Нацисти в Аржентина. Веднага след Втората световна война много високопоставени

...
Нацисти в Аржентина. Веднага след Втората световна война много високопоставени
Коментари Харесай

Появи се списък с 12 000 имена на нацисти от Аржентина и банковите им сметки

Нацисти в Аржентина. Веднага след Втората международна война доста високопоставени членове на нацистката партия в Германия търсят безвредно място, където да се скрият, и незабавно се насочват към гостоприемната Южна Америка, където намират безвредно леговище в страни като Аржентина.

По това време тези страни се управляваха от пронацистки военни фашистки диктатори, които поддържат нацистките бежанци, пристигнали в техните страни. Някои от най-лошите нацистки военни нарушители – мъже като Адолф Айхман, един от главните уредници на Холокоста – също намират безвредно леговище в Аржентина. Там обаче Айхман е похитен от израелски сътрудници през 1960 година и след развой в Йерусалим е обесен.

През 1935 година, с обнародването на суровите и расистки закони, стартират редовно да се разграбват през годините на Холокоста при започване на 1940-те невероятни суми пари.

След войната следователите считат, че огромна част от тази плячка е съхранявана в секрети сметки в швейцарски банки. И въпреки всичко няма доказателства и швейцарските банкови закони, настоящи по това време, подсигуряват, че тези средства се пазят в загадка и в сигурност.

Преди войната, когато антинацисткото управление под председателството на Роберто Ортис идва на власт в Аржентина, той основава комисия за следствие на дейностите на нацистите в неговата страна. Тази комисия провежда нахлуване против Union Alemana de Gremios или Германския съюз на синдикатите, който е нацистка организация. По време на тази акция комисията конфискува доста документи.

През 1943 година, боен държавен прелом довежда до изкачването на нов пронацистки режим на власт в Аржентина и това ново държавно управление подрежда заключенията на комисията да бъдат унищожени.

Така всички документи, които са конфискувани, са изгорени. И до неотдавна светът има вяра, че всичко е унищожено.

Педро Филипуци, следовател в Аржентина, обаче смайва всички, като сподели автентичен лист от комисията.

 Credit Suisse - Paradeplatz 2011-08-01 16-35-48 ShiftN

Credit Suisse

Документът е открит в склад на някогашния щаб на нацистите в Буенос Аерис и в него има лист с 12 000 имена на нацисти, които са живяли в Аржентина през 30-те години на предишния век. В листата са включени и детайлности за сметки в швейцарски банки.

Сега Credit Suisse е помолен да изследва и да откри дали някой от тези сметки към момента не съществува.

Центърът „ Симон Визентал “, който става прочут с издирването на нацистки военни нарушители, изиска от швейцарските банкови управляващи да проверяват сметките. Те имат вяра, че сметките, които са стоят недокоснати от години, може да съдържат средства, ограбени от жертвите на Холокоста. Кристиан Кюнг, вицепрезидент на Центъра „ Симон Визентал “, написа до Credit Suisse, като показва, че Центърът е наясно, че банковите структури в Швейцария „ имат ищци като хипотетични наследници на нацистите в листата “. На уеб страницата на Центъра има изказване, което демонстрира, че нацистите от неотдавна показания лист са употребявали една или повече сметки в банка Schweizerische Kreditanstalt, която в последна сметка става известна по-късно като Credit Suisse bank.

Credit Suisse от своя страна разгласява изказване до организация AFP, в което се показва, че през интервала 1997-1999 година са работили с следствието на Комитет Пол Волкър, с цел да се опитат да проследят всички банкови сметки, които може да са принадлежали на жертви на нацистите.

В изказването на Credit Suisse се споделя още, че ще прегледат изказванията, повдигнати от този финален нов лист.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР