НАТО бързо ще приветства Финландия и Швеция в редиците си

...
НАТО бързо ще приветства Финландия и Швеция в редиците си
Коментари Харесай

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО

НАТО бързо ще приветства Финландия и Швеция в редиците си с отворени прегръдки, в случай че решат да аплайват, разяснява генералният секретар на алианс в сряда, войната на Русия против Украйна подтиква публичната поддръжка в двете скандинавски страни за участие, оповестява АП.

НАТО може също да даде гаранции за сигурност на страните, в случай че някоя евентуална кандидатура за участие разгневи Русия, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Проучване предишния месец на финландската телевизионна компания YLE сподели, че за първи път повече от 50% от финландците поддържат присъединението към западния боен алианс. В прилежаща Швеция сходно допитване сподели, че подкрепящите участието в НАТО са повече от тези срещу.

" Ако решат да аплайват, чакам, че всички съдружници ще ги приветстват ", сподели Столтенберг пред кореспонденти в Брюксел, до момента в който външните министри на НАТО се срещнаха, с цел да обсъдят войната в Украйна. " Знаем, че те елементарно могат да се причислят към този съюз, в случай че решат да аплайват. "

Преди да стартира войната против Украйна, президентът Владимир Путин изиска НАТО да спре разширението си и да изтегли войските си от съветските граници. Така че вероятността за присъединение на Финландия и Швеция е малко евентуално да бъде приветствано в Москва.

За да ги отбрани, Столтенберг сподели, че страните-членки на НАТО може да са подготвени да дават гаранция за сигурност, с цел да покрият двете неутрални страни от момента, в който те разгласят допустима кандидатура за участие, до утвърждението на молбите им.

След като станат членове, те ще се възползват от клаузата за групова защита на НАТО, при която всички членове се притичат на помощ на всеки съдружник, който бъде нападнат.

" Сигурен съм, че ще намерим способи да отговорим на опасенията, които могат да имат във връзка с интервала сред евентуалното заявление и окончателната ратификация ", сподели Столтенберг. Той отхвърли да спекулира какво могат да включват тези гаранции за сигурност.

Финландският външен министър Пека Хаависто сподели, че депутатите на страната би трябвало този месец да обсъдят бялата книга на държавното управление за сигурността, в това число вид за присъединение към НАТО. Той сподели, че нашествието на Русия в Украйна е трансформирала публичното мнение.

Хаависто разяснява, че Финландия знае, че " Русия е подготвена да поеме по-големи опасности, както виждаме в Украйна, по-големи опасности и за личната си сигурност. Виждаме също, че Русия е в положение да събере повече от 100 000 души единствено против една страна, даже без да допира своите запаси ".

Той добави, че " прагът е намален, най-малко в спор ", по отношение на вероятната приложимост от Русия на тактическо нуклеарно или химическо оръжие.

Той също не желаеше да навлиза в детайлности по отношение на каквито и да било гаранции за сигурност, от които Финландия може да има потребност, изключително откакто дебатът за присъединението продължава вкъщи. Но Хаависто сподели, че това е нещо, което страната му би желала да разиска с " основните " членове на НАТО и че финландските водачи са били в контакт с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР