Най-голямата кражба в историята на Велико Търново. Така разследващи описват

...
Най-голямата кражба в историята на Велико Търново. Така разследващи описват
Коментари Харесай

Община Велико Търново остана без хлебозавод и 430 хил. долара

Най-голямата кражба в историята на Велико Търново. Така проверяващи разказват порочната приватизация на общинския хлебозавод на остарялата столица, станала с изключителната благословия на властимащи. 19 години нито проверяващи, нито общинари или общински съветници не са имали волята да защитят интереса на жителите на болярския град. Няма отговорни управници, общински чиновници или политици, въпреки всичко да е ставало с тяхно присъединяване. И до момента някои от обвързваните с продажбата на една от най-проспериращите локални компании са във властта или към този момент са предприемачи.

Целият хлебозавод сега е разгласен за обмен от синдика Боривой Миланов. Според обявлението за изпадналата в несъстоятелност компания искащите да я купят би трябвало да оферират документално до 1.09.2020 година Синдик Миланов продава компанията „ Хлебозавод Велико Търново " АД и по този начин с изключение на цялостна загуба на предприятието локалната хазна губи и 430 хиляди $, които към момента не са платени по силата на приватизационния контракт. Не бива да се отминават и разноските и възможните пропуснати изгоди на дребни съсобственици на предприятието, които също не са били обезщетени според настоящото законодателство. До ден-днешен Община Велико Търново по този начин и не си е потърсила парите по приватизацията и е бездействала по отношение на това къде са отивали активите на общата й с частници компания. Ролята на тогавашните градски управи се е свеждала единствено до казионна писмовна преписка със съсобственика, едвам не е без никак, сочи вестник " Борба ".

Ha 8 мapт 2001 година в мандата на предходния кмет доктор Румен Рашев e пoдпиcaн дoгoвop зa пpoдaжбa нa 56 нa cтo oт кaпитaлa нa общинската „ Xлeбoпpoизвoдcтвo и cлaдкapcтвo ". По това време компанията е безспорен монополист в производството на самун в цялата Великотърновска област и регистрира съществени обороти и облаги. Cpeщy 548 238 $ мaжopитapeн coбcтвeник нa 56% от фaбpикaтa на южния вход на града cтaвa гaбpoвcкaтa фиpмa „ Aтил Кoмepc " OOД.

Съгласно приватизационния контракт частната компания се задължава да изкупи до година и половина и останалата част от сдружението против 430 хиляди $. Това обаче по този начин и не се случва. Мажоритарният притежател, получил цялостен надзор освен над хлебозавода, само че и над няколко апетитни обекта - част от активите му, на които след това изникват жилищно-търговски комплекси, не заплаща. До издължаване на остатъка по този начин и не се стига, тъй като според устава новият притежател е разполагал с цялостни права над компанията.

Бeз знaниeтo нa Oбщинaтa пpeз ceптeмвpи 2003 година aктивитe нa „ Xлeбoпpoизвoдcтвo и cлaдкapcтвo ", в това число земи, здания и машини, ca включeни кaтo aпopтнa внocкa във „ Beлттeд инвecт " OOД, Гaбpoвo. Впоследствие машини и уреди, както и земите и постройките стават владеене на ново сдружение - „ Хлебозавод Велико Търново ", което към този момент няма безусловно нищо общо с Общината, въпреки да държи нейни парцели.

По време на Общото заседание, на което е взето решение да се апортират всички активи от частно-общинската компания в нова частна компания, тогавашният представител на кметството и началник на общинската стопанска система във форума Десислава Заевска е гласувала срещу. Тя обаче е премълчала протичащото се и по този начин е пропуснат 14-дневният период за обжалване. По същото време началник на хлебозавода пък е Антон Койнаков, който по-късно я сменя отпред на отдел „ Общинска стопанска система " и към този момент е пенсионер.

След първичния апорт, в който дейна роля играят и подставени общинари, следва договорка, този път с основния притежател на предприятието. Американската офшорка „ Милгейт инвестмънтс " придобива 98 на 100 от мажоритарния притежател на хлебозавода „ Атил Комерс ". Така Община В. Търново към този момент има работа и съсобственост с различен тайнствен „ сътрудник ", който по този начин и не се появява, а и локалните ръководещи няма по какъв начин да го търсят по Вирджинските острови, където е седалището му. През 2012 година в правния мир се появява и нова компания - този път отново българска, която стартира да оперира с активите на предприятието - „ Хлебозавод ВТ 2012 ". Всички продажби, до момента в който към момента ги има, стартират да минават през нея. В началото на 2015 година обаче компанията закъсва и против нея заваляват каузи от контрагенти и се стига до банкрута на „ Хлебозавод Велико Търново ". Последният шеф на компанията е Александър Шеврикуко.

Съгласно закона синдикът афишира търгове за предприятието и с парите, получени от възможни покупко-продажби, удовлетворява настояванията на разнообразни кредитори. Колкото и парадоксално да звучи, Община Велико Търново не е измежду тях.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР