Настояват за 370 лв. минимална пенсия и 120 лв. бонусТова

...
Настояват за 370 лв. минимална пенсия и 120 лв. бонусТова
Коментари Харесай

БСП гневни: Без номера за пенсиите!

Настояват за 370 лева минимална пенсия и 120 лева бонус Това коства 453 млн. - не е невъзможна сума за събиране, разяснява Нинова
Корнелия Нинова излезе с остра позиция против партиите на митинга поради пенсиите и компромисното решение, препоръчано от Бюджетната комисия.

От 1 октомври може да има преизчисление на пенсиите и да се изплащат по 120 лв. към пенсиите за месеците до края на годината, безапелационна бе Нинова.

" И двете ограничения са вероятни, няма да взривят бюджета ", съобщи ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание. Българска социалистическа партия упорства да се изпълнят и двете гласувани във вторник решения - 370 лева минимална пенсия от 1 октомври и 120 лева
бонус към всички пенсии за трите месеца до края на годината. Така минималната пенсия през октомври, ноември и декември ще е 490 лева

" Цял ден сме считали числата, разговаряхме и с министъра на финансите, има опция за по-високи доходи от Данък добавена стойност, от налози и от акцизи, които не са маркирани в актуализацията на бюджета от служебния кабинет ", уточни Нинова.

" Оставаме към този момент с усещане, че някой съзнателно саботира приемането на актуализацията на бюджета ", разяснява Нинова. Според нея това отсрочване през целия ден с почивки, с изключителни съвещания е непотребна загуба на време.

" Вчера (б.р. 7 септември 2021 г.) се одобриха две решения с разнообразни болшинства в пленарната зала - първото на всеки пенсионер да се обезпечат по 120 лв. за октомври, ноември и декември като антикризисна, краткотрайна мярка и второ - трайно и отсега нататък, и след декември, да се преизчислят пенсиите като една година стаж вместо коефициент с 1,2 да се пресмята с коефициент 1,35, минималната пенсия да стане 370 лв. и да се усили прагът на оптималната ", изясни Нинова.

" Днес се прави опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат модифицирани под някаква форма, разяснява тя. Ние от " Българска социалистическа партия за България " ще продължим да гласуваме за тези две решения, държим на тях и няма да отстъпим ", съобщи Нинова.

" Аргументът, че по този метод се взривява бюджетът, е безусловно неплатежоспособен, това е операция на публичното мнение ", разяснява тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия пресметна, че разликата, в случай че се изпълнят дружно двете оферти, е 453 млн. лв.. Това не е невъзможна сума за събиране, разяснява тя. По думите й, тези пари могат да дойдат от нараснала събираемост на приходите, които единствено към юни са 3,3 милиарда лв. повече.

" И въобще да не ни излизат с приказките, че би трябвало да вземат от едни, с цел да дадат на пенсионерите. Това бяха бойковоборисовски похвати - противопоставяй разнообразни класи и ги управлявай ", разяснява Корнелия Нинов.

Тя моли за успокоение, разсъдък и отговорност. " Ако не престават по този начин, изключително партиите на митинга, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация и тогава да се сърдят на себе си, само че ние няма да позволим отговорността да се трансферира на Българска социалистическа партия ", добави Нинова.

Големият бюджет ще е по-голяма злополука от бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО), предвижда още тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР