В Северозападна България се наблюдава необичаен феномен – значителен брой

...
В Северозападна България се наблюдава необичаен феномен – значителен брой
Коментари Харесай

Защо пенсионери водят политическата надпревара в Монтана?

В Северозападна България се следи необикновен феномен – забележителен брой претенденти за народни представители са в пенсионна възраст . Този феномен се дължи на композиция от застаряващо население и липса на млади претенденти, което води до доминация на възрастните хора в политическата сцена на района.

„ То няма и кой. Това е повода. Младите са в чужбина “, съобщи Петранка Георгиева пред „ NOVA “, наблягайки главния проблем пред региона е емиграцията на младежите . Много от тях напущат района в търсене на по-добри благоприятни условия в чужбина или в по-големите градове на България, оставяйки по-възрастното население да господства демографската картина на Северозапада.

Според данни на РИК-Монтана единствено 5% от претендентите за народни представители в Монтана са на възраст сред 21 и 29 години . Антоанета Коцина, представител на РИК-Монтана, отбелязва:

„ Имаме претенденти в диапазона от разрешената 21-годишна възраст до най-възрастния претендент, който е 80-годишна жена. Имаме 11 души, които са сред 70 и 80 години. “

Тези числа ясно демонстрират, че младежите постоянно не виждат вероятност за развиване в района и избират да се осъществят другаде.

Възрастните претенденти постоянно се възприемат като по-опитни и постоянни фигури, което може да бъде привлекателно за гласоподавателите в региона. Те може би са добре познати в общността и имат по-голямо доверие измежду популацията. В Северозапада най-възрастният претендент за депутат е на 80 години , а огромен % от тези, които се впускат в парламентарната конкуренция, са над 50-годишна възраст.

Застаряващо население, застаряващи депутати. Това е елементарният отговор на въпроса за какво претендентите за народни представители в Монтанско в пенсионна възраст са съвсем 30. Регионът е изправен пред съществени демографски и обществени провокации , които се отразяват и на политическата сцена. Пенсионерите, с техния опит и непоклатимост, поемат водещата роля, до момента в който младите търсят своето бъдеще другаде.

Животновъди ще получат нов тип документ за качество на сирене и кашкавал

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР