Най-големият самолетен двигател в света използва четвърт по-малко гориво от

...
Коментари Харесай

Готов е най-големият самолетен двигател в света


Най-големият самолетен мотор в света употребява четвърт по-малко гориво от най-популярните си аналози (снимка: Rolls-Royce)

Rolls-Royce приключи построяването на първия демонстрационен модел на своя солиден мотор UltraFan. Предполага се, че той ще задвижва самолети към края на десетилетието. Тестването стартира скоро с упования за 25% скок в успеваемостта.

Пътническите самолети ще продължат да употребяват въглеводородни горива в обозримо бъдеще – към момента няма екологично чиста опция, която да обезпечи надеждност и пробег като на сегашните превозвачи на дълги дистанции. Това е повода за създаване на идващото потомство мотори UltraFan.

Гигантският турбовитлов мотор със сини перки е първият от серия, която ще се трансформира в цяло семейство мотори за тясно- и широкофюзелажни самолети. Неговият вентилатор с диаметър 3,56 м е с близо 5% по-голям от най-големия самолетен мотор, разполагаем сега – General Electric GE9X. С сходно малко нарастване на диаметъра обаче се реализира доста нарастване на обхватната повърхност.

UltraFan е основан посредством нов индустриален развой, следен от роботи, който е в положение да създава комплицираните форми, нужни за аеродинамиката на витлата на мотора. Титанът към момента е пожеланият материал за водещите ръбове на лопатките, само че останалото е направено от въглероден композит. Това прави мотора доста по-лек от напълно титаниевите витлови системи, употребявани в моторите на Rolls-Royce Trent-class.
още по темата
Именно лекотата на вентилаторната система е главната причина, заради която става допустимо машината да е толкоз огромна. При по-малките си версии това ще значи по-малко общо тегло на самолета и надлежно повече благоприятни условия за спомагателен товар на пасажери и багаж.

Rolls-Royce споделя, че UltraFan ще употребява към една четвърт по-малко гориво от моторите Trent от първо потомство. Това значи, че ще бъде по-евтин за потребление, с по-дълъг пробег и по-щадящ за околната среда. Ще улавя излъчванията на NOx по-ефективно, като ги понижава с към 40%. Първоначално моторът е планиран да работи със 100% стабилно авиационно гориво, само че Rolls-Royce преглежда и опциите за хибридна електрификация и изгаряне на водород.

Първият демонстрационен модел е към този момент изцяло съединен и инсталиран в новото тестово оборудване Testbed 80 на компанията – апаратура за 108 милиона щатски $ в Дарби, Обединеното кралство. Тестовото оборудване е несъмнено като „ най-голямото и най-умното “ в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР