Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се

...
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се
Коментари Харесай

Валери Симеонов оглавява съвета на хората с увреждания

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се управлява от отрасловия вицепремиер.

Това стана ясно от думите на обществения министър Бисер Петков по време на съвещанието на обществената комисия, на която се разисква законопроектът. Ресорният вицепремиер е Валери Симеонов, чиято оставка пък желаеха майките на деца с увреждания. По-рано през днешния ден той най-накрая се извини след съдружен съвет при премиера. Оставката му желаеха по-късно и от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Законопроектът бе признат на първо четене без нито един глас срещу или въздържал се след близо три часа полемика, минала в спокойна атмосфера. Ще се основават и регионални препоръки на локално равнище, изясни той записаното в законопроекта. Защитена претовареност, създаване и осъществяване на национална стратегия за финансиране на действия по пригаждане, благоприятни условия за финансиране на създаване на налична среда, характерни критерии за национално представителни организации, изреди министърът част от новостите, вписани в закона. По думите му финансовият запас за министерството по тези действия се усилва, защото изплащането на пенсиите, да вземем за пример, за хора с увреждания, минава от обществено заплащане в Национален осигурителен институт към МТСП. За застрахователен стаж при пенсиониране ще се зачита времето, за което родител се е грижил за дете или лице с увреждане, за който се грижат с непозната помощ. Така общо 486, 9 млн. ще бъде общата сума, която е обезпечена, заключи Петков. Вторият законопроект, обещан на протестиращите майки, законът за персоналната помощ, ще бъде импортиран млн. 900 хиляди е общо ресурсът гарантиран с налични средства. Следващата сряда ще бъде показан готовият план за обществените услуги, сподели министърът.

Депутатите от всички парламентарни групи дружно с шефа на обществената комисия доктор Хасан Адемов поддържаха закона като позитивна стъпка напред. "Работихме съществено, динамично, имахме сълзи, кавги, овакантяване, в последна сметка се обединихме към този планове ", съобщи омбудсманът Мая Манолова. Основният проблем няма по какъв начин да бъде поправен и той е обвързван с здравната експертиза, подсети тя, само че въпреки всичко също посочи задоволството си.

"Не отстъпихме от нито един от жалоните на промяната, те откриха своето място и в този момент ще бдим сред първо и второ четене нито една от тези дребни победи да не бъде отстранена ", предизвести Манолова. Майките на деца с увреждания поддържаха измененията, за които повториха, че ще продължат да наблюдават.

Останалите хора с увреждания в залата обаче, които са над 18 година, останаха недоволни, че законите не са за тях, а единствено за децата с увреждания. Никой не подсигурява нашия живот, доста е мъчно на хората, които живеят сами, без родителска помощ, споделиха присъстващите. Няма по какъв начин да си намерим персонален помощник за 600 лева, акцентираха Нина Жишева и Лиза Бочева. Докато в закона стои членът за ТЕЛК-а, промяна няма, съгласно моя ТЕЛК аз не мога да почна работа, в случай че ще 1000 квоти да има, тъй като трудовата медицина ще ми забрани, оплака се Жишева. Малко по-късно възрастните на инвалидни колички напуснаха съвещанието на комисията преди гласуването на първо четене.

Работодателите още веднъж се оповестиха против квотите за хора с увреждания, които се бранят гневно пък от синдикатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР