Националният надзорен орган на Румъния прие решение от днес (17

...
Националният надзорен орган на Румъния прие решение от днес (17
Коментари Харесай

Отнет е лицензът на Евроинс Румъния, дружеството не работи у нас

Националният контролен орган на Румъния одобри решение от през днешния ден (17 март), с което лишава лиценза на румънския осигурител " Евроинс Румъния ", открива произвеждане по неплатежоспособност по отношение на това сдружение и не разрешава свободното предписание с активите на сдружението. Уведомлението за това е получено в българската Комисията за финансов контрол (КФН), оповестиха от пресцентъра на институцията.

" Евроинс Румъния " е дъщерно сдружение, част от групата на " Евроинс Иншурънс Груп " АД, във връзка с което КФН е орган за колективен контрол.

" Евроинс Румъния " не прави застрахователна активност в Република България, безапелационни са от КФН.  Решението на румънския контролен орган не визира застрахованите лица в българските застрахователни сдружения от групата на „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД.

В резултат на реализирания от КФН контрол не са установени проблеми с платежоспособността нито на самостоятелните сдружения от групата на „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД, нито на групата като цяло.

На изключителна конференция Асен Христов, ръководител на Надзорния съвет на " Еврохолд България ", заяви, че управлението на " Еврохолд " е подхванало всички нужни дейности, които да предпазят останалите сдружения от групата и да подсигуряват тяхното устойчиво и обикновено действие.

Извън " Евроинс Румъния ", всички други дъщерни сдружения и бизнеси на " Еврохолд " на всички останали 11 пазара, на които те оперират, в това число застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както нормално и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и отговорности, и изпълнявайки своите бизнес проекти за годината, сподели Христов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му този проблем няма да засегне по никакъв метод активността на останалите сдружения от групата.

Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния против " Евроинс Румъния ", холдингът е почнал процедура по оборване на това решение във всички способени съдилища в Европа и по света, заяви още Българска телеграфна агенция.

" Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е съакционер в нашата компания, застава на наша стана. Ще предявим иск за десетки, в случай че не и за стотици милиони евро за провалената инвестиция, в случай че не върнат лиценза ", добави Асен Христов.

По думите му най-вече това решение се отразява на репутацията на холдинга и в околните 2-3 месеца ще му е по-трудно за излизане на дългови пазари, въпреки и това да не се постанова. " При 25% пазарен дял на " Евроинс Румъния ", нашите механически запаси бяха 47% от всички механически запаси на застраховането в страната ", уточни Асен Христов.

Той добави, че имат изключителната поддръжка на всички български институции и изясни, че в Румъния са имали над 100 000 правосъдни каузи през последните 5 години, като най-голямата част от тях са с няколко сервиза за коли.

От своя страна, румънското държавно управление разгласи, че ще поддържа всички нужни ограничения за отбрана на ползите на застрахованите. " След изработен разбор от Органа за финансов контрол, той, като виновна институция, ще изпрати предложенията за решение на Министерството на финансите за внасяне на ниво държавно управление ", се споделя в известието на изпълнителната власт, представено от Българска телеграфна агенция.

Българската Комисия за финансов контрол също увери, че ще уведомява обществеността при приемане на спомагателна информация по този случай в Румъния.

Данни за активността на застрахователните брокери у нас към 31.12.2022 година може да видите тук
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР