Навръх рождения ден на създателя на едни от най-великолепните приказки

...
Навръх рождения ден на създателя на едни от най-великолепните приказки
Коментари Харесай

10-те най-добри детски книги у нас и по света

Навръх рождения ден на основателя на едни от най-великолепните приказки на всички времена – Хан Кристиан Андерсен, означаваме Международния ден на детската книга. Андерсен е роден на 2 април 1805 година в датския град Одензе, а вълшебството на неговите произведения доближава до нас през дистанцията на цели две епохи. Според самия публицист няма по-хубави приказки от тези, които основава самият живот.

Сред най-запомнящите се негови творби са „ Новите облекла на царя “, „ Оловният боец “, „ Малката нимфа “, „ Малката кибритопродавачка “, „ Снежната кралица “, “Принцесата и граховото зърно “, „ Грозното патенце “ и други Текстове на Андерсен са преведени на над 150 езика и въодушевяват голям брой пиеси, балети и филми.

През 1958 година от UNESCO учредяват Международен Златен орден на името на Андерсен, именуван още Малка Нобелова премия. На всеки две години се връчва премия на най-хубавия детски публицист и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол.

Ангел Каралийчев е първият български публицист, вписан в Почетния лист на Международния съвет за детската книга „ Ханс Кристиан Андерсен “. Днес във връзка празника взехме решение да ви напомним 10-те най-хубави детски книги.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света

1. “Малкият принц “, Антоан дьо Сент-Екзюпери

“Малкият принц “ е най-популярното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери, оповестен за първи път през 1943 година Книгата е писана по персонални прекарвания на летеца-писател и е илюстрирана с негови рисунки, които са включени в множеството издания.

Като форма и род творбата няма аналог в международната литература. Тя е лиричен и метафизичен роман под привидното усещане на приказка за деца, само че в това време съдържа дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта и гибелта. “Малкият принц “ е преведен на 180 езика.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света

2. “Пипи Дългото чорапче “, Астрид Линдгрен

“Пипи Дългото чорапче “ е първата оповестена книга на Астрид Линдгрен, която и донася огромна известност. Писателката основава историята през 1941 година През 1944 година изпраща ръкописа на издателство „ Бониер “, които го отхвърлят.

Издателство „ Рабен & Сьогрен “ обаче го одобряват и през 1945 година излиза първата книга – „ Пипи Дългото чорапче “. На български език книгата е издадена през 1968 година и претърпява голям брой издания. През 2011 година печели в самодейността на Българска национална телевизия “Малкото огромно четене “.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 3. “Мечо Пух “, А. А. Милн

“Мечо Пух “ е една от най-популярните книги за деца, макар че съгласно създателят ѝ – Алън Милн, творбата му не е предопределено толкоз за малчугани, що се касае за детето във всеки възрастен.

“Мечо Пух “ е първата от поредицата истории за плюшеното мече, Кристофър Робин и техните другари от Голямата гора. Издадена е за първи път през 1926 година и преведена на повече от 25 езика. Още с появяването си на книжния пазар книгата реализира неотложен триумф както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 4. “Хари Потър “, Дж. К. Роулинг

Джоан Роулинг стартира да написа за Хари Потър произведение под формата на къс роман, само че по-късно концепцията се разпростира в поредност, запланувана да съдържа седем книги.

Първата е пусната за продажба на 30 юли 1997 година и в следствие поредицата придобива голяма известност по целия свят, събира обилни доходи и получава високи критически оценки. Седемте книги са преведени на над 67 езика, което трансформира Джоан Роулинг в един от най-широко превежданите създатели в историята на литературата.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 5. “Ян Бибиян “, Елин Пелин

“Ян Бибиян “ на Елин Пелин е първият български приказен разказ за деца. Състои се от две елементи – “Ян Бибиян. Невероятни завършения на едно хлапе “ и “Ян Бибиян на Луната “. За първи път романът е оповестен под формата на подлистници към вестника за деца и юноши “Пътека “.

Първото независимо издание на “Ян Бибиян. Невероятни завършения на едно хлапе “ е направено през 1933 година от издателство “Хемус “. През 1983 година романът е приспособен като комикс в списание „ Дъга “ от художника Росен Манчев.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 6. “Без дом “, Ектор Мало

Оригиналното заглавие на романа “Без дом “ от френският публицист Ектор Мало е “Sans Famille “. Написан е през 1878 година За тези, които са го позабравили, в него се споделя за историята на дребния Реми, който е продаден на странстващия актьор Виталис и обикаля Франция с трупата му.

Книгата е екранизирана няколко пъти. През дългия си и сложен път Реми се сблъсква с доста хора и претърпява най-различни завършения, само че най-после съумява да откри своето същинско семейство.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 7. “Алиса в страната на чудесата “, Луис Карол

“Алиса в страната на чудесата “ е разказ написан от британският белетрист Чарлз Латуидж Доджсън, който го издава под псевдонима Луис Карол през 1865 година Творбата изобилства от ирония, символизъм и абстракции, което я прави един от най-характерните представители на литературния нонсенс.

“Алиса в страната на чудесата “ има безчет театрални, кино и телевизионни акомодации, като първата му екранизация е глух филм, основан през 1903 година. Продължението на книгата е романът “Алиса в Огледалния свят “, който излиза през 1871 година.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 8. “Приключенията на Том Сойер “, Марк Твен

Марк Твен е литературният псевдоним на американския публицист и публицист Самюъл Лангхорн Клемънс, който е най-популярен със своя разказ “Приключенията на Том Сойер “, дал началото на поредност от четири произведения, с присъединяване на заглавния персонаж – Том Сойер.

Неговото продължение пък – “Приключенията на Хъкълбери Фин “ се дефинира като един от великите американски романи. По „ Том Сойер “ са направени голям брой кино и телевизионни филми, комикс акомодации, няколко театрални постановки и мюзикъл.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 9. “Патиланско царство “, Ран Босилек

Всички помним занимателните завършения на фамозните патиланци и баба Цоцолана. Поредицата съставлява писма от основния воин Патиланчо до негов другар – Смехурко.

Bеселите завършения на Патиланчо и неговата тайфа от любопитните, съобразителни и жизнерадостни Патиланци, неизбежно ca свързани c другия централен воин в книгата, обект на техните лудории – строгата, само че любяща баба Цоцолана. През 1980 година книгата на Ран Босилек е екранизирана за дребния екран в 20 серии.

 10-те най-хубави детски книги у нас и по света 10. “Карлсон, който живее на покрива “, Астрид Линдгрен

Астрид Линдгрен взе участие в актуалната десетка и с “Карлсон, който живее на покрива “, с изключение на с “Пипи дългото чорапче “. Книгата е издадена през 1955 година и има две продължения: “Карлсон от покрива още веднъж лети “ (1962) и “Ето го отново Карлсон от покрива “ (1968).

Карлсон е „ хубав, интелигентен, обичайно пълен мъж в разцвета на силите си “, който живее на покрива на една елементарна къща в Стокхолм. Има перка на гърба си и може да лети.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР