Най-големият рекламен фестивал ФАРА повдигна публично проблемите за недостига на

...
Най-големият рекламен фестивал ФАРА повдигна публично проблемите за недостига на
Коментари Харесай

Победителите от рекламната гилдия

Най-големият рекламен фестивал ФАРА повдигна обществено проблемите за дефицита на хора в промишлеността, нелоялни практики при провеждането на състезания и ниското възнаграждение за креативния артикул. Въпреки полемиките за избор на спечелили в конкурсната стратегия фестивалът преизпълни задачата си да сплоти експертите на пазара. proof. и Noble Graphics описват за пътя до оценката "Агенция на годината " и провокациите пред рекламата в България.
Точно преди година мотото на Олимпийските игри беше променено за първи път от 125 години. То към този момент гласи " По-бързо, по-високо, по-силно - дружно ". Добавянето на думата " дружно " символизира сплотяващата мощ на спорта и демонстрира, че единствено по този начин е допустимо развиване. Това беше задачата и на най-големия рекламен фестивал у нас ФАРА, проведен обичайно от Българската асоциация на информационните организации (БАКА).

22-то издание на фестивала сподели, че организации и рекламодатели имат предпочитание за всеобща смяна. а местни и интернационалните лектори показаха положителни похвати и образци, към които браншът да се цели. И въпреки във връзка с спечелилите журито да стигна до консенсус, промишлеността не съумя - отново дружно.
Организационни победи
След година пауза и пандемично издание на фестивала в София ФАРА 2022 още веднъж се организира в Пловдив и провокира интереса на промишлеността. На събитието участваха хора от организации, само че и доста представители от страна на рекламодателите - една от дълго време търсена от уредниците цел. За добавена стойност програмата включваше лекции на локални и интернационалните информационни експерти. Изборът беше огромен, тъй като за първи път с изключение на БАКА организациите също можеха да канят лектори и да основават наличие.
Реклама
Мотото " Гилдия " на ФАРА 2022 беше по концепция на организация Human, а креативният й шеф Константин Трендафилов, разяснява от сцената " Това е единственото място, на което се събираме всички и може да бъдем по-открити, да приказваме за проблемите на тази промишленост и да поемем отговорност за постъпките си ". И тъкмо това се случи. Първите дни на фестивала оставиха усещането, че въпреки към момента да не се подхващат съответни решения, експертите на пазара най-малко стартират открити диалози за проблемите на сектора.
Познати, само че неразрешени проблеми
Сред най-наболелите провокации не престават да бъдат дефицитът на фрагменти в промишлеността, нелоялни практики при провеждането на състезания за избор на организации, ниското възнаграждение за креативния артикул и връзката сред клиенти и организации. Като съществени аргументи за текучеството на хора експертите в сектора показаха IT бизнеса и желанието на младите фрагменти за бързо професионално развиване, което рекламната промишленост не може да обезпечи.

Рекламистите към този момент приказват по-открито за проблемите си и обществено показват нелоялните практики в битката за клиентите. Сред тях са ценообразуването на креативния труд и подбиването на цените сред съперниците. От потребителска страна се затвърди наклонността, че рекламодателите търсят повече проактивност и консултантски услуги от организациите, а те от своя страна - възнаграждение при присъединяване на състезания за избор на нов сътрудник.
Годишни статуетки
Въпреки разширената стратегия в основата си ФАРА остава събитие, което отличава най-хубавите креативен достижения на рекламните организации. За експертите на пазара това е мястото, където да проследят развиването на промишлеността през годината. На галацеремонии в две следващи вечери бяха връчени и призовите оценки. В петък в огромния победител се трансформира организацията Noble Graphics, която, въпреки в основите си да е креативна, сграбчи статуетката за " Медийна организация на годината ". На второ и трето място в класацията приключиха proof. и All Channels.
Реклама
За " Творческа организация на годината " с най-вече точки журито отличи proof. На второ място се класира организация Human, следвана от NEXT-DC. Брандът за онлайн търговия Fashion days извоюва статуетката " Рекламодател на годината ", които си партнират за акции с Human.

Всички огромни спечелили тази година са по-скоро дребни и млади рекламни организации. Те изместиха локалните представители на интернационалните информационни групи, които постоянно бележат оценки на фестивала. Навлизането на нови организации и положителната им работа могат да повлияят позитивно на пазара, като засилят конкуренцията и вдигнат равнището на креативния артикул.
Обущарят върви необут
След всички въпреки всичко позитивни страсти от фестивала и напредъка с откритите диалози за промишлеността чудото на ФАРА продължи тъкмо три дни. Дори мотото " колегия " като че ли се върна като бумеранг в лицето на промишлеността. Непосредствено след церемонията добре познати експерти на пазара разгласиха във Фейсбук отзиви, че премията " Агенция на годината " е несправедливо извоювана. Няколко часа по-късно гилдията към този момент беше напълно разединена в отбрана или опровергаване на това. И по този начин след цялостната зала с информационни експерти полемиката се придвижи в статуси и мнения в обществените мрежи.

Въпреки това в края на ФАРА 2022 желанието за смяна продължаваше да се усеща. Остава въпросът дали тя, също като обединяването, остава единствено като част от слоган, или е действителна поръчка за възстановяване на промишлеността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Строителство и парцели 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Строителство и парцели Реклама proof.: Това, което се случи след ФАРА, е бизнес проблем за нас. И освен за организацията ни, само че и за сектора От ляво надясно: Ангел Искрев, Емануела Беловарски и Сава Ахмеков от proof. Автор: Цветелина Белутова Компанията proof. е учредена през 2018 година от Сава Ахмаков и Ангел Искрев, които имат еднакъв дял в бизнеса. Преди това те работят в разнообразни организации на българския пазар. Екипът предлага цялостно рекламно обслужване, само че с фокус върху цифровите решения. За четири години компанията се разраства до 32 души екип. Паралелно основават и креативната организация together&, в която работят 10 експерти. Портфолио от клиенти: Пиринско питие, Somersby, TELUS International Bulgaria, Mall Plovdiv, Lidl България, Минерална вода Велинград, Tiger Energy Drink, Tchibo Coffee, Davidoff Coffee Приходи 2020: 1.4 млн. лева Печалба 2020: 26 хиляди лева
Какво ви оказа помощ за станете " Агенция на годината " на ФАРА?

Сава Ахмаков, Client service шеф: За да стигне тригодишна организация креативна организация на годината, преди всичко е стремежът да се прави хубава работеща реклама, която трансформира и извършва своите цели.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама Емануела Беловарски, Head of art: Консистентно положителната работа и добре проведените процеси зад нея. Както и дисциплината.
Анегел Искрев, креативен шеф: Обичаме да работим реклама. За нас премията е част от пътя, не е край. На огромен фестивал не може да спечелиш единствено с концепция, би трябвало и доста добра екзекуция.

Имате доста акции, които засягат обществени дела. Те не са ли по-лесни за правене, тъй като не се гонят бизнес резултати и засягат чувствителни за хората тематики, които по-лесно могат да ги допрян?

А.И.: За мен е значимо да имаш от всичко. На фестивала имахме целия набор - акции, които са за продажби, и акции за НПО- а. Да, вторите са една концепция по-лесни, само че пък акции за НПО- о стигат доста по-трудно до край, тъй като журито е по-критично към тях.

Участвате в доста български и интернационалните рекламни състезания. Защо премиите са значими за вас?

С.А.: Защото това е стремежът ни да знаем къде стоим. Не желаеме да се затваряме в балон, в който сами се оценяваме. Всяка информационна премия, без значение от кого е извоювана, развива сектора, тъй като имаш насочна точка.

А.И.: Другата година ще понижим сигурно фестивалите, в които до момента сме кандидатствали. Ще се фокусираме върху избрани.

A на ФАРА следващата година ще участвате ли?

А.И.: Докато има ФАРА, ще участваме. Но не мисля, че има потребност от ФАРА, до момента в който журито му не стане интернационално.

Е.Б.: Харесват ми измененията. Трябва да има колкото се може повече самостоятелни специалисти в журито точно поради субективизма на избрани хора.

А.И.: Откъм организация това е един от най-положителните фестивали макар отрицателните случки най-после. Журито беше експертно.

До какво доведоха за вас реакциите и изказванията, че несправедливо сте " Агенция на годината "?

А.И.: Когато има резултати по устав на даден фестивал, те би трябвало да бъдат зачетени. Може да кажеш мнението си във Фейсбук пост, само че считам, че времето и методът, не бяха верните. Всеки има право на мнение, само че фестивалът има правила, които ние всички сме спазили. Резултатите би трябвало да се почитат.

Какви са усещанията от ФАРА на младата част от екипа ви?

А.И.: Питат за какво се случи това най-после с нас. Аз би трябвало да имам отговор на въпроса, а нямам. И в този момент би трябвало да се опитаме още по-силно да ги задържим в рекламата. Това, което се случи, е бизнес проблем за proof. И освен за организацията ни, само че и за сектора. Като цяло обаче им хареса на ФАРА, изключително лекциите. Много печален край, само че прелестна ФАРА.

Има ли прогрес с тематиката тази година " Гилдия "?

С.А.: Целта на мотото беше да отвори диалог. Много отворени диалози има. В каква посока ще тръгнат, по какъв начин ще ги управляваме и дали това ще докара до нещо позитивно следва да забележим. За мен задачата е изпълнена.

Е.Б.: Сериозните промени нормално идват след прелом. За да отидем на последващо равнище, би трябвало да посочим къде са проблемите, което успяхме да създадем. Следващата ФАРА се надявам да има по-добри резултати. Проблем е, че се усеща разделяне, макар че желаеме да бъдем колегия.

Атрактивна ли е рекламната промишленост за младите фрагменти?

С.А.: Браншът загуби блясъка си. Не сме забавна притегателна мощ за младите експерти.
А.И.: Рекламата на световно равнище има проблем, тъй като е по-бавна промишленост, а младежите нямат самообладание и желаят доста бързо да им се случват нещата.
Е.Б.: Рекламата е в рецесия. Не можем да се конкурираме с големите заплати на IT промишлеността.

Как притегляте и задържате млади фрагменти?

А.И.: Правим седмични образования на екипа и плащаме цялостни осигуровки.

С.А.: Дори на чисто вътрешно мениджмънт равнище подтикваме сътрудниците под всякаква форма да изричат мнението си за процесите, подготвени сме да изпробваме всяка концепция и да забележим какъв би бил резултатът й.

Как се показва бизнесът на организацията тази година?

С.А.: Всеки бизнес индикатор е нараснал по отношение на предходната година - сътрудници, хора в екипа, доходи. 2021 година имаме над 20% растеж на приходите на годишна база. Към момента вървим с 10 - 15% растеж.
Noble Graphics: Креативността и тактиката могат да отведат една акция отвън нормалните дефиниции на медиите Мария Милушева и Иво Алтънов, Noble Graphics Автор: Цветелина Белутова Компанията Noble Graphics е учредена през 2001 година и е една от първите рекламни организации в България. В основата на основаването и разрастването на организацията са съдружниците Чавдар Кенаров, Иво Алтънов и Марсел Леви, които задържат фокуса на бизнеса в креативните информационни услуги. Към момента миноритарен дял от компанията имат още Мария Милушева и Желез Атанасов. Екипът на Noble Graphics наброява 35 души. Портфолио от клиенти: Carlsberg Bulgaria, Банка ДСК, Kaufland Bulgaria, BMW Group Bulgaria, Olimpus, БОНИ Холдинг, Groupama, Летище София, Spetema Приходи 2020: 4 млн. лева Печалба 2020: 271 хиляди лева
Как креативна организация печели оценката " Медийна организация на годината "?

Мария Милушева, креативен шеф и сътрудник: Ние по формулировка не сме медийна организация. Нямаме нито медия отдел, нито един медиен човек или медиен планьор. Това самопризнание демонстрира, че творчеството и тактиката могат да отведат една акция доста надалеч и да прескочат нормалните дефиниции на медиите. Медиите са другарство, връзка, метод да се свържеш с някого. Огромна част от посланието на едно известие е в метода, по който доближаваме до хората. Кампаниите, с които участвахме, са неконвенционални и по необикновен метод стигнахме до хората.

На фестивала в Кан е същото - доста креативен организации печелят в медийни категории. Когато медията, тактиката и криейтивът да са добре миксирани, нещата се получават.

Може ли да кажем, че креативните организации имат преимущество в медийния фестивал?

М.М.: Може би това непредубедено око и неследването на канона разрешават в действителност да стигнеш до решения, които не са явни и от време на време са доста работещи.

Успяхте ли да си сверите часовниците с най-хубавите акции, които завоюваха награди?

М.М.: Да, за мен беше много прелестно да видя нови лица, нови хора, нови клиенти на сцената. Има доста качествена работа. Имаше разнообразни отзиви - някои хора твърдяха, че има доста революционни неща, други твърдяха, че е слаба година. Крайните отзиви са субективни. Ние установихме, че тази година имаме повече креативен награди от предходната, когато станахме " Творческа организация на годината ".

Какво породи негодуванието след ФАРА?

М.М.: Хубаво е да има разговор, дори някакъв спор, с цел да се изчистят разнообразни проблеми въобще в бизнеса. А и няма потребност всички да са на едно мнение. Да не забравяме, че всяко жури е формирано от хора, които са субективни - всеки със своя опит, със своя усет, със своето схващане за работещо и неработещо. Всички така наречен спорове са доста здравословни и вадят от застой промишлеността и е хубаво да има разнообразни школи, течения.

Смятате ли, че интернационално жури може да отстрани тази индивидуалност?

Иво Алтънов, ръководещ шеф: Категорично не. То образецът дори е противоположен, тъй като тази година се опитахме да го отворим, само че има недоволни от това и от резултатите. Има доста акции с местни прозрения. Това доста мъчно може да бъде обяснено на чужденците. Не споделям, че не би трябвало да има, само че не би трябвало да е напълно.

М.М.: Това отваряне е доста значимо, само че не би трябвало да е от вън във вътрешността, а противоположното. Много повече организациите да се окуражават да вземат участие на интернационалните фестивали. Това ще вдигне равнището, тъй като се сблъскваш с разнообразни гледни точки, школи, информационни сътрудници.

Как ще се оправи промишлеността с казуса с намирането на млади фрагменти?

М.М.: Това е международен проблем - поколенчески, учебен и до каква степен тази промишленост е примамлива. Има напълно нови разбирания за " себегрижа ", граници, щадящи менталното здраве. Нашата работа е изцеждаща и изисква отдаденост и дисциплинираност, които все по-рядко се срещат. Това значи, че промишлеността би трябвало да се промени.

Парите са основен фактор и сериозна част от мотивацията, само че в случай че не се чувстваш забелязан, признат, нямаш поле за развиване, стоиш на едно място, нямаш сътрудници, с които да искаш да се виждаш заран, няма какво да те задържи на едно място.

Кадрите са резултат, къде е повода?

М.М.: Индустрията, с цел да може да си разреши в действителност да влага в хората си, в образованието, в това да ги праща на интернационалните фестивали като Cannes Lions би трябвало да е доста финансово постоянна. Трябва да си цени повече работата, да я продава добре и на действителната цена, да се отърве от остарели разбирания какво е криейтивът, какъв брой коства и дали е аксесоар към друга услуга. Включително и платено присъединяване на състезания.

Какво прави Noble Graphics, с цел да се оправи с провокациите?

И.А.: Опитва се да подава ръка на всички от промишлеността. Ние сме отворени да работим с други организации. Правим всичко допустимо да възпитаваме младите гении в нашата работа без значение дали ще работят при нас, или ще карат стаж и след това ще отидат при конкуренцията.

Ние постоянно сме търсили салдото сред опита и младостта. Много от нас дават лекции, преподават в университети, в Нов български университет имаме създадена стратегия Noble Academy.

Как се показва бизнесът на организацията предходната и тази година?

И.А.: Оцеляхме. Не сме уволнили нито един човек, не сме понижили нито една заплата. Имаме дребен растеж 2021 по отношение на 2020 година Геополитическата конюнктура и войната ни сринаха. Повечето организации работим и на открито и се устояваме от огромни интернационалните клиенти. Когато те изгубят два от най-големите си пазари в света, няма по какъв начин да не се отрази на всичко.
Свързани публикации Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (14 юни) 14 юни 2022, 09:29 ФАРА 2022: Гилдията на раздора 13 юни 2022, 08:17 ФАРА ден втори: Нещо ново и доста от остарялото 9 юни 2022, 20:15 ФАРА ден първи: Рекламен оптимизъм в Пловдив 9 юни 2022, 08:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР