Навръх големия църковен празник Рождество на Пресвета Богородица в едноименния

...
Навръх големия църковен празник Рождество на Пресвета Богородица в едноименния
Коментари Харесай

В село Кривини извършиха празничен водосвет за здраве 


Навръх огромния църковен празник Рождество на Пресвета Богородица в едноименния новопостроен църковен параклис в с. Кривини бе осъществен празничен водосвет за здраве.
В парка на селото, където се намира параклисът, се събраха доста поданици и посетители на селото. За църковната работа пристигнаха кметът на общината Красимира Анастасова, нейният заместител Любомир Вангелов, кметове на села от общината и общински съветници.
Сред присъстващите беше и Иванка Кънчева, която живее от 12 години в с. Кривини. Завършването на храма е една от задачите, на които тя се е посветила. „ Параклисът „ Рождество на Пресвета Богородица “ го строихме в продължение на 10 години. Първата копка направихме през ноември 2013 година Днес всички доста се вълнуват, тъй като беше доста мъчно. Мога да кажа, че имаме двама герои в нашето село – единият е някогашният кметски наместник Иван Добрев. Той сложи началото и направи грубия градеж. Другият воин е сегашният кметски наместник Параскева Любчева, тъй като тя довърши това дело. Бяха направени и дарения от хора, влюбени в селото “ – описа госпожа Кънчева.
Отец Божидар извърши празничния водосвет. Той насочи своята благословия за здраве на жителите и гостите на с. Кривини. Свещеникът съобщи на всички поздрави от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по случай Малка Богородица и храмовия празник. „ Нека нашата небесна Майка оказва помощ на цялото село и да бъде негов мощен небесен покров. Нека Божието благословение и неговата благосклонност бъдат върху всички вас! “ – сподели отец Божидар.
В своето одобрение към присъстващите госпожа Любчева напомни по какъв начин бе издигнат параклисът. Тя благодари на община Долни чифлик и персонално на кмета Красимира Анастасова, за това че управата се ангажира с обезпечаването на средства за градежа и окомплектоването на строителните бумаги. През 2016 година общината отпусна 15 000 лв. за параклиса. Кметският наместник насочи и специфични благодарности към всички 130 донори, които в тези сложни времена събраха 10 000 лв. за вътрешното обзавеждане на параклиса – камбаната, иконите, иконостаса, църковната утвар. Над 30 души са взели участие със личен труд. Имената на всички са изписани в регистъра на донорите. Внимателно е попълнена и летописната книга на параклиса от първата му копка досега. „ Параклисът е духовният дом в селото. Място за единство, вяра и крепка Вяра. Възприемаме го като неделима част от живота ни. Вложихме сили, средства, труд, сила, усърдие и всичко това има своя ослепителен облик, който ще помним “ – сподели госпожа Любчева.
Групата за достоверен фолклор към локалното читалище изпя 2 песни, а 85-годишната Петра Любчева извърши Ботевото стихотворение „ Моята молитва “. След това вярващите възпламениха свещичка за здраве в параклиса и си взеха от осветения рибен курбан, който бе дарен от кметския наместник Параскева Любчева.
Иванка Кънчева описа и историята на построяването на параклиса „ Рождество на Пресвета Богородица “ в с. Кривини. Преди повече от 120 години на това място е имало джамия. През 1900 година селото е преосновано от българи. То съществувало и преди този момент, само че било обитаемо с турци. Когато българите се преселили тук и станали повече, почнали търкания сред двата етноса. Тогава турците напуснали селото. С течение на времето към този момент нямало кой да поддържа джамията и тя се саморазрушила.

Г-жа Кънчева напомни, че от антични времена храмовете в това число и джамиите се строят на свещени места със мощна позитивна сила. Смята се, че тази сила дава опция молитвите на вярващите да стигат по-бързо до Всевишния. „ В момента в България има над 7 църкви, издигнати на местата на остарели джамии, като се преориентират в посока изток-запад. Чудесно е, че в Кривини параклисът се намира в парка на селото “ – приключи госпожа Кънчева.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР