедура 18-08-2018-022-МП-22 „ Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 “. Това подлага на риск осъществяването на този стратегически за България план.

Време е в грандиозния скандал да се намеси вътрешният министър Иван Демерджиев, който да разпореди на отдел „ Вътрешна сигурност “ детайлна инспекция на изнесените данни, които водят до обосновано съмнение за корупционни практики за милиони вътре в сърцето на Министерство на вътрешните работи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР