Натискът върху лечебните заведения в пет от областите в страната

...
Натискът върху лечебните заведения в пет от областите в страната
Коментари Харесай

Пускат на пазара 20 хил. опаковки от най-търсените лекарства

Натискът върху лечебните заведения в пет от областите в страната е сериозен, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със здравния министър проф. Костадин Ангелов. В София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен разкриват спомагателни Коронавирус браншове и кревати.

Заради рецесията с медикаментите пускат на пазара в допълнение 20 хиляди опаковки от най-търсените лекарства, оповестява бТВ.

В столичната незабавна болница „ Пирогов “ са обособени 446 кревати за Коронавирус заболели, като заетите са 337. През триажните центрове на лечебното заведение са минали над 220 души със признаци на ковид единствено за ден.

Около 400 медици от лечебното заведение към този момент са се срещнали със болестта, от тях единствено седем работят в Коронавирус зоните.

Надеждите на лекарите са, че през миналата седмица сме достигнали до оптималния брой нови случаи и сме покрай пика на болестта. Това съобщи шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов. Той беше безапелационен, че спазването на ограниченията е директно обвързвано с броя на инфектираните.

За персонална отговорност прикани и министър председателят. „ Единственото належащо е да се пази дисциплинираност и отдалеченост, с цел да не те популяризира всеобщо. Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и много оздравели, което също е добър индикатор “, означи Борисов и инструктира представителите на Националния действен щаб да извършат инспекции в лечебни заведения аптеки за сигурността на обектите.

Фармацевтите приветстват предлагането на Българския лекарски съюз да се разкрият повече денонощни аптеки, само че при изискване – спомагателни 1000 лева към бюджета на всяка аптека.

Българския фармацевтичен съюз, обаче, е срещу медикаменти без рецепта да се продават в супермаркети и бензиностанции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР