Най-древните цивилизации в света – в хода на човешката еволюция,

...
Най-древните цивилизации в света – в хода на човешката еволюция,
Коментари Харесай

Най-древните цивилизации в света – топ 10 класация

Най-древните цивилизации в света – в хода на човешката еволюция, практиката на живот в група с взаимно схващане и взаимозависимост се е трансформирала в доста потребен и удобен метод на живот. В течение на времето, от дребните изолирани групи са се образували по-големи общности. След това са последвали в общества, които с времето се трансформират в цивилизации .

Сега дано поговорим за някои от най-старите цивилизации , съществували в миналото в света. Като тук ще изброим цивилизациите , за които знаем че съществуват действително, плюс тези цивилизации , които са обгърнати в легенди и няма 100% доказателства за тяхното битие. Ето допускам лист на най-древните цивилизации в света :

10. Цивилизацията на маите – 1800 година прочие н. е. – 1697 н.е.

Империята на маите , съсредоточена в тропическите низини на днешна Гватемала, доближава върха на своята мощност и въздействие към VI век сл. н.е. Маите се отличават със земеделие, грънчарство, писане на писмени знаци, правене на календари и математика и оставят след себе си удивително количество впечатляваща архитектура и алегорични творби на изкуството. Повечето от огромните каменни градове на маите обаче са изоставени след 900 година сл. н.е.

Най-ранните селища на маите датират към 1800 година прочие н.е. Или началото на по този начин наречения предкласически или формен интервал. Най-ранните маи са били земеделци, отглеждащи култури като царевица, фасул, тиква и маниока. По време на междинния предкласически интервал, който продължи до към 300 година прочие н.е., маите стартират да уголемяват наличието си както в планинските, по този начин и в низинните региони. В междинния предкласически интервал се следи и възходът на първата огромна мезоамериканска цивилизация олмеките . Подобно на другите мезоамерикански нации, като сапотеките, тотонаците, теотиуакан и ацтеките, маите са извлекли редица религиозни и културни черти – както и тяхната бройна система и известния им календар – от олмеките .

В допълнение към земеделието, предкласическите маи са посочили и по-напреднали културни черти като създаване на пирамиди, градско строителство и надписване на каменни монументи.

Знаете ли, че? Сред най-ранните маи съществува един-единствен език, само че от предкласическия интервал се е развило огромно езиково многообразие измежду другите нации на маите. В днешна Мексико и Централна Америка към 5 милиона души приказват към 70 езика на маите; множеството от тях са двуезични на испански.

9. Олмекската цивилизация – 2500 – 400 година прочие н. е.

Олмеките са най-ранната известна огромна мезоамериканска цивилизация . След прогресивното развиване в Соконуско , те заемат тропическите низини на актуалните мексикански щати Веракрус и Табаско. Предполага се, че олмеките произлизат частично от прилежащите култури Мокая или Микс-Зок.

Олмеките процъфтяват по време на интервала на образуване на Мезоамерика, датирайки почти от 1500 година прочие н.е., до към 400 година прочие н.е. По-ранната олмекска просвета процъфтява от към 2500 година прочие н.е., само че към 1600–1500 година прочие н.е. се появява ранната олмекска просвета , центрирана на площадката Сан Лоренцо Теночтитлан , покрай брега в югоизточния Веракрус.

Това е първата мезоамериканска цивилизация , която поставя доста от основите на идващите цивилизации . Наред с другите „ първи “, олмеките наподобява практикуват ритуално кръвопускане и играят мезоамериканската игра с топки, отличителни белези на съвсем всички последващи мезоамерикански общества.

Най-познатите творби на изкуството на олмеките са по този начин наречените “ колосални глави “. Цивилизацията на олмеките е избрана за първи път посредством артефакти, които колекционерите са закупили на доколумбовия пазар на изкуството в края на 19 век и началото на 20 век. Произведенията на олмеките се смятат за най-забележителните в антична Америка.

8. Индска цивилизация – 3300 – 1300 година прочие н. е.

Цивилизацията на долината на Инд е цивилизация от бронзовата ера в северозападните региони на Южна Азия. Тя траяла от 3300 година прочие н.е. до 1300 година прочие н.е. Заедно с античен Египет и Месопотамия, това е една от трите ранни цивилизации в Близкия Изток и Южна Азия. Индската цивилизация обхващащи територия, разпростряла се от Североизточен Афганистан, през огромна част от Пакистан, и до Западна и Северозападна Индия.

Цивилизацията на Инд , известна още като Харапската цивилизация , процъфтява в басейните на река Инд, която тече през дължината на Пакистан, и по система от многогодишни, най-вече мусонни реки. Тези реки в миналото са се движили наоколо до сезонната река Гагар-Хакра през северозападна Индия и източен Пакистан.

Градовете на цивилизацията са известни със своето градоустройство, къщи от печени тухлени, комплицирани дренажни системи, водоснабдителни системи, клъстери от огромни нежилищни здания и нови техники в занаятите (карнеолски произведения, дърворезба) и металургията (мед, бронз, олово и калай). Големите градове Мохенджо-даро и Харапа се разраснали много, като са приютявали сред 30 000 и 60 000 поданици. А самата цивилизация по време на нейният пик, най-вероятно е имала сред един и пет милиона поданици.

Постепенното изсъхване на почвата в района през 3-то хилядолетие прочие н.е. може да е било първичен тласък за урбанизацията. Но в последна сметка, по-слабите мусони и пониженото водоснабдяване са предизвикали упадъка на цивилизацията и разпръскването на популацията й на изток и на юг. Все отново тази антична цивилизация се е запазила чак до 1300 година прочие н.е.

7. Египетската цивилизация – 3100-332 година прочие н. е.

Египетската цивилизация

В продължение на съвсем 30 века – от обединяването му към 3100 година пр.н.е. до завладяването му от Александър Македонски през 332 година прочие н. е. – Древен Египет е бил видната цивилизация в средиземноморския свят. От великите пирамиди на Старото царство през военните завоевания на Новото царство, величието на Египет от дълго време е превзело археолози и историци и е основало витално поле за проучване.

Основните източници на информация за античен Египет са многото монументи, предмети и артефакти. Те са били възобновени от археологически обекти, покрити с писмени знаци, които са дешифрирани едвам неотдавна. Картината, която се обрисува, е за просвета с малко равни по хубост на нейното изкуство, осъществяване на архитектурата или благосъстоянието на религиозните обичаи.

Историята на античен Египет е зародила като поредност от постоянни царства, разграничени от интервали на относителна неустойчивост, известни като междинни интервали. Старото царство от ранната бронзова ера, междинното царство от междинната бронзова ера и новото царство от късната бронзова ера.

Древен Египет доближи върха на своята мощност в Новото царство, управлявайки огромна част от Нубия и забележителна част от Близкия изток, след което навлиза в интервал на муден крах. По време на своята история, Египет е бил атакуван или превзет от редица непознати сили. Включително хиксосите, либийците, нубийците, асирийците, ахеменидските перси и македонците под командването на Александър Велики. Гръцкото Птолемеево царство, формирано след гибелта на Александър, ръководи Египет до 30 година прочие н.е., когато под ръководството на Клеопатра, то пада към Римската империя и става римска провинция.

6. Месопотамската цивилизация – 3500-539 година прочие н. е.

Месопотамската цивилизация

Месопотамия е исторически регион в Западна Азия, ситуиран в речната система Тигър-Ефрат, в северната част на плодородния полумесец. В днешни дни, тази цивилизация би влезнала в рамките на Ирак, Кувейт, източните елементи на Сирия, Югоизточна Турция.

Шумерите и акадите (включително асирийците и вавилонците) преобладават в Месопотамия от началото на писмената история (около 3100 година прочие н.е.) до рухването на Вавилон през 539 година прочие н.е.., когато е превзет от Ахеменидската империя. През 332 година пр.н.е., тази обширна земя е завладяна от Александър Велики, а след гибелта му става част от гръцката империя Селевкид.

Около 150 година прочие н.е. Месопотамия е била под контрола на Партската империя. Мястото се трансформира в полесражение сред римляните и партите, като западните елементи на Месопотамия попадат под ефимерен римски надзор.

Месопотамия е мястото на най-ранните развития на неолитната гражданска война от към 10 000 година прочие н.е. Мястото е „ въодушевило някои от най-важните разработки в историята на човечеството, в това число изобретяването на колелото, засаждането на първите зърнени култури и създаването на курсив, математика, астрономия и земеделие “.

5. Шумерската цивилизация – 5300 – 1900 година прочие н. е.

Шумерската цивилизация

Шумер е най-ранната известна цивилизация в историческия регион на Южна Месопотамия (сега Южен Ирак). Възниква през халколита и ранната бронзова ера сред шестото и петото хилядолетие прочие н. е. Това е и една от най-древните цивилизации в света . Живеейки по долините на Тигър и Ефрат, шумерските фермери отглеждат обилие от зърно и други култури, остатъкът от който им дава опция да образуват градски селища.

Тази цивилизация е изцяло забравена след началото на нашата епоха. Но е преоткрита през втората половина на 19-и век, с помощта на разкопките на археологически обекти, които не престават до 1990-те. Открити са десетки хиляди плочки с клинописно писмо, може би най-старите известни писмени документи.

Шумерският език не принадлежи към никоя от известните групи езици. Той е език с към момента неустановен генезис и съществува взаимно с други езици. Все още няма единно мнение за произхода на шумерите . Не е изключена опцията шумерската цивилизация да е зародила в процеса на развиване на предшестващата я местна неолитна култура Убейд). В епоса на шумерите ” се загатва за страна, която те смятат за прародина на цялото човечество – остров Дилмун (днешен Бахрейн).

Шумерите имат огромно въздействие върху античните цивилизации , изключително тези от Месопотамия . Те са основоположници на построяването на цивилизацията на Месопотамия . И способстват за появяването на първите страни, с техните комплицирани институции и администрации. Както и на развиването на първите градски общества, развиването на разнообразни техники в региона на селското стопанство, строителството, металургията и търговията.

4. Цивилизация Рама 10 000 – 2 500 година прочие н. е.

Подобно на наченките на месопотамската просвета , античната империя Рама е забулена в тайнственост. Това е една от най-древните цивилизации в света, която има своите артефакти. Години наред се смяташе, че антична Индия е датирала единствено към 200 години преди нашествието на Александър Велики в региона, към 500 година пр.н.е. Тази датировка е изменена, откакто през предишния век са открити остатъци от градовете в индийската котловина, на територията на сегашен Пакистан. Откритието измества началото на тази империя с към 10 хиляди години обратно, по време на съществуването на Атлантида, с която Рама са имали връзки.

Откритите от тях градове са толкоз комплицирани, че считат, че би трябвало да са били планувани преди да бъдат създадени, показвайки ранна форма на градско обмисляне. Всъщност те даже са имали водопроводна система, която е по-усъвършенствана от някои, открити през днешния ден. Почти всяка къща имала зона за къпане и дренажна система.

Древноиндуските писмени монументи свидетелстват, че развиването в софтуерно отношение на цивилизация Рама е на извънредно високо равнище. Те имали летящи машини, известни като вимани . Според описанията, тези летателни средства са били сходни на дирижабли, много наподобяващи на летящи чинии.

Подобно на маите , не е ясно какво е прогонило тази цивилизация от домовете им. Няма индикации за наводняване, като градът не е бил изцяло зарязан. Една от теориите е, че близката река Инд е трансформирала курса, само че това към момента не изяснява края на цивилизацията . Друга повтаряща се доктрина е, че цивилизацията е била унищожена от „ ранна нуклеарна война “, само че това е извънредно малко евентуално.

3. Озирийска цивилизация – 10 500 – 3 200 година прочие н. е.

Озирийска цивилизация

Казва се, че по времето на Атлантида и Рама , Средиземноморието е било огромна и плодородна котловина. Тази антична цивилизация , предшестваща Египетската династия, е била известна като Озирийската цивилизация . Както и през днешния ден, река Нил извирала от Африка, само че се наричала Стикс. Като вместо да се влива в Средиземно море от Северен Египет, реката завивала на запад. Минавайки през най-ниската част на Средиземноморската котловина, където формирала огромно езеро, излизала сред Малта и Сицилия на юг от Сардиния, и се вливала в Атлантическия океан при Гибралтар (Херкулесовите стълбове).

След като Атлантида била унищожена от повратен прелом, при тези пагубни промени Атлантическия океан почнал да наводнява постепенно Средиземноморския басейн. Унищожавайки огромните градове на Озирийската цивилизация , които се оказали под водата, принуждавайки техните поданици да се преселят на по-високи места. Тази доктрина изяснява странните мегалитни остатъци по цялото Средиземноморие. Потопени структури с мегалитни пропорции са открити и около крайбрежията на Мароко и Кадис в Испания.

Археологически факт е, че в Средиземноморието има повече от 200 известни в древността градове, които се намират през днешния ден под водата. Цивилизацията е градила големи и устойчиви на трусове мегалитни постройки, и е имала електричество и други улеснения, присъщи за времето на Атлантида . Както Атлантида и Рама , те са имали дирижабли и други форми на превоз, постоянно електрически по своята природа. Загадъчните следи от вагонни колела в Малта, които минават през канари и под водата, може да са част от антична озирийска ж.п. линия, употребена за превозване на разрушени камъни до градове, които са под водата в този момент.

Може би най-хубавият образец за високите технологии на озирийците е удивителната платформа, открита при Баалбек , Ливан. Главната платформа е формирана от най-големите в света сечени камъни , фамозните дялани камъни на Баалбек . Някои от тези камъни са дълги 25 м и дебели над 4.5 м, и се счита, че тежат сред 1 200 и 1 500 тона всеки!

2. Древна Атлантида – 19 000 – 5600 година прочие н. е.

Атлантида е бил средноатлантически континент, който внезапно потопен в океана.

Идеята, че Атлантида е фактически историческо място, а не просто легенда, измислена от Платон, се появява едвам в края на 19 век. В книгата си от 1882 година „ Атлантида, допотопният свят “ писателят Игнатий Донели твърди, че достиженията на античния свят (като металургия, език и селско стопанство) би трябвало да са били предадени от по-ранна напреднала цивилизация . Защото античните хора не са били задоволително усъвършенствани, с цел да развият тези достижения сами.

Предполагайки, че Атлантическият океан е бездънен единствено стотина метра, Донели разказва континент, наводнен от изместващи се океански води. Тези води са потънали навръх мястото, за което Платон е споделил: в Атлантическия океан, тъкмо пред „ Херкулесовите стълбове “, двете скали, които маркират входа на Гибралтарския пролив.

Друга доктрина допуска, че самата Атлантида е била измислена. Но историята за нейната крах е въодушевена от фактически историческо събитие: пробив на Босфора от Средиземно море и следващо наводняване на Черно море, към 5600 година прочие н.е. По това време Черно море е сладководно езеро, на половина по-голямо от настоящия си размер. Потопът наводнява цивилизации, за които е известно, че процъфтяват по брега му. Тъй като жителите на района се разпръсват, те популяризират историята за потопа. А това може да е довело по-късно до описа на Платон за Атлантида .

Вярва се, че Атлантида е развила технологиите си до много високо равнище, надалеч оттатък това, което съществува през днешния ден на нашата планета. В книгата „ Обитател на две планети “, и в последвалото го през 1940 година продължение „ Завръщане на жителя за земята “, се загатва за изключителни изобретения и устройства.

А те включват:

  • климатици за обезвреждане на смъртоносни и нездравословни изпарения;
  • безвъздушни цилиндрични лампи;
  • тръби от кристал, светещи през нощта;
  • електрически пушки;
  • оръжие, употребяващо електричеството като задвижваща мощ (днес има сходни револвери, само че са относително ново изобретение);
  • монорелсов транспорт;
  • водни генератори – уреди за кондензиране на вода от атмосферата;
  • вайликси – въздушни кораби, ръководени от силата на левитацията и отблъскването.

1. Лемурия – 76 000 – 24 000 години пр.н.е.

Лемурия

Според разнообразни езотерични източници, първата от най-древните цивилизации в света се е появила преди 78 000 години, на великански континент, прочут като Лемурия. Като тази цивилизация е траяла да съществува смайващите 52 000 години. Споменава се, че тя била разрушена от трусове, провокирани от промяна на полюсите, станала преди към 26 000 години.

Те не се развили по този начин високо в софтуерно отношение, както се допуска за други по-късни цивилизации . Но се твърди, че лемурийската цивилизация е достигнала някои модернистични технологии, най-много в региона на строителството на дълготрайни мегалитни сгради, които са способни да устоят на трусове. Но науката за ръководството е това, което се счита за най-голямото достижение на лемурийците.

Предполага се, че е имало един език и едно държавно управление. Образованието е било ключът за триумфа на тази цивилизация . И защото всеки жител е познавал добре законите на Вселената и е бил обучаван в някаква специалност или поминък, това е довело до превъзходен разцвет.

Образованието на децата е било наложително до 21-годишна възраст. За да имат те правото да посещават учебно заведение за поданство, което продължавало седем години. Така най-ранната възраст, на която човек е могъл да стане жител на Империята, е била 28 години.

За край на най-древните цивилизации в света Балканите

От селищната могила край село Караново е изкопан глинен щемпел, чиято възраст се дефинира на 3000 – 3500 година пр.н.е. Приблизително от този интервал са и находките от Трансилвания /Румъния/ и край Винча /Сърбия/. Още по-стари са знаците върху малко глинено съдче, открито край село Градешница /Врачанско/ – от  3500 – 4000 година пр.н.е.! 

За съпоставяне ще кажем, че шумерската книжовност , считана до неотдавна за най-стара в света, е възникнала към 3100 година пр.н.е. А египетската – към 3000 година пр.н.е. Балканите са били населявани от една високо развита просвета, която е по-стара от месопотамските цивилизации , написа Дойче веле.

Така приключваме днешната ни ранглиста за най-древните цивилизации в света.

10 невероятни обстоятелства за Александър Велики


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР