Националистическият наратив, който доминира в момента в Сърбия, е гориво

...
Националистическият наратив, който доминира в момента в Сърбия, е гориво
Коментари Харесай

Сръбският национализъм е бензинът за бъдещи войни

Националистическият разказ, който господства сега в Сърбия, е гориво за бъдещи спорове. Това сподели шефът на Центъра за районите в Сърбия Александър Попов по време на форума " 30 години от началото на обсадата на Сараево ", съобщи организация БГНЕС.

Според него един от огромните проблеми в сръбското общество е фактът, че младите генерации не са наясно със събитията от 90-те години на предишния век. " Регионът продължава да е изпълнен с ненавист и тази ненавист продължава да нараства. Национализмът и популизмът доста елементарно се одобряват ", сподели още Попов и акцентира: младите порастват без да знаят какво се е случило през 90-те години на двадесети век.

" А това е горивото за бъдещите политици, които посредством национализма и популизма, ще възкръснат тази приказка и ще " освобождават " по този начин както Русия през днешния ден " освобождава " Украйна от украинците. Така както ние " освободихме " Вуковар /хърватския град, който бе изцяло погубен от сръбската войска през 1992 година, бел.ред./. Това нещо може да се повтори, в случай че младите генерации не бъдат осведомени за случилото се закононарушение ", предизвести Александър Попов.

По време на дебата журналистът Раде Радованович сподели, че " огромна част от сръбските жители са потънали в патологични националистически усеща ". " До огромна степен това се трансформира в нацизъм, тъй като стореното от сръбска страна във войните, е чист сръбски нацизъм “, сподели Радованович. Според него " в Украйна сме очевидци на дива съветска експанзия ". Надявам се, че ще изгубят тази война и ще си платят за нея, както Путин, по този начин и неговите съучастници ", сподели още Радованович. Според него " технологията на закононарушенията прилича на онази от времето на обсадата на Сараево, само че единствено се повтаря в по-драстична форма. Става въпрос за една имперско-нацистка акция на Кремъл и ние не знаем къде тя ще свърши ", сподели в умозаключение Раде Радованович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР