Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер, на този етап

...
Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер, на този етап
Коментари Харесай

Симптоматиката на болните от Алцхаймер при пандемия се влошава

Науката е много напреднала за заболяването Алцхаймер , на този стадий ние знаем за механизмите на това заболяване, знаем какво го предизвиква, знаем какви промени имат избрани протеини, които се отсрочват в човешкия мозък и които в следствие водят до развиването на заболяването “. Това описа в предаването „ Хоризонт до обед “ Ангелина Кънчева, доброволец към Сдружението за поддръжка на хора с деменция и Алцхаймер. Тя учи клинични невронауки в Нидерландия. Кънчева приключва и бакалавър по логика на психиката в Шотландия. Вследствие на микроинсулт, прекаран от баба ѝ, Ангелина вижда, че тя става много неориентирана и стартира да се тормози, че баба ѝ ще развие деменция. Свързва се със Сдружението „ Алцхаймер България “ и от този момент се пробва да оказва помощ на сдружението. „ Така че знаем доста за невробиологията и физиологията на заболяването. Но ние към момента не можем да се оправяме с заболяването на обществено равнище, предварителната защита също е един от най-сериозните проблеми , тъй като заболяването протича дълги години безсимптомно. Десетилетия може да минат, преди човек да разбере, че страда от Алцхаймер - това е асимптоматично протичане, когато заболяването е в ранен етап.  Симптоматиката на болните от Алцехаймер при пандемия е много влошена сега . Пандемията утежнява признаците на страдащите от деменция, излязоха научни проучвания, съгласно които се утежнява паметта , тъй като всеки един ден наподобява идентичен. Това важи в идентична степен както за болните, по този начин и за техните болногледачи. Те се усещат по-самотни, по-изоставени. Емоционалното и психологичното въздействие е много съществено на пандемията върху тези хора “, заяви още Кънчева.
В Нидерландия има доста добра обществена система в грижата за тези заболели.

„ Така също претърпяването на инсулт е доста рисков фактор за отключване и на дементно положение и това е открито от научните проучвания “. 

Подготвя се електронна здравна просветеност на болногледачите на хората с дементни положение. Този план е на българското съдружие и ще се обезпечават електронни сесии, курс за електронно образование. Партньори по плана са Гърция, Кипър, Италия и Полша.

Още по тематиката в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР