Най-актуалната задача в близките дни са изборите. Надявам се въпреки

...
Най-актуалната задача в близките дни са изборите. Надявам се въпреки
Коментари Харесай

Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат за изборите

Най-актуалната задача в околните дни са изборите. Надявам се макар несъгласията си, Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи да си взаимодействат дейно, с цел да се понижи внезапно броят на купените гласове. Това съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов, представен от Нова тв.

Той счита, че несъгласията идват и от двете страни. „ Те имат общи функционалности в противодействието на престъпността и корупцията, и особено против групите за пазаруване на гласове. Надявам се, че упоритостите им ще се изразят в това кой ще има по-голям принос за секване на тази порочна практика”, сподели Стоилов.

Той е подготвен да сезира Висшия правосъден съвет за основния прокурор Иван Гешев или за други прокурори, в случай че Бойко Рашков му даде данни за нарушавания. Стоилов би ги анализирал и решил дали би трябвало да се сезира Висш съдебен съвет. Засега обаче той не е получил сигнал от вътрешния министър.

„ Ще проучвам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков. Ще преценява неговата допустимост, доколкото е допустимо. Има благоприятни условия с такива въпроси да се занимава Висш съдебен съвет. Министърът на правораздаването разполага с пълномощието да сезира Висш съдебен съвет, в случай че се счита, че има съображение за формиране на дисциплинарно производство”, сподели Стоилов.

По мотив изказванията на вътрешния министър Бойко Рашков, че прокурори са нарушили закона и би трябвало да бъдат отстранени, през днешния ден прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет излезе с декларация и прикани вътрешния министър да съблюдава разделянето на управляващите.

Същевременно Стоилов изясни, че сега в Министерството на правораздаването се работи по 35 плана на нормативни актове. Те са стартирани преди години, само че част от тях са забавени.

Министърът е издал на 1 юли изменение и допълнение на Наредбата за използване на Глава 5 от Закона за българското поданство. Предстои да бъде оповестена в идващия брой на „ Държавен вестник “.

„ Причините, които постановиха тази неголяма, само че значима смяна, е усложнението на претендентите за българско поданство, които живеят в страната, да подават в рационален период квалифицираните от тях документи за придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство. Записването в електронната система на Дирекцията са запълнени до края на месец юни идната година и са над 23 000. Няма свободни дати и часове за запазване на частно обслужване”, сподели Стоилов. „ За лицата, живеещи в чужбина, е планувана опция да подават документите си в дипломатическите и консулските представителства. В същото време за лицата, живеещи в България, не е обезпечено преимущество за обслужване в Министерството на правораздаването, а те не разполагат с друга опция. В момента ще бъде допустимо лицата, които са български жители, жители на държава-членка на Европейски Съюз и непознати жители с позволен статут на престояване в България, да подават своите документи и присъствено. Очакваме към 2000 лица да се възползват от признатото изменение “, сподели Стоилов.

Проблем имало и с така наречен капиталово поданство.

„ Има постъпило несъгласие от Европейската комисия. Инвестиционно поданство се практикува към този момент в малко европейски страни, измежду тях е Малта. Поискали сме информация от Агенцията за задграничните вложения за такива лица, които са получили или аплайват за поданство, какви са тези вложения, дали те са действителни, дали не престават да съществуват. Трябва да се разиска и радикалното решение във време, в което всичко се купува и продава, дали подобен значим и обществен институт като поданството да предстои на придобиване против избрани капиталови планове и задължения. Това кореспондира и с моята позиция през годините, когато постоянно в Народното събрание съм се противопоставял на тези благоприятни условия. Ние ще се опитаме да предложим решение на въпросите “, сподели Янаки Стоилов.

Той уточни, че значим въпрос, по който работят в министерството, са промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържане под стража по отношение на превръщане на Директива за птиците „ Фонд затворно дело “ като административна конструкция на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “.

„ Поставени сме пред алтернативата дали дейностите, които са реализирани от предприятието, ще могат да бъдат продължени ", съобщи министърът на правораздаването. По думите му това изисква промени в закона и те могат да бъдат направени по метод, който да ограничи познати неприятни практики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР