Натрупване на лоши кредити се очаква да се отрази на

...
Натрупване на лоши кредити се очаква да се отрази на
Коментари Харесай

Най-големите американски банки ще отчетат рязък ръст на лошите кредити

Натрупване на неприятни заеми се чака да се отрази на вероятностите на огромните американски банки, които този месец ще разгласяват докладите си за последното тримесечие на миналата година. Прогнозите на анализаторите, до които се е допитала Bloomberg, са, че необслужваните задължения на четирите най-големите американски кредитора - JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup - за последните три месеца на 2023 година ще доближат общо 24.4 милиарда $. Това е растеж с близо 6 милиарда $ по отношение на края на 2022 година Става дума за задължения, свързани с кредитополучатели, които не са направили заплащане най-малко през последните 90 дни.

Според оценката банковите доходи са се свили през последното тримесечие на миналата година, като повода за това са неизплатените заеми, както и продължителното влияние на по-високите лихвени проценти, които покачват разноските по депозитите, оповестява Financial Times. Освен това през декември редица огромни банки оповестиха, че възнамеряват да създадат еднократни разноски до края на годината, с цел да платят за специфичната вноска, налагана от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите, с цел да възстановят 18.5 милиарда $, които регулаторът изразходи вследствие на миналогодишните банкрути на Silicon Valley Bank и Signature.

Съкращаването на разноските също е траяло през завършилото тримесечие. Citigroup, която е в развой на най-мащабната си метаморфоза от години насам, евентуално ще направи разноски за покриване на съкращенията и други свързани с тях разноски. Миналия месец Wells Fargo съобщи, че заделя 1 милиарда $ за разноски за съкращения през четвъртото тримесечие.
Реклама
Като цяло прогнозите са, че приходите на шестте огромни банки, в това число Goldman Sachs и Morgan Stanley, ще се свият приблизително с 13% през последното тримесечие на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Въпреки упования спад на приходите вложителите изкупуват банкови акции, които са поскъпнали с 20% от края на октомври, демонстрира показателят KBW Nasdaq Bank. Стимул за растежа е сигналът на Федералния запас от края на предходната година, че евентуално е завършил с повишението на лихвените проценти.

Ограничаване на облагите
Но даже и натискът на лихвените проценти да понижава, повишението на неизплатените заеми може да продължи да лимитира облагите на банките. В момента нивото на необслужваните заеми към момента е под пика от 30 милиарда $ по време на пандемията, като съгласно огромните банки повишаването на неизплатените задължения може скоро да се забави.
Реклама
През третото тримесечие редица банки понижиха размера на средствата, които заделят за бъдещи неприятни заеми. Очаква се през последните три месеца на годината провизиите да са по-малко, още веднъж да намалеят, само че в случай че средствата, които банките заделят за неприятни заеми, ненадейно скочат, това може да провокира паника измежду вложителите.

Търговските парцели, и по-специално ипотеките върху по-малко натоварените офис здания, бяха един от най-големите фактори за увеличение на проблематичните задължения. Напоследък обаче просрочията по потребителските заеми, изключително по кредитните карти и задълженията за коли, се усилват. Това изнервя някои анализатори, изключително заради обстоятелството, че средствата, които банките заделят в този момент за запаси за загуби от заеми, са доста по-малки от тези, които заделяха, когато неприятните заеми нарастваха при започване на пандемията.

" Банковите запаси са задоволителни сега, тъй като не сме покрай равнищата на стрес оттогава ", сподели Джерард Касиди, банков анализатор в RBC Capital Markets. " Но дали те са обезпечени задоволително за твърдо икономическо приземяване? Отговорът е не. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР