Най-древната обсерватория в Европа e построена преди 7000 години и

...
Най-древната обсерватория в Европа e построена преди 7000 години и
Коментари Харесай

Най-древната обсерватория в Европа е на 7000 години

Най-древната обсерватория в Европа e издигната преди 7000 години и се намирала край град Кина, наоколо до Лайпциг, оповестиха немски археолози.

Прочутата обсерватория и паметно място на античните - Стоунхендж (Stonehendge) е издигната 2000 години по-късно. Екипът археолози се натъкнал на неповторимата находка инцидентно, до момента в който анализирал фотоси на региона, направени от въздуха.

Обсерваторията се състои от четири окръжности, вписани една в друга. Диаметърът на най-голямата е 120 метра. Експертите са безапелационни: това са остатъци от най-старата обсерватория в Германия, издигната към 5000 година прочие н. е., или 2000 години преди Стоунхендж.

Обсерваторията е представлявала дървена цитадела, издигната от орехови трупи, която е имала четири врати. Входовете сочат с изненадваща акуратност в четири направления - североизток, югоизток, югозапад и северозапад. По време на лятното слънцестоене към 3, 50 ч. слънчевите лъчи са прекосявали през североизточния отвор на крепостта, падайки тъкмо върху мястото за жертвоприношения в центъра й.

Експертите заключават, че точно там хората от каменната епоха са се молели и са принасяли жертви на Слънцето и Луната. Намерени остатъци от човешки скелети потвърждават, че хора също са били принасяни в жертва. Обсерваторията служела и за календар на античните - по нея те се ориентирали по кое време е време за оран или прибиране на реколтата.

В обсерваторията били осъществявани даже мозъчни интервенции с отваряне на черепа. Пациентите освен оцелявали, само че даже се възстановявали бързо, демонстрират разбори на откритите остатъци.

Обсерваторията край Кина съществувала към 2500 години, до бронзовата епоха.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР