Националната програма за саниране е схема на правителството да осигури

...
Националната програма за саниране е схема на правителството да осигури
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Властта даде 2 млрд. лв. за саниране, за да може кметове да ѝ върнат ресто

Националната стратегия за саниране е скица на държавното управление да обезпечи избран финансов запас на кметовете, а в подмяна да получи учредителен запас по време на избори, разяснява Ивайло Мирчев от Демократична България.

По програмата бяха изхарчени 2 милиарда лв. за санирането на 2 хиляди здания. Всъщност, това, което беше направено със постройките беше просто слагане на топлоизолация, тъй като действителното саниране включва разтрошаване на мазилка, инспекция на панелните връзки и коригиране на заварките сред тях и така нататък, което в България не се случи.

“Тези 2 милиарда лева се дават на кметовете, с цел да може когато дойдат избори същите тези кметове да върнат рестото на държавното управление и да създадат съответната организация властта да получи гласове”, съобщи Ивайло Мирчев във видео от блок 16 в Благоевград - блокът с най-скъпото саниране в града от 277 лева./кв. м. Той напомни, че средствата пристигнаха със заем от Българската банка за развиване, който всички данъкоплатци ще връщат.

“По-лошото е, че във Фонда за възобновяване на Европейски Съюз по план има над 2 милиарда лв., които ще бъдат отпуснати, които ще бъдат, забележете, още веднъж за саниране. В миг, в който светът прави софтуерен скок, развиват се напълно друг вид технологии, ние още веднъж ще санираме здания, което кардинално е рационално, когато през него не се взимат двойно повече пари и те не потъват в джобовете на компании, свързани с властта”, сподели още Мирчев.

През Фонда за възобновяване България ще получи над 12 милиарда лв. за възобновяване на стопанската система, потърпевша поради пандемията. В оферти от държавното управление нов вид на Плана за възобновяване са заложени 2.165 милиарда лв. за енергийно възобновяване, в това число на държавни, общински и индустриални здания, т.е. над 17% от помощта са планувани за стиропор. Освен това още 1.5 милиарда лв. са заложени за строителство. Това значи, че общо 30% от безвъзмездната помощ ще отидат в стиропор и градежи.

Ивайло Мирчев уточни, че е можело да бъдат актуализирани доста повече здания по Националната стратегия за саниране, чието продължение властта в този момент се пробва да обезпечи посредством европейския фонд.

“За тези 2 милиарда лв. можеше да се създадат 4 хиляди здания. Ние поддържаме санирането като развой, само че не и като метод, по който е изпълнено”, сподели Мирчев. Той уточни, че междинните цени на кв. м постоянно са повишени, а от програмата са се възползвали компании, близки до властта, в главната си част свързани с “ГЕРБ и ДПС”.

“Имахме среща с дребни бизнесмени от този бизнес. Те ни споделиха, че огромният проблем е, че когато сходни поръчки ги печелят компании, свързани с властта, тези, които са желали да играят правилно и почтено на търговете, не получават този финансов запас, не могат да си купят нови машини, не могат софтуерно да обновят фирмите си. И когато те би трябвало да вземат участие в частен търг за възлагане на частна поръчка, те не могат да бъдат конкурентноспособни на други, печелили към този момент огромни поръчки. Това изкривява пазара”, добави Мирчев.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР