Най-дълго управлявалите династии в света – има много направени класации

...
Най-дълго управлявалите династии в света – има много направени класации
Коментари Харесай

Най-дълго управлявалите династии в света – топ 10 класация

Най-дълго управлявалите династии в света – има доста направени ранглисти за най-дълго просъществувалите империи . И колкото и да е необичайно, наподобява никой не е изцяло склонен с тях. Това е по този начин, тъй като зависи от това по какъв начин се брои. Например:

а) Дали би трябвало да преглеждаме единствено империи или би трябвало да включим също по този начин другите кралства и републики? Например една от най-дълголетните форми на ръководство в миналото е Венецианската република , която просъществува тъкмо 1100 години. Но това не беше нито кралство, нито строго видяно империя (въпреки че можеше да се смята за комерсиална империя).

б) Отчитаме ли единствено непрекъснатите форми на ръководство или може да има къси спирания или промени в ръководството? Кралство Англия до момента е съществувало 936 години, само че е било прекратено от 11 години като република при Кромуел сред 1649 и 1660 година Освен това формата на ръководство се трансформира от безспорна към конституционна монархия.

в) Гледаме ли единствено името на империята или столицата и истинската татковина би трябвало да се поддържат през нейната история? Често се твърди, че Римската империя е съществувала от 27 година прочие н. е. до 1453 година н. е., само че в действителност това са две единици, които споделят малко общо. Първоначалната Римска империя е била основана в Рим с латински като формален език. Докато Източната Римска империя е била основана в Константинопол и е употребила гръцки като формален език.

Невероятни неразгадани антични мистерии от целия свят

г) Какво ще кажете за преброяването на страните, които може да са трансформирали името или формата на ръководство? Рим е очевидният образец, откакто е почнал като кралство, еволюира в република, по-късно в империя. В този смисъл римската страна просъществува близо 1000 години без културно или езиково спиране. Използвайки тази логичност, най-дълготрайната империя в миналото е Япония, която съществува като империя от над 2600 години, в случай че броим именитите императори. Япония обаче трансформира доста пъти формите на ръководство (абсолютна монархия, шогунат, конституционна монархия) и реалокира столицата си четири пъти след основаването на първата непрекъсната столица в Нара.

Сега дано да забележим небрежно страните с най-дълго непрестанно ръководство, без значение от формата на ръководство (кралство, империя, република). А по-късно ще разгледаме най-дълго ръководещите династии, до момента в който съответната страна съществувала под същото име без спиране.

Китай да вземем за пример като единна страна постоянно е била разделяна сред огромни династии или ръководена от некитайски династии (Юен, Цин). А по този начин единствено един античен интервал дава отговор на условията на класацията. Същото се отнася и за античен Египет, който даже не влиза в топ 30.

Тук не са включени градовете-държави, нито праисторическите култури, които в действителност не се квалифицират като страни в актуалния смисъл (напр. минойците). Нито пък шумерските династии поради митологичните царе, за които се допуска, че са управлявали стотици години едновременно и постоянно са били ръководени от непознати династии.

10-те най-продължително ръководени страни в историята

  1. Етиопия – 2916 години (около 980 година прочие н. е.-1936 г.)
  2. Ван Ланг (държава, основана от прадедите на сегашните виетнамци) – 2621 години (ок. 2879-258 пр.н.е.)
  3. Япония – 2673 години до през днешния ден (около 660 година прочие н. е. до днес)
  4. Кочосън (първата корейска държава) – 2225 години (ок. 2333-108 година прочие н. е.)
  5. Асирийско царство – 1805 година (ок. 2400-605 година прочие н. е.)
  6. Кралство Чола -1570 години (ок. 300 година прочие н. е.-1279 г.)
  7. Шан от долината на Жълтата река – 1444 години (ок. 1700–256 пр.н.е.)
  8. Франция (от гибелта на Кловис (Хлодвиг I) до Втората международна война) – 1429 години (511-1940)
  9. Кралство Анурадхапура – 1394 години (377 година прочие н. е. – 1017 г.)
  10. Сабейско царство – 1375 години (около 1100 година прочие н. е.-275 година н. е.)

А в този момент е време да забележим кои са най-дълго управлявалите династии в света.

По света доста династии са управлявали в продължение на стотици и хиляди години и множеството от тях поставиха основите на актуалните форми на ръководство. Докато множеството са престанали да съществуват, към момента има няколко, които не престават да ръководят.

10. Династия Джоу ( Zhōu Cháo ) – Китай – най-дълго управлявалите династии в света

Най-дългото династическо ръководство в Китай идва от династията Джоу. Тяхното ръководство почнало през 1046 година прочие н. е. и свършило през 256 година прочие н. е. – интервал от 790 години .

Желязото е въведено в Китай по време на ръководството на Джоу. Производството на бронзови произведения в Китай доближава своя връх също в този интервал. Най-добрите китайски философи Конфуций, Лаози (Лао Дзъ) и Менциус са родени по време на династията Джоу.

9. Династия Туи (Ту’и) Тонга – Океания

Тонга е била под властта на династията Ту’и в продължение на над 900 години , започвайки от 900 година сл. Хр. до 1865 година Митичният Ахо’ейту е трябвало да бъде създател на тази династия. Неговите потомци към момента живеят на острова.

Влиянието на Ту’и Тонга било известно в целия Тихи океан и доста от прилежащите острови взели участие в необятно публикуваната търговия на запаси и нови хрумвания.

8. Династия Сила – Корейски полуостров

Династията Сила, която цари в днешния Корейски полуостров, стартира своето ръководство през 57 година прочие н. е. Това ръководство продължава 992 години , завършвайки през 935 година сл. Хр.

Основана е от кан Парк Хьокозе, от който стартира фамилното име Парк в Корея. Сила е едно от Трите кралства на страната, които са съществували по това време.

7. Династия Багратиони – Грузия – най-дълго управлявалите династии в света

В продължение на 997 години , от 813 до 1810 година, династията Багратиони е държател на Грузия. Възходът на династията стартира през ранното Средновековие и продължава до началото на 19-ти век.

В наши дни династията на Багратионите е известна и с елинизираното име  Грузински Багратиди .

6. Династия Балиол – Белгия

Династията Бел, известна още като династия Балиол от Фландрия, Белгия, съществува и продължава да цари към този момент 1049 години (от 960 до днес).

5. Династия Чампа – Виетнам

Друга династия, династията Чампа, управлявала Виетнам в продължение на 1640 години от 192 година прочие н. е. до 1832 година сл. Хр. Чампа е основана през 192 година сл. Хр., по време на разпадането на китайската династия Хан, когато отговарящия за района основава свое лично кралство към региона на настоящия град Хюе. Въпреки че в началото територията е била населявана най-вече от диви племена, участващи в непрестанни битки с китайските колонии в Тонкин, тя последователно попада под индийското културно въздействие, развивайки се в децентрализирана страна

Най-старият прочут писмен малайски език от 4-ти век сл. Хр. идва от тази династия. Създаден е 300 години по-рано от суматрански текстове.

4. Династия Кочосън – Корея – най-дълго управлявалите династии в света

От 2333 година прочие н. е. до 108 година прочие н. е. Корея е под властта на династията Кочосън. Древното кралство остава на власт в продължение на 2225 години и поставя основите на първата същинска нация на полуострова. Според легендата Тангун Вангеом е неговият създател.

3. Династия Хонг-Банг – Виетнам

Династията Hồng Bàng е известна още като династия Lạc. Това е първата династия, която ръководи Виетнам от 2897 до 258 година прочие н. е., общо 2639 години . Легендата споделя, че нейният създател е Kinh Dương Vương, чиято купа е Hùng Vương.

2. Императорският дом на Япония – най-дълго управлявалите династии в света

Императорският дом на Япония ръководи страната от 660 година прочие н. е. до през днешния ден. Известен като Хризантемния престол или династия Ямато, тази династия ръководи непрестанно повече от 2669 години . Настоящият монарх е император Акихито.

Императорът на Япония  е „ признакът на страната и единността на народа “.

1. Родът Дуло ( Ду̀ло ) – България

Дуло или родът Дуло цари от 2137 година прочие н. е. до 753 година сл. н. е., управлявайки ранните българи в продължение на 2890 години . Дуло е родът, от който произлизат ранните владетели на българите. Произходът на династията и нейното име не е тъкмо прочут, като съществуват голям брой хипотези.

Според някои изследвания тотемното животно на рода е вълка, каквото е и смисъла на името на първия представител на рода, за чиято идентификация няма разногласия –Кубрат. Митичният предшественик на рода Дуло е посочен в Именника на българските ханове като  Авитохол . По времето на Кубрат става обединяването на българските племена.

Мистериите на тракийската цивилизация – Топ 10 ранглиста

Мистериите на тракийската цивилизация – територията на модерна България се счита за най-ранно популации регион в Европа. Преди близо 6000 години тези земи са заселени от траките. Има извънредно доста загадки и мистерии, свързани с тази антична цивилизация. Най-старият град в Европа се намирал на територията на траките. Смята се, че ограденото укрепено населено място, намиращо…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР