Националният рамков договор 2020-2022 е подписан между Надзорния съвет на

...
Националният рамков договор 2020-2022 е подписан между Надзорния съвет на
Коментари Харесай

Здравната каса и Лекарският съюз подписаха национален рамков договор

Националният рамков контракт 2020-2022 е подписан сред Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз в Министерството на здравеопазването.

Здравното министерство е предложило план на промени в Закона за здравното обезпечаване, които дават право да бъдат заложени условия за структурата на разноските за личен състав. Законовите промени към този момент са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на съвещанието в петък, е съобщил здравният министър Кирил Ананиев след подписването на контракта. В осъществяване на уговорката, който е стихотворец на среща в Министерски съвет с протестиращи медицински сестри, министър Ананиев е обяснил, че Националният рамков контракт към този момент планува не по-малко от 50 % от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разноски за личен състав.

Като образец Ананиев е показал, че в случай че приходите на лечебното заведение са 1 млн. лева, от тях не по-малко от 500 хиляди лева би трябвало да отидат за разноски за личен състав. От тези 500 хиляди лева, не по-малко от 80 %, т.е. 400 хиляди лева ще отидат за хонорари на експертите по здравни грижи и лекарите при съответствие 1:1.6. Здравният министър е дал и различен образец: в случай че здравната сестра взима 1000 лева, лекарят ще взима 1600 лева, като е прецизирал, че и при двете суми приказваме за "не по-малко ".

Конкретните заплати на медицинските експерти в обособените лечебни заведения ще се дефинират на база вътрешните правила, утвърдени от груповия орган и от самото управление на лечебните заведения. Към момента към 90 % от държавните лечебни заведения към този момент са покрили началните съществени заплати по Колективния трудов контракт /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има увещание, че при тези правила и при увеличените доходи, които ще имат от болничната активност, ще реализиран равнищата, заложени в КТД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР