Националният трибагреник за пилона на Рожен бе официално осветен днес.

...
Националният трибагреник за пилона на Рожен бе официално осветен днес.
Коментари Харесай

АЛИЛУЯ! Осветиха знамето на пилона Рожен

Националният трикольор за пилона на Рожен бе публично осветлен през днешния ден. Церемонията се състоя в смолянския катедрален храм " Св. Висарион Смолянски ", а освещаването извърши отец Иван Марински. На ритуала участва и кметът на Смолян Николай Мелемов. Огромният трикольор беше подложен в центъра на храма.

По време на церемонията в църквата, вярващи пристигнали за събора на Рожен останаха мощно впечатлени от случайността.

" Знаехме за знамето и не чакахме тук да го намерим. Първо се веселя, че това знаме ще го забележим развято. Искам да кажа, че това не е някакъв текстилен шовинизъм и национализъм, както оповестиха някои хора. Просто това е знак на българщината. Редно би било подобен байрак да бъде осветлен и да бъде там, където му е мястото, т.е. на върха горе - там, където се организират българските тържества ", разяснява посетителка на събора. 



Знамето с обща повърхност от 1 100 кв. метра ще бъде издигнато публично на стълб 111 м. височина с тържествена гала на 13 юли в 21 часа.

Преди дни знамето, окачено пробно на пилона на Рожен, падна.

Издигането на знамето ще бъде предшествано от 3-часова музикална стратегия.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон " Рожен “ ще започва на 13 юли в 18,00 ч. с осъществявания на фолклорните ансамбли " Родопа “ и " Тракия “. В тържествения театър от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, елементи от " История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в осъществяване на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и хор " Ваня Монева “.



Специална стратегия, отдадена на българското знаме, от 20,00 ч. ще показа Гвардейския внушителен духов оркестър и Представителният отбор на Въоръжените сили.

Националният байрак ще бъде повдигнат на 111 метра височина в 21,00 ч. В церемонията ще се включат 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално сдружение " Традиция “ и " Родолюбие “ и " Бага-Тур “. След това ще бъде изпълнена песента " Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст сред 7 и 11 години и ще се извие огромно общобългарско хоро. Финал на вечерта ще сложи грандиозно шоу-заря.



Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се организира Съборът на националното творчество и отглеждане на животни " Рожен “ 2023.

Монументът на българското знаме е отдаден на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хиляди кв. км. В основата му има плоча с гравирани завещания от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите генерации.

Инициативата за извисяване на националния байрак на Роженските поляни е на фондация " Наследство в бъдещето “, а планът се осъществя, посредством Национална дарителска акция " България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Пилонът със знамето обаче не е посрещат еднопосочно в обществото и отнася доста рецензии.



Същевременно от Фондация " Наследство в бъдещето “ оповестиха, че не са откавали да уредят авторските права с " Музикаутор " за програмата, отдадена на откриването на монумента на българското знаме Пилон " Рожен “.

Процедурата е в ход и правата за музиката, която ще се извършва по време на събитието, ще бъдат уредени до тържествената гала на 13 юли. По независещи от уредниците аргументи има официално закъснение, поради промени, касаещи цялостната стратегия и музикалните осъществявания включени в нея. Към сегашния миг не е осъществено нарушаване на Закона за авторското право и изказванието, че " ще бъде извършено събитие с обществено потребление на музикални творби, без създателите да получат справедливо възмездяване за положения голям труд по основаването на музика “ е безпричинно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР