Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама,

...
Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама,
Коментари Харесай

Националната библиотека получи дарение от Далай Лама

Националната библиотека получи подарък от Тибетското бюро на Далай Лама, оповестяват от библиотеката.
По думите им българската книжовна съкровищница е измежду 113-те библиотеки в Централна и Източна Европа определена да получи четири книги, написани от лауреата на Нобелова премия за мир – в годината на признателност към Далай Лама
Той е одобряван по целия свят освен като набожен лидер, само че и като дипломат на мир и обич, водач, който работи за богатството на тибетската просвета, вяра и еднаквост. Тибетците означават 2021 година като година на признателност към него и насочат молебствия и пожелания той да живее най-малко до 113-годишна възраст за положителното на всички чувствителни души. Затова определените библиотеки, които получават подаяние, са тъкмо 113.

В писмото до шефа на Националната библиотека – Красимира Александрова, Тибетското бюро на Далай Лама в Женева, Швейцария, написа:

“Вашата, уважавана от нас библиотека, е една от определените институции, включени в този план. За нас е чест и наслаждение да Ви дарим следните четири книги, написани от Негово светейшество Далай Лама: “Изкуството на щастието ”, “Свобода по време на заточение ”, “Отвъд религията ” и “По пътя към същинско роднинство сред религиите ”. Подбрали сме тези четири заглавия, които съставляват четирите съществени задачи на Негово светейшество Далай Лама – поощряване на човешките полезности и религиозната естетика, запазване на тибетската просвета и природата на Тибет, както и възраждането на античните индийски обичаи и знание Наланда за мир и преустановяване на насилието ”.

“За Националната библиотека това подаяние е самопризнание за напъните, които поставя за запазване на книжовното културно завещание на България, за опазването на културата на славянския свят и пиетета към езика и нашата писменост. Книжовната съкровищница на България към този момент 143 години следва завета на първоучителите и съпокровители на Европа, братята Кирил и Методий за запазване на жанр, вяра, просвета посредством просвещение ”, разясняват от библиотеката.
Дарението към този момент откри своето място във фонда на Националната библиотека. А посланието в писмото на Чими Ригзен от Централната тибетска администрация сигурно ще стигне до всички гости на библиотеката: “ По време на тези сложни времена ние се надяваме, че тези книги ще донесат мир, естетика и вяра на читателите и ще спомогнат за разпространяването на посланието за обич и съчувствие ”.

 

 

Българска телеграфна агенция

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР