Натискът върху директора на Европейската агенция за гранична и брегова

...
Натискът върху директора на Европейската агенция за гранична и брегова
Коментари Харесай

Обвиняват директора на Фронтекс в измама и тормоз на служители

Натискът върху шефа на Европейската организация за гранична и брегова защита () Фабрис Лежери нараства. Появиха се нови обвинявания в злоупотреби, които Брюксел дефинира като " доста тревожни " , осведоми БГНЕС. Изобличаващите отчети против Фабрис Лежери идват в миг, когато Фронтекс поема по-голяма роля при патрулирането по границите на Европейски Съюз. Миграцията е сериозен проблем в целия Европейски Съюз и съживява въздействието на крайнодесните партии в някои страни. Подсилената организация би трябвало да е в положение да затегне контрола над обширните европейски граници, поради което ѝ е възложен по-голям бюджет.
Лежери, обаче, е обект на разнообразни обвинявания както поради употребяваните способи за прекъсване на мигрантите, по този начин и за нередности в разноските на Фронтекс. Агенцията е разследвана от ОЛАФ - самостоятелен орган за наблюдаване на корупцията в Европейски Съюз, по обвинявания в противозаконни отблъсквания на мигранти, идващи в гръцки води от Турция. Евродепутати и деятели приканиха Лежери да подаде оставка, само че той отхвърли да го направи, настоявайки, че организацията му е от основно значение в битката против трафика на хора.
 Никола Димитров: Заради България нямаме още конвенция с Фронтекс Никола Димитров: Заради България нямаме още конвенция с Фронтекс
" Европейският съюз е заинтригуван от подписването на съглашение сред Република Северна Македония и Фронтекс поради географското по...
„ Текат следствия и е обикновено да докладваме на политическата власт. Ние се трансформираме в полицейски сили ", сподели Лежери пред френското радио " Европа 1 ". Лично за него по-тревожни са обвиняванията за нередности в изразходването на средства и неприятно отношение към личния състав. Документи, разкрити от ZDF, Le Monde и Corporate Europe Observatory, настояват, че Фронтекс е бил ухажван от десетки лобисти в региона на защитата и технологиите в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за бистрота.
Според други известия в медиите, проверяващите от ОЛАФ са се натъкнали на обвинявания в машинация и тормоз на чиновници . Публикации във френския ежедневник „ Liberation “ и немския „ Der Spiegel “, проверяващите ревизират контракт с полски снабдител на IТ услуги, за който се твърди, че е в него има нередности. Европейският комисар по вътрешните работи, Илва Йохансон, съобщи в петък, че последните отчети провокират угриженост за организация, която " ще бъде най-голямата организация на Европейски Съюз и ще разполага с доста пълномощия ". Според документите, до 2027 година Фронтекс би трябвало да разполага с 10 000 сътрудници, които ще бъдат наети директно от нея и към този момент няма да бъдат командировани от силите на държавите-членки . Управителният съвет на Фронтекс, формиран от представители на държавите-членки и Европейската комисия, сътвори работна група за следствие на случая. В края на януари организацията предприе невиждан ход и прекрати активността си в Унгария, след решението на Европейския съд, осъждащо политиката за леговище на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР