Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобриха от -59,7 –

...
Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобриха от -59,7 –
Коментари Харесай

Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобриха през ноември

Настроенията на вложителите в еврозоната се усъвършенстваха от -59,7 – през октомври, до -38,7 – през ноември 2022 година Резултатът е най-високият от юни и евентуално е обвързвано с вероятностите, че инфлацията може да стартира да понижава скоро, позволявайки на ЕЦБ да забави темпото на повишение на лихвените проценти. В същото време индикаторът за настоящата икономическа обстановка се покачва с 5,5 пункта до -65,1, до момента в който инфлационните упования се намаляват с 16,4 пункта до -52,2, написа през днешния ден Trading Eonomics.



Германските вложители са по-оптимистични 

Индикаторът ZEW за икономическите упования в Германия се увеличи внезапно с 22,5 пункта до -36,7 през ноември 2022 година и записа най-високото равнище от юни и над пазарните упования от -50,0. Данните демонстрират, че икономическите вероятности за Германия са се подобрили доста спрямо октомври, евентуално заради очакванията, че темповете на инфлация ще спаднат скоро и няма да се наложи на политиците да затегнат паричната политика толкоз мощно и толкоз дълго, колкото бяха първичните опасения.

Около 50,8% от интервюираните анализатори предвиждат утежняване на икономическата интензивност през идващите месеци, до момента в който 14,1% от тях чакат тя да се усъвършенства. 35,1% смятат, че нищо няма да се промени.

Междувременно се усъвършенства и оценката за икономическата обстановка в Германия, като съответният индикатор се повишава със 7,7 пункта до -64,5.



 

Потребителските настройки в Норвегия са рекордно ниски

Индикаторът на потребителското доверие в Норвегия падна на рекордно ниско равнище – до -38,0 през актуалното тримесечие от ревизираните -29,5 през третото тримесечие. Този резултат бележи трети следващ спад на настройките в страната – семействата не престават да изпитват компликации с  нарастващата инфлация и увеличените разноски по потребителски и ипотечни заеми.

Оценката на потребителите за стопанската система също се утежни (-65,8 против -42,9 през Q2), както и за упованията през идната година (-39,7 против -33,7).

Очакванията на семействата за техните финанси през идната година остават слаби (-14,2 против -18,6). Сринаха се и желанията им да вършат по-големи покупки (-46,7 против -36,8).



 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР