Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.,

...
Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.,
Коментари Харесай

Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост

Най-големият производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., който възнамерява да влага 40 милиарда $ в две заводи за чипове в Аризона, е обезпокоен от разпоредбите на Вашингтон, които биха могли да изискват от нея да споделя облагите от фабриките си и да дава подробна информация за своите интервенции, оповестява The Wall Street Journal, цитирайки източници, осведомени със обстановката.
  По думите на ръководителят на TSMC Марк Лиу тези условия могат да разубедят производителите на чипове да работят с Вашингтон в границите на програмата за стимулиране на производството им в Съединени американски щати, предвиждаща за тази цел дотации за 52 милиарда $. Повечето от тях са за създаване на заводи, съгласно признатият предходната година Закон за чиповете. 
Южнокорейските производители също имат възражения, показва WSJ.
Администрацията на Байдън споделя, че въпросните правила са предопределени да защитят американските данъкоплатци и да подсигуряват, че фирмите харчат пари, както се чака от тях. Служител на Министерството на търговията на Съединени американски щати разяснява, че отделът ще пази поверителната бизнес информация и ще чака шерване на облагата единствено в случай че паричният поток доста надвишава прогнозите.
Администрацията на Байдън се надява да трансформира Съединени американски щати още веднъж в център за произвеждане на чипове, откакто бизнесът значително мигрира към Азия през последните десетилетия. Проектът, в границите на който TSMC стартира построяването на две заводи в Аризона, ще бъде един от най-големите мостри на напъните на държавното управление, което счита промишлеността за чипове за основна за националната сигурност, разяснява WSJ.

TSMC чака да получи данъчни заеми от към 7 до 8 милиарда $ според наредбите на Закона за чиповете, съгласно източници, осведомени с проектите на компанията. Освен това се стреми да получава безплатни средства – област, в която Министерството на търговията има необятни пълномощия да реши кой заслужава такива и при какви условия.
TSMC също по този начин обмисля да изиска към 6 до 7 милиарда $ дотации за двата завода в Аризона, което ще докара до обща поддръжка от държавното управление на Съединени американски щати до 15 милиарда $.
Област, която евентуално ще бъде обект на сложни договаряния, е държавна наредба, съгласно която производителите на чипове, получаващи над 150 милиона $ директно финансиране, би трябвало да споделят част от възвръщаемостта на вложенията си, в случай че тази възвръщаемост надвиши прогнозите. Министерството на търговията споделя, че условието за шерване на облагата може да бъде анулирано при изключителни условия и изискванията ще бъдат определяни за всеки обособен случай.
TSMC обаче се тревожи, че планът в Аризона може да не работи добре, в случай че евентуалната му облага бъде лимитирана от държавното управление, и също по този начин вижда проблеми при изчисляването на облагата на една или две заводи в световна индустриална интервенция, съгласно източници, осведомени с позицията на компанията в договарянията със Съединени американски щати

Изискванията на държавното управление за необятен достъп до документите и интервенциите на TSMC са друга спънка, изключително в промишленост, където фирмите са склонни да пазят в загадка съществени обстоятелства като това кои са техните клиенти.
Като производител на чипове за клиенти като Apple, TSMC е осведомен с бизнес проектите и продуктовите тактики на доста от най-хубавите международни компании за потребителски технологии. TSMC също по този начин пази строго своите „ предписания “ за произвеждане на чипове, в това число типовете машини и материали, които употребява, с цел да попречи на съперниците да я имитират.   TSMC не желае подобен тип информация да бъде споделяна с периферия, споделят източниците на WSJ, осведомени с позицията на компанията.  Министерството на търговията на Съединени американски щати обаче споделя, че би трябвало да се увери, че фирмите употребяват безвъзмездните си средства от данъкоплатците, както са дали обещание, както и че ще изиска връщане на средствата, в случай че не се съблюдават изискванията за тяхното разпределяне.
 TSMC желае парите на чичо Сам най-много поради разноските за строителство в Съединени американски щати, добавя WSJ. 
През януари основният финансов шеф на TSMC, Уендел Хуанг, сподели, че някои строителни разноски в Съединени американски щати са няколко пъти по-високи от равнищата в Тайван. Основателят на TSMC Морис Чанг разяснява, че производството на чипове в Аризона може да коства най-малко 50% повече спрямо Тайван. Южнокорейските производители на чипове Samsung Electronics и SK Hynix също се тормозят да споделят информация с Вашингтон и са изключително обезпокоени от разпоредбите, които биха лимитирали вложенията им в производството на чипове от висок клас в Китай, в случай че вземат дотации от Съединени американски щати. И двете компании имат съществени производства в Китай.
  Условията в Китай са малко по-малък проблем за TSMC, която също работи в Китай, само че се концентрира върху по-малко напреднали чипове за клиенти като производители на коли. TSMC възнамерява да приключи последното си разширение в Китай доникъде на тази година.

Междувременно Европейският съюз е все по-близо до приемането на своя незабравим проект за стимулиране на промишлеността за чипове.   Инициативата, наречена European Chips Act, има за цел да помогне на блока да се конкурира със Съединени американски щати и Азия във връзка с технологиите и да му обезпечи надзор върху така наречен мозъци на електронните устройства, показва CNBC.   Европейският парламент и представителите на 27-те страни членки реализираха във вторник неофициално политическо съглашение за законодателство, предвиждащо 43 милиарда евро, което ще обхване обществени и частни средства и ще разреши държавна помощ за задействане на огромни вложения в индустриални уреди.   В изказване те споделиха, че новите правила имат за цел да удвоят международния пазарен дял на Европейски Съюз в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 година   Европейският закон цели също по този начин да обезпечи веригите за доставки и да предотврати дефицита на полупроводници в бъдеще.   Европейски Съюз ще влага 6,2 милиарда евро за поощряване на индустриализацията на новаторски технологии, основаване на центрове за подготвеност за развиване на умения и обезпечаване на достъп до финансиране, се споделя още в изказване на Европейската комисия.   Държавите-членки също по този начин ще се координират, с цел да следят доставките и да предвиждат възможен дефицит, споделят още от Европейска комисия.   Защо това има значение?   Чиповете се употребяват във всичко - от смарт телефони до игрови конзоли, само че също по този начин и в артикули, в които не бихте ги очаквали, като коли и хладилници.   Полупроводниците и главно основаната в Източна Азия верига за доставки зад тях се трансфораха в щекотлива тематика за международните държавни управления, откакто световният дефицит докара до проблеми с доставките за огромните производители на коли и електроника.   Пандемията Covid-19 разкри несъразмерната взаимозависимост от производителите от Тайван и Китай за полупроводникови съставни елементи. 

TSMC, тайванският полупроводников колос, е най-големият производител на микрочипове. Неговото майсторство в производството е обект на злоба от доста развити западни народи, които подхващат ограничения за увеличение на вътрешното произвеждане на чипове, разяснява CNBC.   Европа се стреми да управлява по-голяма част от своята верига за доставки, с цел да понижи зависимостта си от задгранични играчи на пазара. Този ход е част от устрема на Европейски Съюз да реализира „ дигитален суверенитет “ – или по-голям надзор върху сериозните технологии.   В същото време блокът осъзна, че не може да реализира това увеличение на производството самичък.

Американският колос за произвеждане на чипове Intel е измежду фирмите, които усилват вложенията си в Европа, и е отделила над 33 милиарда евро за поощряване на производството на чипове в Европейски Съюз.
В Обединеното кралство фирмите за чипове заплашват да изоставен страната заради липса на сходна поддръжка от страна на държавното управление.
Европа е дом на исполин в региона на полупроводниците — нидерландската компания ASML, като продуктите и се употребяват за гравиране на микроскопични детайли в силициеви пластини. Компанията обаче не създава лични чипове.   Европейски Съюз се стреми към производството на повече полупроводници в Европа, с цел да не се изправи пред риска от огромен дефицит или закани за националната сигурност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР