Най-големите китайски магнати, развиващи технологии за наблюдение, губят милиарди заради

...
Най-големите китайски магнати, развиващи технологии за наблюдение, губят милиарди заради
Коментари Харесай

Надвиснали американски санкции водят до загуби за милиарди за китайски технологични гиганти

Най-големите китайски магнати, разрастващи технологии за наблюдаване, губят милиарди поради разрастващото се напрежение сред Вашингтон и Пекин. Богатството на ръководителите на фирмите Hangzhou Hikvision Digital Technology и Zhejiang Dahua Technology се е свило общо с над 8 милиарда $ от 2018 година насам, откакто акциите им се сринаха поради спекулациите за възможни американски наказания, написа Вloomberg.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля да включи софтуерните колоси в черен лист поради тяхното хипотетично присъединяване в нарушение на човешките права. Ако бъдат добавени в подобен лист, те няма да могат да употребяват съставни елементи и програмен продукт от Съединени американски щати.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Надолу, надолу

На фона на ескалиращото напрежение сред Пекин и Вашингтон поради търговия, корпоративен шпионаж и нарушение на човешките права акциите на Hikvision и Dahua са се обезценили с над 40% спрямо пика си.

Богатството на заместник-председателя на Hikvision Гон Хондзия е намаляло от 13 милиарда $ през 2017 година до 6 милиарда $ сега. Това на ръководителя на Dahua Фу Ликуан е спаднало от 4.3 милиарда $ през 2018 година до 1.9 милиарда $ в този момент.

Мрежа за наблюдаване

В изказване Hikvision споделя, че се отнася доста съществено към американските терзания за човешките права и киберсигурността. Компанията твърди, че работи по въпроса с държавното управление на Съединени американски щати от октомври предходната година.

Hikvision и Dahua са измежду най-облагодетелстваните компании от желанието на китайския президент Си Цзинпин да следи всяко деяние на популацията. Пекин построява това, което самичък назовава най-голямата мрежа за наблюдаване в света. Из страната са сложени 170 млн. CCTV камери, а още 400 млн. ще бъдат конфигурирани през идващите три години. Двете компании са упреквани от правозащитни организации, че спомагат за държавните репресии над изповядващите най-вече исляма уйгури в Синдзян.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР