Националната кампания Чудесата на България връчи отново своите годишни награди.

...
Националната кампания Чудесата на България връчи отново своите годишни награди.
Коментари Харесай

Бонония и Аугуста Траяна - Чудесата на 2022 г.

" Националната акция " Чудесата на България " връчи още веднъж своите годишни награди. Това стана по време на тържествена церемония в Гранд хотел " Милениум ", предшествана от конгрес на тематика " Бранд България. Докосни Чудесата ". На него участваха ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на туризма Илин Димитров, шефът на комисията по туризъм в Народното събрание Цончо Ганев, водачите на Движение за права и свободи и " Възраждане " Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов, депутати, посланици, представители на бизнеса. 

ЧУДЕСАТА НА 2022
-->
Тази премия постоянно буди най-вече безредици, сподели водещата на церемонията Мира Добрева. Тази година акцията отличи две Чудеса -  Бонония и Аугуста Траяна.   

Бонония

Благодарение на упоритата работа на археолозите от екипа на доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт бе разкрита най-голямата крепостна стена в България, както и огромна част от старинния град. С тази премия желаеме да подкрепим кандидатурата на Бонония за влизане на обекта в ЮНЕСКО.

Наградата получиха кметът на Видин Цветан Ценков и шефът на РИМ-Видин Христина Кирилова. Връчи я известният държавник и академик Христо Смоленов. 

" Тепърва ще се приказва за Бонония и Рациария. Ще продължим работата по разкопките с нашия Индиана Джоунс - археолога Здравко Димитров. Трябва да покажем на Европа, че цивилизацията и културата идват от нашите земи ", съобщи кметът Ценков при приемането на премията. 

Аугуста Траяна

Последните разкрития демонстрираха основната улица в античния град, двете крепостни стени, както и некропол, в който бе открита неповторима златна огърлица.

Наградата връчи Румен Драганов, ръководител на Института за разбори в туризма, на гл. ас. Петър Калчев, шеф на РИМ Стара Загора.

Тази година оценки имаше не единствено за археологически открития и културно-исторически атракции. А и за цифровизация, социализация, валоризация на  културното завещание. С тях медия „ Стандарт “ желае да покаже новите хоризонти пред " Чудесата на България ".

ЗАЩИТНИК НА НАСЛЕДСТВОТО

Тя е за най-голямата организация за запазване, предпазване и развиване на културно-историческото завещание в Европа. Лидер в гражданското придвижване за отбрана и удостояване на европейското културно и естествено завещание. " Европа Ностра " е гласът на всички, които имат вяра, че културното завещание е жизненоважно за нашата стопанска система, нашето общество, нашата просвета, нашата околна среда, нашето богатство и за бъдещето на Европа.

Наградата се връчва в годината, когато „ Европа Ностра “, европейски сътрудник на „ Чудесата на България “,  отбелязва 20 години от учредяването на годишните си награди. Тя се присъжда за стотиците избавени обекти и непокътнати обичаи, в това число и в България.

Наградата получава Пийт Яспърт, вицепрезидент на „ Европа Ностра.

Връчи я Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА НАСЛЕДСТВОТО

Как модерният рудодобив и опазването на културното завещание могат да вървят ръка за ръка? Отговорът е в Крумовград. Там е първият новоразработен рудник за последните 40 години - „ Ада тепе “, при който Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките, община Крумовград и „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “ демонстрираха на процедура какви са пътищата, по които бизнес, власт и просвета могат да вървят дружно и да си сътрудничат. А новооткритият през лятото музей на златото в Крумовград, представящ най-древния златен рудник в Европа, към този момент носи  позитиви за археологията, споделя предишното на младото потомство и способства за развиване на локалната стопанска система.

Наградата получават: Доц. Христо Попов, Директор на НАИМ – Българска академия на науките, разработващ от години „ Ада тепе “, кметът на Крумовград госпожа Себихан Мехмед и Ирена Цакова, шеф в „ Дънди Прешъс Металс “ и изпълнителен шеф за България.

Наградата връчи Красимир гергов, ръководител на Националния ръб по туризъм.

" Няма по какъв начин тази премия да е самостоятелна. Тя е за целия екип от съидейници. Срещнах се с Ада тепе преди 17 година От тогава се случиха доста неща. Направихме две интернационалните изложения, едната от тях стана най-посещаваната в света за 2018 година - 230 000 за 3 месеца. Сега Крумовград има най-модерният музей в България. Непременно елате да го видите ", сподели доц. Христо Попов.

:ЗАЕДНОСТ НА НАСЛЕДСТВОТО

Заедността е иманентна част от културната ни еднаквост. В нея е заложена главната философия на етническия ни модел, с помощта на който българският културен код пуска безспорен мост към духовната просвета на Европа и света. Затова с двойната премия „ Заедност на наследството “ желаеме да покажем дълбоката съгласуваност сред културните обичаи.

Едната премия е за Софийската духовна семинария . Тя се връчва в навечерието на 120-годишнина на най-старото духовно учебно заведение в България. Софийската духовна семинария е главно актуализирана, ремонтирани са главните здания, пансиона и образователните стаи. В момента се реставрира и обновява и храмът при учебното заведение, носещ името на българския настойник - Св. Йоан Рилски.

Другата премия е за още един освежен исторически храм - Томбул джамия в Шумен , една от най – огромните на Балканския полуостров. Реставрацията на Томбул джамия, която постоянно е била посещавана от наши и задгранични туристи, стартира през 2016 година в символ на другарство сред българската и турската страна. Реставрацията бе осъществена от Главното мюфтийство на Р България в границите на подробен план, с присъединяване на Турската организация за развиване на съдействието на прилежащата и съюзническа Република Турция.

Двете награди връчи Мустафа Карадайъ, ръководител на партията, учредена на философията на заедността – Движение за права и свободи.

Наградата за Софийската духовна семинария получават: Браницкият свещеник Пахомий, ректор на Софийската духовна академия, Мелнишкият свещеник Герасим и архимандрит Мелетий.

Наградата за реставрацията на Томбул джамия получават Н.Пр. Айлин Секизкьок, дипломат на Република Турция в България и заместител основният мюфтия на Република България България Бейхан Мехмед.

СЪХРАНЕНИЕ И НОВ ЖИВОТ НА НАСЛЕДСТВОТО

Следващата премия е за един млад проектант, който потвърди, че когато има упоритост и предпочитание, се сбъдват и най-смелите фантазии. Благодарение на нейното неизменност и целенасоченост Бузлуджа е на път най-накрая да стартира да развива капацитета си и да бъде отворен за гости, а фондацията й провежда благотворителен фестивал в региона на паметника към този момент втора година, който събира младите гении.

Наградата получава проектант Дора Иванова, мотор на рестарта на паметника на Бузлуджа.

Грамотата връчи Калоян Паргов, член на националния съвет на Българска социалистическа партия и ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания. 

ПОЛУЛЯРИЗИРАНЕ НА НАСЛЕДСТВОТО

Една галерия впечатлява три от най-престижните музеи в Америка и Канада. Международната пътуваща галерия " Първите владетели на Европа " гостува на Института за проучване на античния свят към Нюйоркския университет, Музея " Фийлд " в Чикаго и Канадския исторически музей в Гатино, Квебек. Изложбата към този момент жъне триумфи. Тя бе открита през септември и ще гостува оттатък Океана до януари 2025 година Сред най-ценните експонати са и 25 български артефакти от съкровищницата на Националния исторически музей, както и на районните исторически музеи в Русе и Варна.  Сред експонатите са Боровското богатство, наколенникът от златото от Златиница – Маломирово, наушникът с богинята Нике на каляска от Синеморец.

С тази галерия България впечатлява американската аудитория в Чикаго тъкмо 130 години след първото ни присъединяване в Световното ревю в Чикаго, разказано и в емблематичната творба на Алеко Константинов " До Чикаго и обратно ".

Наградата получават: Националният исторически музей, РИМ-Русе и РИМ-Варна. От името на НИМ оценката получи археологът Филип Петрунов.

Наградата връчи еврокомисарят Мария Габриел.

ПОСЛАНИК НА ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

Тя е един от най-големите другари на България. Посланик, който е опознал огромна част от българското културно-историческо завещание, както в огромните ни градове, по този начин и в най-малките села.  Канят я на събори и фестивали, спонсорира културни прояви с млади гении. Прие българският културен код за собствен. А в това време ни сподели традициите, обичаите и чудесата на своята татковина, до които всички ние пожелахме да се докоснем. Това е изключителният и пълномощен дипломат на Мароко у нас Н. Пр. Закия Ел Мидауи.

Истински другар на България, тя с кадифена ръкавица позволява огромните въпроси на политиката и стопанската система, а със стоманена неотстъпчивост пази всяка идея, обвързвана с културата, науката и спорта. Благодарим й от сърце за дългогодишното ни взаимно партньорство, в което тя се трансформира в незаместим дипломат на Чудесата на България.    

Наградата получи Н. Пр. Закия Ел Мидауи

Наградата връчи Пламен Славов, заместник-министър на културата.

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА НАСЛЕДСТВОТО

Преди 10 години Тутракан стана знамение на България с реставрираната си цитадела Трансмариска. От тогава до през днешния ден културно-историческото завещание и туризъм са в центъра на множеството политики на общината. Затова Тутракан печели премията с плана си, който е най-голямата емблема на града на бойната популярност – дигитализацията на Тутраканската епопея. Мултимедийната диорама трансформира Мемориалния комплекс “Военно гробище-1916 година ” в най-новата атракция на Тутракан и е гаранция за нов растеж на туризма и напредък на локалната стопанска система.

Наградата получават: Цветелина Георгиева, зам.-кмет на Тутракан и Джена Славова, координатор на плана

Наградата връчи Цончо Ганев, ръководител на парламентарната комисия за туризъм. 

" Битката при Тутракан е измежду най-славните в нашата история. Гордеем се със славното си минало и работим за славно бъдеще. Да покажем на света какво е направил Тутракан. Ако бяхве в Съединени американски щати, до момента щеше да има няколко кино лентата с Оскари и целият свят щеше да знае за тази борба ", сподели Цончо Ганев. 

РАЗВИТИЕ НА НАСЛЕДСТВОТО

Едно от знаковите места във Велико Търново – хълмът „ Трапезица “ получи нов образ и се трансформира в оживено място за туристи, откакто преди няколко години Фондацията за историческо и културно завещание „ Хайдар Алиев ”, управлявана от първата дама на Азербайджан- Мехрибан Алиева, вложи 2,5 млн. лв. в реституция, консервация и социализация на историческия рид. Само преди месец, по време на визитата на президента Илхам Алиев у нас, в наличието на българския президент Румен Радев бе подписан Меморандум за партньорство сред културните столици на България и Азербайджан – Велико Търново и град Шуша, който ще поощри  двустранния културен и теоретичен продан и ще даде опция за бъдещи вложения в културното ни завещание.

Наградата получиха Н.ПР. Д-р Хюсейн Хюсейнов, ексклузивен и пълномощен дипломат на. Република Азербайджан и Нейко Генчев, заместител – кмет на Велико Търново. Тя беше връчена от зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, представител на групата за другарство сред България и Азарбейджан в 46-тото Народно събрание и вицепрезидент на международните либерали

ПРИНОС КЪМ НАСЛЕДСТВОТО

Те ползват заедността на терен. Екип от български учени участваха в план за археогенетично проучване на популациите, живели в района на Югоизточна и Източна Европа, Мала Азия и Западна Азия. Разултатите на българските екипи, водени от 15 наши имените учени, бяха оповестени в влиятелното научно списание " Сайънс ". Част от изследванията проучиха данни от 727 индивида, живели през халколита и бронзовата ера.

Един от най-интересните планове бе обвързван с използването на приложните науки в изследването на културното завещание от късната праистория. Екипът се управлява от доцент Крум Бъчваров от НАИМ-БАН. В него влизат още помощник Георги Казаров, доктор Николина Николова и докторант Атанас Цурев.

Наградата получи доцент Крум Бъчваров от Донка Михайлова, зам.-председател на Националното съдружие на общините в България.

ЗАПАЗВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ

Една компания прави чудеса, които въпреки да остават невидими за огромна част от българите, само че са оценени надалеч зад рамките на страната, даже в кралския двор на Англия. 

Килимарската традиция в Костандово, която се предава от майка на щерка, от баба на внучка, сполучливо се развива от Хемус ООД Килими Костандово. Те трансформират преждата в творби на изкуството. В родопското градче Костандово се намира и най-големият стан за ръчно тъкане в Европа, на който се създават килими с внушителната повърхност от 160 кв. метра. Традицията чака зелена светлина за вклюване в листата на нематериалното завещание под закрилата на ЮНЕСКО, тъй като е въплъщение на живото предпазване на изчезващи традиция и занаяти.

Наградата получава:  Хемус ООД Килими Костандово. Връчи я зам.министърът на туризма проф. Мариела Модева. 

ПОДКРЕПА НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ

Най-големите чудеса на България са нейните младежи. Със своя хъс, с уменията, с новите технологии те ще пренесат богатото ни културно завещание в бъдещето. Стига да могат да бъдат чути. Стига да бъдат оценени гениите им.

Тук премиите са две.

Първата е за Групата Геотехмин . Тя е приела за персонална идея вложенията в младежите и тяхното обучение. Проф. дтн инж. Цоло Вутов, шеф на Геотехмин ООД, е приел за персонална идея вложенията в гения на младежите и тяхното обучение. Той застава зад поредност от начинания, които поддържат духовното израстване, културата и съхраняването на националното съзнание на младежите. От 10 години той е отпред на програмата „ Култура и национална еднаквост ", чрез която са дарени повече от 30 000 тома книги на учебни заведения, читалища и детски градини.

Наградата от името на проф. Цоло Вутов получи Доменик Хамерс, Изпълнителен шеф на Геотехмин. Връчи я Пийт Яспърт, вицепрезидент на " Европа Ностра ". 

Втората премия е за една жена, избрала за своя задача да дава късмет на младежите в изкуството и културата, да дава шир на концепциите и фантазиите им.  Това е Деница Гергова , която трансформира галерията „ Оборище 5 “ в същински дом за младежкия дух и ентусиазъм. Един от впечатляващите й последни планове е състезанието МОST, чиято цел още веднъж е да подкрепя младите създатели на България, като им дава изключителната опция да показват свои произведения в галерията пред колекционери и ценители на изкуството, и в това време ги подкрепя в тяхното професионално развиване.

Наградата получи Деница Гергова, притежател на изложба „ Оборище 5 “. Връчи я Пийт Яспърт, вицепрезидент на „ Европа Ностра “.

АТРАКЦИЯ НА ГОДИНАТА

Снимките от две места – в Северна и в Южна България изпълниха обществените мрежи и се трансфораха в обичана дестинация на десетки хиляди български и задгранични туристи това лято.  

Първата премия е за Вълчият камък

В местността, намираща се на връх Каба таш, се издига най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров - на 1650 метра над морското ниво. Спиращи дъха гледки към Рила, Пирин и Триградското ждрело и рисков туризъм са част от магията на Вълчият камък, трансформирал се в непроменяемо посещаване за всички туристи, които обикалят Родопите. А грамадният каменен вълк на върха напомня остаряла легенда:  Навремето звярът нападал стотици стада, а когато го хванали, овчарите го хвърлили от върха. Воят му пронизал с такава мощ скатовете, че отеква и до през днешния ден.

Наградата получи Здравко Иванов, кмет на Девин. Връчи я Небие Кабах, зам.председател на комисията по туризъм в Народното събрание. 

Втората премия е за Крушунските водопади

Едва ли има някой от вас, който да не се изумил от хубостта на водопадите до село Крушуна. Летница, една от дребните общини в Ловешка област, към този момент записа името си с огромни букви в туристическата карта на България. Живописните каскади, започващи от 15-метровото Пръскало са все по-предпочитан екомаршрут и поради близостта им с поредицата от пещери, най-известната от които е Деветашката.

Наградата получи доктор Красимир Джонев, кмет на община Летница. Връчи я д-р Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР