Най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на трансформация е

...
Най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на трансформация е
Коментари Харесай

Николов: България е най-добрата дестинация за инвестиции във ВЕИ

Най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на промяна е да разполага с настоящи мощности, с цел да може да бъде уравновесен преходът и това да става оптимално дейно.

Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците във форума на районната платформа Re-Source Southeast Hub.

Той акцентира, че така наречен зелена и кафява сила не би трябвало да се опълчват, тъй като не могат една без друга. На обвързваните пазари в Европейски Съюз преходът няма да се случи, в случай че Европа не организира съответна и планувана политика в бранша.

В липсващ район като Югоизточна Европа единственият балансьор, който изнася непрекъснато електрическа енергия, е България, а системата е насочена по този начин, че прилежащите страни значително зависят от страната ни.

Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности. Въглеродните излъчвания могат да бъдат улавяни и употребени за разнообразни цели и материали. Когато се отстранява част от функционалността на предлагането, това води до по-високи цени, обърна внимание Александър Николов.

Той подчертава също, че България е част от един отворен пазар и е доста значимо освен по какъв начин се създава, само че и къде се употребява електричеството. Ако не престават да ни сочат, изключително Маришкия басейн, като замърсителя на Европа, да не забравяме, че въглеродните излъчвания нямат паспорт.

В условия на промяна, инфлационна среда и война наоколо до нас е извънредно належащо да се влезе в дълбочина на тези въпроси, защото енергетиката е основа за цялата стопанска система и извънредно значима за всеки човек. Само с присъединяване на всички браншове и дружно можем да създадем този преход най-ефективно, заключи министър Николов.

По думите му сега, в случай че се съпостави България с която и да е друга страна в Европейски Съюз, ние сме най-хубавата дестинация за вложения във ВЕИ мощности, имайки поради данъчна и осигурителна тежест, първични разноски за земя и за доставка и така нататък Същевременно у нас доходността е в пъти по-голяма спрямо други страни в тази сфера.

Министър Николов изрази страдание, че през годините прекомерно малко хора са оценявали по какъв начин стоим на пазара на възобновимите източници и какъв брой ефикасен може да е той, а вместо това са се създавали спънки.

Нека гледаме в цялост на този развой, тъй като построяването на нови мощности още в самото начало води до взаимозависимост от материали, доставки и така нататък Трудният въпрос е дали желаеме да сменяем една страна като Русия с друга, която е производител на такива материали.

Другият комплициран въпрос е, когато системата стартира да се балансира с нови артикули като така наречен акумулатори, какво се случва с остатъчния артикул. За никого не е потребно да се изключват сложните въпроси, тъй като те основават провокации за технологиите, безапелационен беше министърът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР