Най-богатият човек в Ливан Наджиб Микати стана премиер на страната,

...
Най-богатият човек в Ливан Наджиб Микати стана премиер на страната,
Коментари Харесай

Най-богатият човек в Ливан оглави правителството на страната

Най-богатият човек в Ливан Наджиб Микати стана министър председател на страната, служба, която е заемал към този момент два пъти до момента, съобщи Би Би Си. Назначаването му, дружно с назначението на нов кабинет, приключва месеци на политическа парализа и идва, когато Ливан се бори с някои от най-тежките вътрешни рецесии, с които страната се е сблъсквала в своята история.

Ливан остана и без функциониращо държавно управление, откогато някогашният министър председател Хасан Диаб подаде оставка дни след гърмежа на 4 август 2020 година, унищожил пристанището в Бейрут. Експлозията, породена от погрешно съхранен амониев нитрат, умъртви 203 души, рани минимум 6000 и нанесе вреди за милиарди долари. Катастрофата, която се случи в разгара на пандемията, провокира вълна от отвращение против държавното управление и политическата система на Ливан. Протестиращите упрекнаха държавното управление в корупция, непросветеност и система, при която се дават работни места в подмяна на политическа поддръжка. Събитието усили възходящия яд, който се трупаше от началото на финансовата рецесия в края на 2019 година Само през последните няколко месеца ливанската валута загуби 90% от цената си, до момента в който три четвърти от популацията в този момент живее под прага на бедността. Очаква се новият кабинет да проправи пътя за договаряния с Международния валутен фонд за избавителен пакет.

 Микати, който е бил министър председател на Ливан през 2005 година и по-късно от 2011 до 2014 година, съобщи, че ще се опита да ``спре разпадането на страната``. " Ситуацията е сложна ", сподели той.  " Няма да спестя опция да отворя вратите пред арабския свят. Днес Ливан се нуждае от арабския свят``, сподели той.

Новото държавно управление включва Джордж Киради, който преди този момент е бил водещ на известното телевизионно предаване ``Кой желае да бъде милионер``, а за финансов министър е назначен Юсуф Халил, който е бил директор на финансовите интервенции в Ливанската централна банка и основател на финансова програма за привлечане на депозити, предлагайки високи лихви. Програмата допринася за банкова рецесия, която унищожи депозитите в цялата страна.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР