Националният природонаучен музей към БАН представя изложба в памет на

...
Националният природонаучен музей към БАН представя изложба в памет на
Коментари Харесай

Изложба в памет на Боян Петров

Националният природонаучен музей към Българска академия на науките показва галерия в памет на алпиниста и спелеолог Боян Петров, който почина в експедиция до връх Шиша Пангма преди 2 години. Името на изложбата е „ Спомен за Боян – следи в науката “ и тя ще продължи до есента. В рамките на събитието ще бъдат показани за пръв път два снимани от Петров видеоклипа. Те са едни от последните му фрагменти. В тях той споделя забавни елементи към зоологичните си проучвания при експедициите.

„ Искаме да представим по-непознатото лице на Боян – това на зоолог и откривател на пещери. Той събираше животни на всяка една височинна експедиция. Негови са едни от най-високите документи на редица типове. Има 10 типа, които носят неговото име “, описа пред Bulgaria ON AIR Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей. 

Боян Петров е съумял да събере богата сбирка от типове от горната граница на разпространяване на живота над 6000 метра надморска височина. Малко международни зоолози могат да се похвалят с сходни достижения. Също по този начин алпинистът е съдействал за обогатяването на сбирките на Националния природонаучен музей с десетки екземпляри на скотски типове, някои от които са били непознати за науката. Те, дружно с някои от дневниците му, ще бъдат част от експонатите в изложбата. 

Петров е и отличен спелеолог, изследвал фауната в редица пещери по света. Част от оборудването му за пещерни проучвания също ще бъдат изложена в Природонаучния музей. По време на тези проучвания спелеологът планинар е задал основни стандарти в работата с прилепи. Методите му на работа остават непроменени без значение от терена на изследване. Стриктното документиране на откритията е една от емблемите на Боян Петров, твърди Виолета Желязкова. 

Към сегашния миг огромна част от научните открития на алпиниста са непроучени. Запознати с активността му са на мнение, че измежду тях към момента има голям брой непознати на науката типове безгръбначни животни.

 
Ето още 5 български достижения, с които да се гордеем
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР