Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно

...
Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно
Коментари Харесай

Г-7 се отказват от въглищата, но не казват кога

Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за последователно унищожаване на въглищата като енергоизточник, макар че не съумяха да посочат дата за това и споделиха, че енергийната рецесия, провокирана от войната сред Русия и Украйна, не би трябвало да провали напъните за битка с изменението на климата, предава Ройтерс.

Ангажиментът, оповестен в края на тридневните договаряния на Групата на седемте (Г-7) в Берлин, се оказа по-малко упорит от предходен план на окончателното официално съобщение, забелязано от Ройтерс, което включваше цел за преустановяване на производството на електрическа енергия от въглища до 2030 година

Източници, осведомени с полемиките, споделиха, че Япония и Съединените щати са показали, че не могат да поддържат тази дата.

Но обещанието въпреки всичко остава първокачествен ангажимент на страните от Г-7 да се откажат от електрическата енергия, захранвана с въглища. Въглищата са изкопаемото гориво, при чието изгаряне се отделят най-големи излъчвания на CO2 и потреблението им би трябвало да спадне, в случай че светът желае да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.

Групата се срещна на фона на спираловидно увеличаващите се разноски за сила и терзанията за доставките на горива заради войната в Украйна. Конфликтът докара до решение на някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, с цел да понижат зависимостта си от съветски енергоизточници.

" Замяната на изкопаемите горива от Русия господства в политическия спор и дейностите на държавното управление през последните седмици и месеци ", сподели немският министър на стопанската система Роберт Хабек на конференция.

" Но би трябвало да ни бъде ясно, че провокациите на нашето политическо потомство, за ограничение на световното стопляне, няма да изчезнат, в случай че просто се концентрираме върху сегашното ", сподели той. " Времето безусловно изтича ".

Страните от Г-7 също по този начин се споразумяха да декарбонизират значително своите енергийни браншове до 2035 година и да спрат общественото финансиране за планове за изкопаеми горива в чужбина до края на тази година, с изключение на при лимитирани условия. Това не се отнася за електроцентрали, които не употребяват технология за хващане на излъчванията си.

В изказването се поема ангажимент за мощно декарбонизиран пътен бранш до 2030 година, в това число доста увеличение на продажбата, каузи и усвояването на леки коли с нулеви излъчвания.

Г-7 също по този начин си сложи за цел да стартира да регистрира обществено през идната година по какъв начин страните извършват предишните ангажимент за преустановяване на " неефективните " дотации за изкопаеми горива до 2025 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР